Strona 2 z 2

Re: Zapalenie żołądka i jelit, a sushi

: 01 paź 2014, 23:15
autor: Maatylda
Mamcia, 100g nori ma ok. 0.3g błonnika, więc jest to ilość śladowa. a dodając do tego fakt, że zjedzenie 100g na raz raczej się nie zdarza :wink: , ilość spożytego błonnika wraz z glonem można uznać za zerową.

wartości odżywcze dla 1 listka nori:

http://www.ilewazy.pl/listek-z-wodorostow-nori

Re: Zapalenie żołądka i jelit, a sushi

: 02 paź 2014, 12:06
autor: Karolka91
Mamcia, jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma :) Mnie nic pikantne go nie wolno, surowizny też... więc robię wariację na temat sushi dostosowaną do potrzeb :)
Maatylda, to super wiadomość! Od tej pory na śniadanie, obiad i kolację :) ...aż do obrzydzenia :D

Re: Zapalenie żołądka i jelit, a sushi

: 02 paź 2014, 13:08
autor: Maatylda
Karolka91, to tak jak u mnie - ale obrzydzenia na horyzoncie ani widu ani słuchu :twisted:

Re: Zapalenie żołądka i jelit, a sushi

: 02 paź 2014, 21:46
autor: Mamcia
Opieram się na innych danych. na przykład http://www.sciencedirect.com/science/ar ... 1700001494
jest tam napisane:
The dietary fibre which constitutes 25–75% of the dry weight of marine algae and represents their major component, is primarily soluble fibre
Inne naukowe źródła podają podobne wartości. To jest świetny błonnik i źródło wielu składników mineralnych.

Re: Zapalenie żołądka i jelit, a sushi

: 02 paź 2014, 22:20
autor: Maatylda
Mamcia pisze:marine algae
glony ujęte ogółem- azjatyckie algi to nie tylko nori (o których wyłącznie tu pisałam).

Typowo japońskie są jeszcze wakame i kom(n)bu. Jest też Hijiki, który to właśnie ma błonnik na wypasie. I z tego co czytałam wakame mają go więcej od nori.

moje obecne nori ma 0.2g błonnika w 100g wg japońsko-angielsko-polskiej etykiety i
to mi wystarczy :roll:

Re: Zapalenie żołądka i jelit, a sushi

: 03 paź 2014, 21:21
autor: Mamcia
Jak dokładnie poczytasz to ma tyle w świeżej a nie w suchej masie, bo ma prawie 90% wody.