Czy ktoś brał równocześnie te dwa leki?
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
kurcze ja też sie bardzo boję go. ale nie mam chyba wyjścia jak imuran i 6-MP odpada.Corleone pisze: Ja bym się nie godził na branie metotrexatu na Twoim miejscu.
Tylko, że to mogło być po samych sterydach... Bo jest posterydowa zaćma- moja znajoma się właśnie na to załapałakasinp pisze: po metotreksacie i sterydach dostal zacme na oczach
Zgadza sie to posterydowa zaćma, ale lekarka stwierdziła, że mtx też ma wpływ na zaćmę. Sterydy brał ostatnio 2 lata temu, obecnie od roku metotrexat, 20 mg/tydzieńNatuśka pisze:to mogło być po samych sterydach... Bo jest posterydowa zaćma
kasia38, a skutki uboczne?kasia38 pisze:ale kazali brać to brałam przez .... 11 lat
Jakie dawki brałaś? Marcin Azy faktycznie nie mógł, ale okazało się, że 6-MP przy dobrze dobranej dawce może. Najpierw brał 1 tabletkę i leukocyty i limfocyty za mocno spadały, a ALAT i ASPAt poszybowały w górę, potem brał pół tabletki, ale to było za mało dla CD, więc dawka jest zwiększona do 3/4 i po pewnym czasie krew w stolcu przestała być widoczna gołym okiem. Może musisz zacząć od malutkiej dawki? Marcin waży 56 kg i bierze 37,5 mg 6-MP, choć niektórzy lekarze się śmieją, że to dawka "homeopatyczna".kalka_96 pisze:nie mogę brać ani imuranu ani 6-MP, bo wysoko po nich gorączkuję, amylazy rosną i robi się zapalenie trzustki.