Przepuklina okołostomijna
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
-
- Debiutant ✽
- Choroba: CD
- województwo: śląskie
- Kontakt:
Przepuklina okołostomijna
Witam po przerwie związanej z pobytem w szpitalu. Stwierdzono u mnie w ostatnim pobycie cukrzycę , polineuropatię , brak wchłaniania się witamin i elektrolitów , oraz to co w tej chwili dla mnie najważniejsze -przepuklinę okołostomijną.Muszę poddać się operacji .W związku z tym mam pytanie do kolegów stomików -czy ktoś może mi udzielić informacji na ten temat.
Pozdrawiam
Andrzej.
Pozdrawiam
Andrzej.
Od 1992 CU,III 2006 ileostomia i CD. II 2008 ŻP
- ranka
- Mistrzunio ❃❃❃
- Choroba: CU
- województwo: pomorskie
- Kontakt:
Re: Przepuklina okołostomijna
nie jestem kolega stomikiem ale wiem ze tego typu powiklanie (bo jest to powiklanie)wystepuje dosc czesto.
-
- Początkujący ✽✽
- Choroba: nie ustalono
ranka pisze:nie jestem kolega stomikiem ale wiem ze tego typu powiklanie (bo jest to powiklanie)wystepuje dosc czesto.
I dlatego trzeba m.in. chodzić w pasie stomijnym żeby temu zapobiec

-
- Debiutant ✽
- Kontakt:
W pasie chodziłem i chodzę nadal, jednak jakie one są , każdy kto w nich chodził i chodzi - wie. Natomiast z dobrym pasem typu Corsinel też wiemy , kto go próbował załatwić. NFZ raczej mam nie pomaga , a bardziej szkodzi i rzuca kłody pod nogi.Ale o tym wiedzą tylko Ci co próbowali go sobie załatwić.
- greeg
- Początkujący ✽✽
- województwo: lubelskie
- Kontakt:
moja operacja przepukliny była jakieś 29latek temu,niewiele z tego pamiętam.Tak pięknie wcinając się w temat to czasami myślę o tym czy oby taka operacja niema jakiegoś związku z chorobami jelit.. racionalnie myśląc to zapewne podczas stawiania pierwszych kroczków coś tam sobie ponadrywałem ale czy oby napewno może rodzimy się z tą chorobą ostatnio widziałem w( telewizji bbc) rozmowę o chronie no i kod DNA naukowcy mówią że to jest główny powód...
- aleksandra12
- Aktywny ✽✽✽
- województwo: wielkopolskie
Kurcze, ja nie chodzę w pasie i nie chodziłam. Miałam tylko pooperacyjny, ale to bardziej na ranę, dwa tygodnie, jak przemieszczałam się w pionie. U nas jakoś nie namawiają na pasy.
Pozdrawiam, Aleksandra
-
- Początkujący ✽✽
andreas50_54 pisze:W pasie chodziłem i chodzę nadal, jednak jakie one są , każdy kto w nich chodził i chodzi - wie.
Tzn. są złe czy co??
Natomiast z dobrym pasem typu Corsinel też wiemy , kto go próbował załatwić. NFZ raczej mam nie pomaga , a bardziej szkodzi i rzuca kłody pod nogi.Ale o tym wiedzą tylko Ci co próbowali go sobie załatwić.
Ja mam ten pas.. Jest bardzo dobry i ponoć lepiej zmniejsza szanse na przepukline. Trochę drogi ale problemu nie miałam z jego zakupem... no może taki mały problemik był bo nie mogli znależć XS

