U mnie było nieco inaczej. Uniwersytet Zielonogórski, na którym pracowałem, w celu zaoszczędzenia kasy tak zinterpretował prawo, że nie odprowadził składek ZUS od świadczeń świątecznych. Po ponad dwóch latach sąd orzekł, że UZ nie miał do tego prawa i kazał pracodawcy zapłacić składki ZUS z odsetkami. Wtedy pracodawca rozesłał pisma byłym pracownikom z żądaniem zwrotu pieniędzy, a obecnym - informację o potrąceniach w trzech miesięcznych ratach z przyszłego wynagrodzenia. Dowiadywałem się w Państwowej Inspekcji Pracy i wiem, że takie działanie było bezprawne. O ile mi wiadomo obecnym pracownikom pieniądze potrącono. Podejrzewam, że większość siedziała cicho, nie chcąc się narażać.
W przypadku, o którym piszesz pracodawca powinien się cieszyć, że ma uczciwego pracownika i rozłożyć mu należność na dogodne raty.
- CD
- ileostomia 2010.06.07.-2011.04.01.
- subtotalna kolektomia 2010.11.17. (pozostawiono ostatnie 15cm jelita)
- przywrócenie ciągłości 2011.04.01. (usunięcie ostatnich 15cm jelita grubego i 12cm jelita cienkiego)
- 2010.04.12. niedrożność jelita, otwarcie powłok, brak jednoznacznego określenia przyczyny
Infliximab, Loperamid, witaminy, odżywki, stan po całkowitej kolektomii