Corleone pisze:Zenobius, dla socjalistów nie potrzebny jest żaden wyznacznik tylko suche dane żeby nimi manipulować i naginać fakty żeby udowodnić karkołomne tezy.
No tak statystyki jakie są każdy widzi kto zna się na liczbach, ale ktoś inny ma zawsze rację.
Corleone pisze:Dżordż napisał/a:
Czyli Ty wiesz skąd masz chorobę, może ogłoś to i dostaniesz nagrodę dla Corleonka
Nie wiem skąd wziąłeś to, że ja wiem skąd mam chorobę. Nigdzie tego nie napisałem więc czytaj ze zrozumieniem.
Dżordż napisał/a:
Właśnie niezdrowe jedzenie jest jedną z przyczyn NZJ.
Ty za to wiesz skąd masz chorobę więc ogłoś to i dostaniesz nagrodę Dżordżyka
Corleone pisze:Jakie to ma znaczenie w kontekście tego co pisałem? Żadne. Nie ważne czyj to wynalazek, ważne że za komuny to stosowano bo nikogo nie obchodziło zdrowie obywateli. Zresztą mówimy o systemie, który upadł bo był niewydolny więc ta dyskusja jest jałowa. Komuna nie ma prawa długo przetrwać i nie upaść, a socjalizm jest niszczący dla gospodarki. To, że teraz są kraje gdzie jest socjalizm i w miarę dobrze funkcjonują to zasługa tego, że te kraje mają wcześniej wyrobiony kapitał żeby teraz móc sobie pozwolić na socjalizm.
Czyli kiedyś wg była gorsza żywność? Może NZJ też było więcej?
Uświadomię Ciebie że w USA czyli kapitalizm też były stosowane abest i smołą. Także też truli. Poza tym tam preferuje się wielkie auta które więcej trują niż auta europejskie.Dziś za to obchodzi zdrowie obywateli szczególnie koncerny chemiczne i farmaceutyczne. Jedni najpierw trują chemią drudzy leczą chemią, super. Ciekawe jak funkcjonuje system USA, ile już dodrukowali dolarów aby uniknąć niewypłacalności. Teraz wcale się z tym nie kryją. No właśnie sam teraz sobie przeczysz: czy u nas nie było wypracowanego kapitału w postaci majątku narodowego, który rozpierdzielil za nic. Niby mówili jakich długów tamten system narobił- jakie długi powstały prze ostatnie 20kilka lat to głowa mała sam masz na głowę ponad 20 tyś. A Chińczycy niby kiedy wypracowali ten kapitał- zdaję się że w ostatnim czasie.
Corleone pisze:
Dżordż napisał/a:
Demagogiem Ty jesteś skoro porównujesz masywne budowle ze skały do mieszkań z płyty.
Ty jesteś demagogiem. Ja odparłem tylko Twój argument bo sam przecież napisałeś, że wszystkie budowle się po jakimś czasie walą to Ci napisałem, że nie wszystkie. Stare kamienice też teraz są remontowane i będą jeszcze długo stały. Stare kościoły i zamki dalej stoją. Dopiero za komuny powstawały budowle z wielkiej płyty, które długo nie postoją bo już się walą w niektórych miejscach.
Zapewne kiedyś robioną jak najtrwalej. Wielka płyta już dożyła swojego "przewidywanego wieku użytkowania"- jeśli tak Cie uwiera ta wielka płyta to sobie sprawdź na ile była projektowana albo poproś kogoś z forum to to może znajdą. Jest kilka osób znacznie bardziej doświadczonych ode mnie. W czasach kiedy budowano zamki budowniczowie ich zapewne żyli w ziemiankach lub czymś podobnym. Mosty w USA też się walą i są ofiary w ludziach o ofiarach wielkiej płyty nie słyszałem.
To ilu bezdomnych było za złej komuny, ilu teraz żyje tym stylem życia?? Z pewnością to przeż te "ciasne królicze klatki" z których chcieli się wyrwać i zamieszkali w tekturze, pod mostami.
Corleone pisze:Dzięki pozbyciu się monopolu TP mamy teraz dużo niższe ceny za telefon. Zresztą to bzdura, że coś jest strategiczną spółką dla państwa. Dla nas nie jest ważne to kto jest właścicielem tylko jak to wpływa na naszą gospodarkę.
No tak jakoś sąsiedzi z zachodu tak "bzdurnie" się zachowują, ciekawe??