Lekarz kazał mi w tym pasie chodzić pół roku a pielęgniarka stomijna tylko 3 miesiące. Ale ja już wolę pochodzić te pół roku. A jaka była przyczyna że masz przepukline?
-
- Debiutant ✽
- Kontakt:
Przyczyny mojej przepukliny są dwie:
Crohn bezpośrednio pod stomią,
i chyba z nim związne zwężenie stomi.
Co do pasów wyraziłem już swoje zdanie- są takie jakie są , ani złe ani dobre raczej przeciętne. Kogo stać kupuje Corsinela - inni muszą być na "łasce i nie łasce" NFZ.
A ja tylko chciałem się dowiedzieć coś nie coś na temat opracji przepukliny okołostomijnej , a tym czasem dyskusja zeszła na temat pasów. Ale może to i dobrze bo producenci tych pasów będą w przyszłości robić lepsze i tańsze pasy , a NFZ łaskawszym okiem na nas użytkowników tych pasów zerknie. Pomarzyć dobra rzecz - prawda ?
Crohn bezpośrednio pod stomią,
i chyba z nim związne zwężenie stomi.
Co do pasów wyraziłem już swoje zdanie- są takie jakie są , ani złe ani dobre raczej przeciętne. Kogo stać kupuje Corsinela - inni muszą być na "łasce i nie łasce" NFZ.
A ja tylko chciałem się dowiedzieć coś nie coś na temat opracji przepukliny okołostomijnej , a tym czasem dyskusja zeszła na temat pasów. Ale może to i dobrze bo producenci tych pasów będą w przyszłości robić lepsze i tańsze pasy , a NFZ łaskawszym okiem na nas użytkowników tych pasów zerknie. Pomarzyć dobra rzecz - prawda ?
-
- Znawca ❃❃
- Kontakt:
Tak , marzenia i moze nam leki troche zrefunduja zeby tansze byly..he
-
- Początkujący ✽✽
Napisz andreas50_54 po czym można poznać wcześniej, że się ma przepukline???
Np. ból brzucha??
Np. ból brzucha??
-
- Debiutant ✽
- Kontakt:
Na to pytanie nie umiem Ci odpowiedzieć. Bóle brzucha mam od 1992 jak zacząłem chorować i mam je do dzisiaj. Bardziej podejrzewam odpowiedzialnego za te bóle Crohna niż przepuklinę.Jak się nasilają biorę tramal w zastrzykach i po pewnym czasie ustępują. Lekarze zabronili mi brać inne leki przeciwbólowe ,a zwłaszcza ketanol.
Ostatnio zmieniony 30 cze 2007, 20:49 przez andreas50_54, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Specjalista od Spraw medycznych
- Choroba: CD u dziecka
- województwo: mazowieckie
- Kontakt:
Wszystkich stomików odsyłam do Naszej Troski tam znajdziecie najwięcej przystępnie napisanych informacji o problemach ejej towarzszących.
http://www.convatec.pl/index.php?action=edu&sub=e06
http://www.convatec.pl/index.php?action=edu&sub=e06
Przyłacz się do Towarzystwa J-elita. Działamy dla waszego dobra, ale bez Waszej pomocy niewiele zrobimy.
- ranka
- Mistrzunio ❃❃❃
- Kontakt:
przepukline zazwyczaj widac.a przynajmniej ja widzialam,po operacji po wylonieniu stomii.
jest to powiklanie pooperacyjne,a widac po prostu takie uwypuklenie.ja widzilam w okolicy pepka,w linii szycia.
jest to powiklanie pooperacyjne,a widac po prostu takie uwypuklenie.ja widzilam w okolicy pepka,w linii szycia.
-
- Doświadczony ❃
Ranka prawdę mówi, jak zwykle. Mnie się przypomniało, że gdzieś to w necie oglądałem, a było to tutaj: http://www.stomicy.org/index.php?page=stom&strona=11
Są tam też opisane inne powikłania i fotki jak to może wyglądać.
Są tam też opisane inne powikłania i fotki jak to może wyglądać.
-
- Początkujący ✽✽
Mamcia ale ja na tej stronie nie mogę znależć nic na temat przepukliny!!
Tomy też widziałam tą stronę
Nieciekawie to wygląda
Wysłałam PW do Ranki zobacze co napisze

Tomy też widziałam tą stronę

Wysłałam PW do Ranki zobacze co napisze