opalona1985 pisze:W każdym razie lewatywa może podrażnić jelita (w zależności od środka podawanego w płynie).
przy badaniu rektoskopowym unika się robienia lewatywy aby nie zmieniać obrazu jelita.
Tu w ogóle trzeba powiedzieć , że badania endoskopowe sa dwa rodzaje.
Jedno to badanie diagnostyczne, a drugie to badanie kontrolne -zabiegowe.
W zależności od tego odpowiednio się do nich przygotowuje.
No i to też trochę zależy od miejsca gdzie te badania robią.W niektórych ośrodkach wystarczą same czyszczenie przed badaniami, a w innych dodatkowo wymagają jeszcze lewatywy.
Ja miałem tych badań naprawdę dużo, róznych rektoskopi, sigmo czy kolonoskopii, w Lesznie w 2 ośrodkach nigdy nie wymagano tego, choć często ją robiłem w domu, gdy czułem, że nie końca byłem dobrze wyczyszczony.
W Poznaniu, także w Klinice u prof. Linke czy na oddziale chirurgi takie lewatywy były.
A tak w ogóle, to w rozmowach z lekarzami robiącymi te badania, wiele razy słyszałem , że ludzie często lekceważyli sobie "czyszczenie", więc stad takie "dodatkowe" wymagania tej lewatywy w wielu ośrodkach. Po prostu szkoda było czasu i kasy na takie nieudane badania.
Wielu musiało takie badania powtarzać, choćby po to, by dokładniej zdiagnozować czy usunąć jakieś polipy itd.
Czyli reguły nie ma, ale to prawda, że każde czyszczenie podrażnia jelito.
„Przytulanie jest zdrowe. Wspomaga system immunologiczny, utrzymuje człowieka w dobrym zdrowiu, leczy depresje, redukuje stres, przywołuje sen, odmładza, orzeźwia, nie ma przykrych skutków ubocznych, jest więc po prostu cudownym lekiem ..."Każda droga zaczyna się od pierwszego kroku" .
https://senmaluszka.pl