ja właśnie o dziwo też tak nie mam, śpię koło 8h. Aczkolwiek w ciągu dnia jak się bardziej zmęczę, to jestem senna i drzemka jak nickalka_96 pisze:też tak macie, że przy niskim poziomie żelaza tylko śpicie?

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
ja właśnie o dziwo też tak nie mam, śpię koło 8h. Aczkolwiek w ciągu dnia jak się bardziej zmęczę, to jestem senna i drzemka jak nickalka_96 pisze:też tak macie, że przy niskim poziomie żelaza tylko śpicie?
popijałam sokiem z pomarańczy, dodatkowo brałam kwas foliowy i wit. D3, w ostatnich dniach łykam z wit. C, mało herbaty pijam, co najwyżej rano, a biorę wieczorem, no i dodatkowo dieta na dożelazowienie, czyli wątróbka, barszczyk z młodej botwinki, fasolka szparagowa, jajko. I tak oto do dziśRafaello pisze:patkaas, to kwestia samego zażywania suplementu, czy może robiłaś coś więcej? Coś co wspomagało, albo unikanie czegoś co przeszkadza?
myślę, że to właśnie sprzyja Twojemu dobremu poziomowi żelazatopost pisze:niemal każdego dnia w jednym z posiłków zjadam stek wołowy, zawsze trochę krwisty
a to ciekawe nawet nie wiedziałam. Ile prywatnie kosztuje zbadanie tego? niestety w szpitalu z panelu badań anemii zbadali mi dodatkowo tylko kwas foliowy i witaminę b12, które mam w normie.michal_mg pisze:Lepszym obrazem prawdziwego poziomu żelaza jest zbadanie poziomu ferrytyny - to pokazuje jaki jest poziom żelaza "w magazynie", a nie poziom który jest akurat w użyciu.
to czy u nas by się to jednak nie wykluczało? bo u mnie wówczas miałam jednocześnie duży niedobór żelaza i wysoki stan zapalny.Ferrytyna - badanie najlepiej oceniające zasoby żelaza w ustroju. Obniżony wynik występuje w niedoborach żelaza, a podwyższony w stanach zapalnych.