"Czy jak sie wytnie cale jelito grube przy CU to sie juz calowicie zdrowym czlowiekiem ? Czy mozna jesc co sie komu podoba ? Czy mozna pozniej uprawiac sporty, grac w pilke itp ? Szalec na imprezach Czy mozna z tym normalnie zyc ?"
Całkowicie zdrowym nie można być, choćby dlatego, że wycięcie jelita upośledza nasz organizm, ale na pewno pozbywasz się CU, to jest plus.
Co do jedzenia, to wiadomo że na początku trzeba trzymać dietę, po to żeby organizm się dostosował do nowej sytuacji, ale po jakimś czasie zaczyna się stopniowo wprowadzać coraz więcej jedzenia, organizm sam daje znać kiedy. A potem, to już jesz co chcesz. No w każdym razie ja jem co chcę

.
Można grać w piłkę, szaleć na imprezach, uprawiać sporty (na pewno nie ty wysiłkowe), co tylko jeszcze chcesz.
Można z tym (domyślam się że chodzi o j-poucha) normalnie żyć.
Jest też inny plus - żadnych sterydów i innych leków obciążających organizm.
Ale to dotyczy tylko osoby z CU.
Aha i jeszcze jedno, tyczy to j-poucha. Fakt, to nie jest jelito grube tylko cienkie, ale u siebie po tych 4 latach zauważyłam dużą różnicę i znaczne postępy, chyba jest tak jak mówią lekarze, że zaczyna on przejmować funkcję jelita grubego, z tą różnicą że jest większa ilość wypróżnień niż przy grubym, a to dlatego że jest on mały, nie urośnie on do takich rozmiarów jak jelito grube, chociaż może się rozciągnąć (trochę).
Obecnie chodzę do wc 5-6 razy i chyba tak już zostanie. Może gdybym trzymała dietę byłoby inaczej, ale mi to zupełnie nie przeszkadza
-Ania- edit:
prosze edytować swoje posty, a nie pisać jeden pod drugim