planuję w przeciągu paru miesięcy wyjechać do innego kraju za pracą. Wiąże się to z wieloma obawami, gdyż choruję na CD, a w dodatku mam ileostomię. Przeglądając forum, nie znalazłam odpowiedzi na wiele pytań, dlatego proszę o pomoc

Jak wygląda dostęp do leków za granicą? Czy lekarz przepisze mi np. pentasę wierząc mi na słowo, że jestem chora? Nie muszę mieć przetłumaczonych wyników badań? Jeśli tak, to jak załatwić takie tłumaczenia, żeby były poprawne pod względem formalnym (jakieś pieczątki i te sprawy)? Nie uśmiecha mi się iść z tym do jakiegoś płatnego tłumacza

Czy sprzęt stomijny jest refundowany w większości krajów? Też nie wiem, jak to się załatwia za granicą. U nas wypełniasz jeden papierek, zanosisz do NFZ, potem do lekarza i do sklepu medycznego. A w innych krajach?
Planuję też operację przywrócenia ciągłości przewodu pokarmowego. Trochę się boję załatwiać to w jakimś obcym szpitalu (problemem może być np. bariera językowa). Uspokójcie mnie trochę jakimiś radami

Przed pisaniem tego posta miałam chyba więcej wątpliwości. Pewnie o czymś zapomniałam

Proszę o rady

W tym samym dziale co napisałaś istnieje taki temat wystarczy poczytać: http://crohn.home.pl/forum/viewtopic.php?t=16145
Dlatego proszę, abyś tam pisała, na pewno wiele osób Ci podpowie i pomoże.