Corleone pisze:Demagogia. KGHM gdyby go sprywatyzować zapewne dzialałby jeszcze lepiej. Po prywatyzacji nagle firma wydobywałaby mniej miedzi i nie płaciła podatków? Historia pokazuje, że prywatyzacja pozwala firmom stawać na nogi, dobrze działającym zwiększyć zysk, a bankruci upadają poprawiając w ten sposób miejsce na rynku, tworząc w branży miejsce lepszym firmom.
No ale w jaki sposób sprywatyzować- sprzedać np Chińczykom? Przecież wszystko co sprzedane to przynosi zysk ale korporacjom z najczęściej zachodnim. Sprzedać coś co jest perełką tej gospodarki, resztkami kraju- śmieszny jesteś w tym momencie. Sprzedano kopalnie surowców skalnych i jaka firma jest liderem- francuski Lafarge- gdzie idą zyski- nie do Polski.
To że są takie dodatki to znaczy ,że można innych truć w imię większego zysku? Jakoś kiedyś była żywność zdrowsza. Po co dziś testować ile społęczeństwo jest w stanie przyjąć chemi zanim się nie rozchoruje.
Napisałem Ci przecież, że żywność była zdrowsza bo nie było takich dodatków. Komunistów nie obchodzi to czy żywność jest zdrowa i dzisiaj to socjalistyczne lewicowe partie popierają wprowadzenie GMO. Tak samo nie obchodziły ich słabe i rakotwórcze materiały w blokach z wielkiej płyty, które przy okazji psują krajobraz.
Chyba masz jakieś uczulenie na tych komunistów. Właśnie za komuny była żywność zdrowsza nie zależało nikomu na zwiększaniu zysków kosztem jakości. J/w napisałem USA też stosowało tak samo rakotwórczy azbest i smołę.
Corleone pisze:Skąd wiesz czy pracuję czy nie? Spraw losowych nie unikniesz niezależnie od tego jaki jest ustrój. Różnica jest taka, że teraz z renty nikt się nie utrzyma, a "świadczenia" to dużo mniejsze kwoty niż to co państwo zabrało np moim rodzicom w podatkach.
Czyli człowiek nie jest kowalem swojego losu. W grę wchodzą też czynniki niezależne od człowieka.
Sam to możesz sprawdzić jeśli odrobinę pomyślisz.
Teraz zarzucasz mi, że nie myślę... hmm skąd ja to znam: erystyka argument ad personam (dlatego, że nie potrafisz przekonać rozmówcy argumentami).
Dobrze rozwiąże tą prostą zagadkę- użyj procesu krzepnięcia.
Corleone pisze:Nikt nie każe ich stosować ale gdyby dziś byla komuna to na bank by je stosowano.
A ja napiszę że na bank by ich nie stosowano, analogicznie do poprzedniego okresu. Tu się mylisz.
Corleone pisze:Na wolnym rynku jest alternatywa i masz też produkty zdrowe bez dodatków, przeważnie droższe bo więcej osób woli jednak się truć.
No tak ale ile % społeczeństwa na nie stać?
Corleone pisze:. Jeszcze nie tak dawno większość przypraw typu knorr miała glutaminian sodu, a dzisiaj nawet w reklamach informują nas o tym, że produkt jest zdrowy i nie zawiera glutaminianu sodu.
Dobrze ale teraz są myki takie *nie zawiera np konserwantów wg przepisów prawa.
I co nie zawiera czy jednak zawiera?
Corleone pisze:Nie ma czegoś takiego jak zysk kosztem ludzi bo żeby był zysk trzeba budować dobrą markę, żywność powinna być zdrowa (chyba, że komuś na tym nie zależy to idzie do Mc Donalda.
Jednak się mylisz. Jest to produkcja tych dodatków po to żeby zwiększyć włąśnie
zysk kosztem ludzi. Uproszczona technologia np szynka "rośnie" chleb nie ma pęknięć, mniejsze zaangażowanie siły roboczej w wytworzenie produktu generuję większe zyski-proste.
Corleone pisze:
Dżordż napisał/a:
Odszczekać to możesz ty albo twój pies. Odnośnie tych danych w okresie 1945-89 było mniej samobójców w mojej parafii niż w okresie 1990-2013. To wszystko przy liczebności parafi ok 1,5x większej niż w ostatnich latach. Po dokładne dane się proszę zgłosić do księdza proboszcza.
Jeśłi stawiasz jakąś tezę to powinieneś umieć ją udowodnić. Jeśli nie to się o tym nie pisze. Ale to akurat mogłeś udowodnić wklejając linki, które znalazł stefanmalek, i Zenobius.
Nikt mi na uczelni wszystkiego pod nos nie podkładał- trzeba samemu znaleźć dowody.
Corleone pisze:Na koniec jeszcze kilka słów ode mnie o socjalizmie.
