Strona 2 z 3
Re: Ryby
: 29 wrz 2012, 01:00
autor: aga_wu
rybki niom niom niom niom
Lubię ryby morskie, słodkowodne mniej, ale też nie pogardzę, jak już mam na talerzu

Tylko czemu ryby są takie drogie?
robię tak jak
Niszka, czasami dodaję dużo pietruszki, jeśli mam, albo skrojonego pora.
Polecam też rybę po grecku, z gotowanymi warzywami (marchew, seler, pietruszka, pomidor - albo inne, co kto lubi) - pyszne i na ciepło i na zimno.
Re: Ryby
: 29 wrz 2012, 09:11
autor: CAMPARI34
Re: Ryby
: 10 paź 2012, 19:59
autor: Unknown
Mam pytanie: czy świeży łosoś smażony na maśle z dodatkiem czosnku będzie w miarę zjadliwy, jeśli nie skropię go wcześniej sokiem z cytryny? Mam łososia, ale nie mam cytryny i nie wiem, czy to ma prawo się udać

Re: Ryby
: 10 paź 2012, 20:16
autor: Unknown
Niszka, skoro tak mówisz, spróbuję. Zastanawiałam się, czy bez cytryny nie będzie miał po obróbce jakiegoś nieprzyjemnego zapaszku

Re: Ryby
: 10 paź 2012, 23:38
autor: Ala57
Unknown, ja najbardziej lubię lososia doprawionego solą morską i pieprzem cytrynowym Kamisa.Można go zrobić na grillu i ten jest najlepszy pod warunkiem ,ze będzie robiony krótko podaję go z ryżem doprawionym zielona pietruszką i czosnkiem do tego jeszcze tylko sałata z winegretem i uczta gotowa.
Re: Ryby
: 11 paź 2012, 00:21
autor: Unknown
Ala57, dzięki, Twój przepis wypróbuję następnym razem

A dziś na kolację zrobiłam coś a la tagliatelle z łososiem. Bez cytryny, pieprzu, bo zapomniałam uzupełnić braki

Jak na pierwsze podejście do smażenia łososia, najgorzej to to nie smakowało, tylko za tłuste trochę mi wyszło.
Re: Ryby
: 11 paź 2012, 12:42
autor: Truskawka
myślę,że spokojnie:)
Re: Ryby
: 04 gru 2012, 22:19
autor: SZymon86
Nie wiem z jakich wód jest ta rybka ale bardzo mi ostatnio smakowała Sola inaczej limanda żółtopłetwa,mimo że zrobiona na parze to mi smakowała,za to dorsz z pary kiepsko mi przypasował.
Re: Ryby
: 04 gru 2012, 23:32
autor: maggie0278
Też lubimy dorsza, kupuję świeżego w Centrali Rybnej (takiej klasycznej jak się pamięta z czasów PRL) i do wyboru są płaty ze skórą lub bez.
Gdy jest okres ochronny i nie ma połowów, albo był za duży sztorm to zadowalam się mrożonym.
Re: Ryby
: 04 gru 2012, 23:48
autor: Natuśka
Hmm...
Preferuję mirunę, a jeśli jest świeżutka to raj dla podniebienia
Śledzia nieee, nie
Karpia, nienawidzę! To jest ulubiona ryba mojego brata, który tylko czeka na Boże Narodzenie i pałaszuje go w tirowych ilościach. Przez tydzień potrafi jeść na obiad karpia :wow:
Panga. Tę rybę preferuje moja siostra. Jak dla mnie ryba ta jest...syfiasta

Taki jakiś mam do niej wstręt. Czasem się skuszę na odrobinę, ale musi być upieczona, bo gdyby mi zupę na niej ugotowała to bym nawet nie tknęła

Re: Ryby
: 05 gru 2012, 00:11
autor: Piciu
Szczerze mówiąc nie przepadam za rybami , ewentualnie flądrę wpałaszuje nad morzem
Natuśka pisze:Panga. Tę rybę preferuje moja siostra. Jak dla mnie ryba ta jest...syfiasta
Dużo się nie mylisz, gdyż ta ryba to sama chemia,pędzona na takich rzeczach o których byście nie chcieli słyszeć....a smakuje jak trociny...
Re: Ryby
: 05 gru 2012, 10:04
autor: Osóbka
Słyszałam też, że naturalnym środowiskiem pangi są jakieś ścieki kanałowe

chociaż zanim się o tym dowiedziałam, to mi smakowała

Re: Ryby
: 05 gru 2012, 10:32
autor: SZymon86
Również słyszałem że panga to sam syf,przez to czym się żywi w gdzie pomieszkuje
A jak tego dorsza przyrządzacie? nad morzem smażony pyszny był ale póki co smażonego nie mogę,a z pary może akurat taki mało smaczny wychodzi,więc chętnie spróbuję inaczej.
Re: Ryby
: 05 gru 2012, 10:49
autor: Osóbka
Ja zawijam w folię aluminiową wrzucając do tego jeszcze jakieś warzywka typu marchewa i brokuły, posypuję przyprawą do ryb, albo po prostu solą i pieprzem cytrynowym i siup do piekarnika.
Re: Ryby
: 05 gru 2012, 13:46
autor: tom-as
Info o pandze sprzed kilku lat (co akurat nie ma tu jakiegoś znaczenia)
http://www.rybobranie.pl/wiadomosci/269 ... al_z_panga