Mam do was pytanie jako do osób doświadczonych w zmaganiu się z chorobą:
1) Czy opłaca się ubezpieczać na życie / od ciężkich chorób? Konkretnie - Pchać się czy nie? Jeśli tak to jakie towarzystwo ubezpieczeń jest godne polecenia?
Słyszałem że ubezpieczyciele wymagają aby zaznaczyć pole "Czy byłeś hospitalizowany w ostatnich 5 latach?" i w mojej sytuacji jeszcze nie byłem.
2)Czy gdybym zawarł ubezpieczenie np. jutro to czy będzie to rozsądne? Nie chodzi o to że jestem jakiś nienormalny czy łasy na kasę od ubezpieczalni, ale chodzi o to że jak będę w szpitalu to nie zarabiam bo prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą.
3) Otrzymałem ostatnio ofertę z PZU (zapewne są lepsze i tańsze ubezpieczalnie), ale do rzeczy:
Płacę około 120zł / msc,
za pobyt w szpitalu jednorazowo 500zł
za pobyt w szpitalu w wyniku ciężkiej choroby 50zł / dzień. Dokładne wyliczenia przesyłam w skanie poniżej, proszę o opinię, sugestię, czy wogóle warto się ubezpieczać.
Mój wiek 27l, kawaler, bez żadnych kredytów (wiem że jak się ma kredyt to wcześniej trzeba się ubezpieczyć).
4) Czy skoro wiem że mam crohna to mogę się ubezpieczyć, skoro nie bylem hospitalizowany ani nigdy wcześniej przewlekle chory?
5) Jak się teraz ubezpieczę to już muszę placić przez kolejne 18 lat tak jak jest to napisane na skanie w ofercie? A co potem w razie co? juz nie mogę więcej zawrzeć tego typu ubezpieczenia w wieku 45lat?
Skany oferty:
Proszę drogich Państwa o wypowiedź w sprawie waszych ubezpieczeń, czy warto, czy to działa, czy są wam wypłacane świadczenia w razie pobytu w szpitalu.