Matura
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
- sandi94
- Początkujący ✽✽
- Choroba: CU
- województwo: śląskie
- Kontakt:
Matura
Cześć, mam taka prośbę czy byłby ktoś w stanie mi pomóc w napisaniu bibliografii i prezentacji na maturę ustną z polskeigo. Chodiz o znalezienie dobrych przykładów. Temat: "Scharakteryzuj język stron internetowych. Omów na wybranych przykładach"
Sandra
Re: Matura
bibliografii? To się obudziłaś. Termin jest do końca tego tygodnia by złożyć.
I nie mam pojęcia jak poruszyć ten temat.
I nie mam pojęcia jak poruszyć ten temat.
-
- Początkujący ✽✽
- Choroba: nie ustalono
- województwo: dolnośląskie
mogę napisać prezentację, bo to moja dyscyplina, liczę sobie 100zł
- maggie0278
- Mistrzunio ❃❃❃
- Choroba: CU u rodzica
- województwo: wielkopolskie
- Kontakt:
zdolna BestiaEgzistenz pisze: jak polonistka sprawdzała bibliografię byłam jedną z dwóch osób, które miały to zrobione jak należy.

przepraszam, już zmykam i nie robię OT
Aktualnie : Pentasa 1x2gr, Imuran obniżono do 50mg z uwagi na podwyższony poziom thioguaniny, Biopron 9 2x1, Omega-3, Calperos+Vit.D3
Czopki Salofalk, wlewy z Pentasy, wlewy z Corhydronu, Budenofalk Foam, Cyklosporyna -leki, które w ogóle nie pomogły
Włączono Infliksymab, który nie zaindukował remisji
Humira od września 2012r do maja 2013. REMISJA!
dodatkowo Astma Oskrzelowa (Alvesco, Zafiron, Ventolin)
Czopki Salofalk, wlewy z Pentasy, wlewy z Corhydronu, Budenofalk Foam, Cyklosporyna -leki, które w ogóle nie pomogły

Włączono Infliksymab, który nie zaindukował remisji

Humira od września 2012r do maja 2013. REMISJA!
dodatkowo Astma Oskrzelowa (Alvesco, Zafiron, Ventolin)
- Mala_Mi
- Aktywny ✽✽✽
- Choroba: CU
- województwo: dolnośląskie
A tam, wcale się nie obudziła.
Ja byłam lepsza - temat miałam o wojnie na Bałkanach w latach 90-tych XX wieku. Bibliografię napisałam na chybił trafił - wzięłam pierwsze lepsze książki, w których była mowa o tym konflikcie + 1 piosenkę Kaczmarskiego. Postawiłam byle jaką tezę i tak oddałam plan ramowy, licząc na to, że zapoznam się dogłębniej z bibliografią do matury. Jednakże, pisałam maturę z 5 przedmiotów na poziomie rozszerzonym to uczyłam się do nich, a polski ustny olałam. Dzień przed polskim miałam historię, która dużo znaczyła na studiach, gdzie się wybierałam więc dopiero po historii, jak przyszłam do domu, a wcześniej nie spałam całą noc, zabrałam się za prezentację z polskiego...
I co się okazało? Że znalazłam tylko 2 książki z 5 wpisanych przeze mnie no i tekst tej piosenki
Stwierdziłam, że skoro ja ich nie znalazłam, to komisja tym bardziej nie będzie miała o tym zielonego pojęcia
postanowiłam przeczytać te dwie książki, ale najpierw się przespać
no i tak spałam i się obudziłam o 20
i już zbytnio nie miałam czasu by przeczytać te książki, więc je mniej więcej przejrzałam, piosenkę przesłuchałam, wydrukowałam sobie tekst i poszłam na żywioł
Weszłam do sali i nie wiedziałam co mam gadać, gadałam byle co, o historii Bałkan - zaczęłam od lat dwudziestych XX wieku, przeszłam jakoś dalej do tych wojen, czemu jak, no i co ukazują te książki
te dwie to jakoś tam coś wydukałam, a resztę ZMYŚLAŁAM
Jak już wszystko zmyśliłam, komisja się nie zorientowała i zaczęła mnie wypytywać o wiersz
a ja bladego pojęcia nie miałam, co jak się nazywa, co jest co itp
więc na 8 pytań komisji odpowiedziałam na 2... No i po tym wybiegłam ze szkoły, płacząc całą drogę rzewnie, że nie zdam, nie zdam, Boże, co ja zrobię?! nie zdam, wynik się nigdzie nie liczy, ale nie zdam i cała matura w łeb a tyle się uczyłam...
pobiegłam do mojego ówczesnego chłopaka, zaryczana że nie zdam
po drodze zadzwoniłam do mamy i też jej powiedziałam, żeby się przygotowała że nie zdam i nie pójdę na studia
Mój ówczesny chłopak był dość opanowany, więc wziął mnie na wyniki... ja po drodze dalej ryczę... poszliśmy na tramwaj i była jakaś awaria i tramwaj zamiast skręcić w lewo do mojej szkoły skręcił w prawo
wtedy jeszcze bardziej zaczęłam wyć bo stwierdziłam, że to ZNAK i że na bank nie zdałam, tylko mam się o tym nie dowiedzieć
Następnie przeszliśmy pieszo do mojej szkoły i czekałam na wyniki pod klasą, gdzie mnie uspokajała koleżanka... I jak komisja weszła i zobaczyli w jakim jestem stanie to powiedzieli "Ze względu na waszą koleżankę, informujemy że wszyscy ZDALI"
i już było mi wszystko jedno
a teraz przynajmniej mam co opowiadać, ale nie polecam nikomu mojej metody bo czasem można trafić na ostrą komisję gdzie się naprawdę nie zda... mnie mógł wtedy jedynie Giertych ratować
A, mam nadzieję że mi nie cofną matury za tę historię
Ja byłam lepsza - temat miałam o wojnie na Bałkanach w latach 90-tych XX wieku. Bibliografię napisałam na chybił trafił - wzięłam pierwsze lepsze książki, w których była mowa o tym konflikcie + 1 piosenkę Kaczmarskiego. Postawiłam byle jaką tezę i tak oddałam plan ramowy, licząc na to, że zapoznam się dogłębniej z bibliografią do matury. Jednakże, pisałam maturę z 5 przedmiotów na poziomie rozszerzonym to uczyłam się do nich, a polski ustny olałam. Dzień przed polskim miałam historię, która dużo znaczyła na studiach, gdzie się wybierałam więc dopiero po historii, jak przyszłam do domu, a wcześniej nie spałam całą noc, zabrałam się za prezentację z polskiego...

A, mam nadzieję że mi nie cofną matury za tę historię

29 września 2012r. - pierwszy objaw
24 października 2012r. - diagnoza CU
30 listopada 2012r. - resekcja jelita grubego, wyłonienie ileostomii
17 grudnia 2012r. - reoperacja z powodu ropnia w miednicy mniejszej, usuwanie zrostów
29 kwietnia 2013r. - operacja z powodu niedrożności jelita cienkiego spowodowana licznymi zrostami
Co dalej nie wiem, ale mam dość
W przyszłości planowane wytworzenie j-poucha.
24 października 2012r. - diagnoza CU
30 listopada 2012r. - resekcja jelita grubego, wyłonienie ileostomii
17 grudnia 2012r. - reoperacja z powodu ropnia w miednicy mniejszej, usuwanie zrostów
29 kwietnia 2013r. - operacja z powodu niedrożności jelita cienkiego spowodowana licznymi zrostami
Co dalej nie wiem, ale mam dość

W przyszłości planowane wytworzenie j-poucha.