przy zaostrzeniu, produkty ubogie w błonnik
"Dieta ubogoresztkowa - produkty zalecane. Co można jeść?
- jasne czerstwe pieczywo, bułki pszenne, sucharki
- mąka pszenna
- makaron nitki, kasza manna
- produkty mleczne: chude mleko, chude sery twarogowe (jeśli się toleruje)
- jaja gotowane na miękko
- chude mięsa i wędliny: cielęcina, wołowina, indyk, kurczak bez skóry, chuda szynka drobiowa, np. polędwica z indyka
- chude ryby: dorsz, sandacz, szczupak, dorsz, pstrąg, leszcz
- tłuszcze: masło, margaryna miękka, oliwa z oliwek, olej sojowy, słonecznikowy, rzepakowy
- warzywa: marchew, szpinak, koperek, zielona sałata, pomidor, warzywa gotowane
- owoce: jabłka, banany, owoce jagodowe, morele (również w postaci przecierów i soków)
- łagodne przyprawy: koper, cynamon, ograniczona ilość soli,
wegeta*
- herbata
- słodycze: biszkopty, herbatniki; ograniczone: cukier, miód, dżem, galaretki, chrupki, wafle, kisiel budyń"
źródło:
http://www.poradnikzdrowie.pl/diety/odc ... 41988.html
edit: wegeta oczywiście nie 