1. Żeby dać Kowalskiemu 60 zł trzeba zabrać Malinowskiemu 100 zł (40% przepada na biurokrację, urzędy i rozdysponowanie tych pieniędzy).
2. Państwo zabiera nam pieniądze zabraniając nam nimi dysponować i samo za nas dokonuje niekoniecznie słusznych wyborów. Wręcz bardzo niesłusznych jak np płacenie ZUS.
Zgoda bo teraz musisz na biurokracje też haracz odprowadzić za socjalizmu armia urzędników była około 3 razy mniejsza
Corleone pisze:4. Regulacja rynku, ceny minimalne, płace minimalne itd psują rynek i niszczą wolną konkurencję.
Do tego są właśni Ci urzędnicy żeby truć d.. przedsiębiorcom
Płaca minimalna określa minimum jakie człowiek powinien otrzymać za pracę- maksymalny wyzysk> minimum socj.
Corleone pisze:5. Planowanie gospodarki zawsze kończy się dla niej źle. Tu powinna działać niewidzialna ręka wolnego rynku, prawo popytu i podaży.
6. Dawanie zasiłków bezrobotnym to również demoralizacja.
W UE to się robi a to podła komuna. Po co zasiłęk lepiej kopa i pod most- styl bezdomnego niech się rozwija.
demagogia
Corleone pisze:To tak w skrócie bo mógłbym pisać tak 100 podpunktów. Jeśli ktoś popiera socjalizm to jest skrajnym egoistą pozbawionym moralności i na dodatek nie ma najmniejszego pojęcia od podstawach ekonomii. Druga możliwość to, że ktoś jest cwaniakiem bardzo dobrze znającym się na ekonomii i korzysta z tego żeby doić ludzi. Zobaczcie na budżety krajów socjalistycznych - zawsze jest deficyt budżetowy. Socjalizm bez deficytu nie może działać, więc socjalizm rujnuje gospodarkę i zabija ducha narodu demoralizując ludzi, dając im kasę za nic, a innym odbierając za ciężką pracę. Przepisy są skrajnie niekorzystne dla zwykłych ludzi, a korzystają na tym wielkie firmy. Socjalizm sprzyja łapówkarstwu i tworzy mechanizm władza - ludzie, podczas gdy w liberalnym gospodarczo kraju władza nie jest po to żeby rządzić bydlem, ludzie sami tworzą wolny rynek. Dla kapitalisty liczy się zysk i to ten zysk generuje to, że mamy coraz lepsze produkty bo po prostu opłaca się je produkować. W socjalizmie liczy się to żeby każdy był taki sam, miał tyle samo. Przymusem zabija się ambicje i chęć samorozwoju.
Żeby wyegzekwować przepisy w socjalizmie potrzebny jest przymus czyli władza totalitarna.
coś dla Corleone....
[ Dodano: 11-07-2013 ]
MrSrakamadafaka 1 dzień temu
owszem,masz prawo do swojej opinii.ja jej absolutnie nie podzielam.jesteśmy śmietnikiem i zlomowiskiem Europy.kto im dał prawo do prywatyzacji stoczni,kopalń,hut,strategicznych gałęzi przemysłu?powinni beknąć za to.tak samo za afery:FOZZ,TYTONIOWA,SPIRYTUSOWA,MIĘSNA,UBEZPIECZENIOWA,WĘGLOWA,HAZARDOWA,PALIWOWA.
· w odpowiedzi do: Voinar010 (Pokaż komentarz)
MrSrakamadafaka
Co dał ten wolny rynek?Import wszelkiej maści gówna,złomu,tego czego nie potrzebuje zachód?nie potrzebne było otwieranie granic.dalibyśmy sobie rade z paluszkiem w dupce.wystarczyło tylko wykopać tą hołotę,która zarznęła polski przemysł,rozgrabiła(rozdała) cały majątek narodowy swoim kolesiom z biznesu pod szyldem "prywatyzacja".robienie interesów,to nie włażenie w dupe i całkowite poddaństwo.
MrSrakamadafaka
Tak jest.Wolny rynek dla tyranów,złodziei i wszelkiej maści pasożytów,którzy sie wylansowali,wypromowali kosztem innych,ktorzy nie tworza żadnych dóbr,a tylko żerują pozostawiając oo sobie szambo.To społeczeństwo pracuje na tych :cenzura: ,którzy weszli z butami poprzez wplywy,lobby.Nie zawsze większość ma przechalapane.W systemie kapitalistycznym owszem,zawsze.Spojrzyj na Norwegię,Islandię czy Białoruś.