Niektórzy tak mają, tak się nauczyli i tak powtarzają.
Już pomijam, że każdy lek działa w innym miejscu .
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
A może kierują się dostępnością w aptekach. Takie właśnie są moje doświadczenia. Z zakupem czopków Pentasy nigdy nie miałam problemu, Salofalk jest/był trudno dostępny.romek pisze: ↑17 sty 2019, 18:34Dziwne , bo moja gastro jest uważana za jedną za najlepszych w kraju. Może lekarze biorą pod uwagę samo działanie leku, nie interesując się specjalnie wygodąobyty.z.cu pisze: ↑16 sty 2019, 17:40Salofalk czopki są przyjazne w aplikacji, a czopki Pentasy to takie "klocki"...
Warto tu przy okazji podpowiedzieć, że przy aplikacji czopków przydaje się maść na receptę LIDOPOSTERIN z lidokainą, naprawdę pomaga , a przy tym nie ma opcji szczypania czy bóli, co przy stanach zapalnych w odbytnicy jest "normą"
Wlewki Salofalku to 4 g mesalazyny w plastikowej harmonijkowej buteleczce 60 ml, z fajnym aplikatorem, czyli bardzo ważne przy aplikacji, bo gdy jelito tam chore, to ciężko "przyjąć" tę wlewkę i utrzymać.
Wlewki Pentasy to tylko 1 g mesalazyny i kiepska aplikacja.
Temat w tym, że niektórzy lekarze mają jakieś "zaćmienie" w przepisywaniu Pentasy, bo..sam nie wiem dlaczego. Pewnie to im zostało ze studiów...
Nie znam tej strony, dziękuję za link.
W jakim szpitalu leżaleś? Niestety chyba na podkarpaciu nie ma dobrych lekarzy(gastro). Byłem już u kilku i za każdym razem miałem wrażenie, że wiem więcej od nich o leczeniu NZJ.18-latek pisze: ↑17 sty 2019, 11:54Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi. Hydrocortisnum otrzymywałem tylko w szpitalu przez 10 dni. Teraz tylko Encorton. Wypytuje tak o wszystko ponieważ mam wrażenie że w szpitalu pozbyli się kolejnego problemu... o wszystkie badania o których przeczytałam na forum musiałem prosić lekarza... wydaje mi się że przy antybiotyku lekarze przepisują jakieś probiotyki i witaminy a ja przy sterydzie nic nie dostałem... stąd moje pytania...
A było rozważane leczenie biologiczne, np. infliksimabBadania kliniczne pokazują, że cyklosporyna działa korzystnie nawet w ciężkich zaostrzeniach wzjg. Dożylne podanie cyklosporyny pozwala u ok. 70% pacjentów uniknąć kolektomii. Działanie to jest jednak krótkoterminowe i po odstawieniu leku objawy choroby nawracają w krótkim czasie.
Pisałem w tamtym tyg z bratem na priv i już w miarę dobrze się czuł, dlatego zaskoczony jestem że mu się pogorszyło. W jakim szpitalu leży? Może wartowałoby gdzieś jeszcze skonsultować leczenie i tą biologie.18-latek pisze: ↑29 sty 2019, 15:06Witam,
Piszę w imieniu brata który założył sobie tutaj konto aby uzyskać więcej informacji od Państwa na temat choroby. Niestety brat od czwartku przebywa w szpitalu z ciężkim rzutem. Na leki które otrzymywał niestety nie poszedł.... Ma teraz terapie ratunkową- cyklosporynę podawaną dożylnie. 4 dni czekania na reakcje organizmu...
Być może źle to zabrzmi, ale czasem interwencja chirurgiczna okazuje się błogosławieństwem. Może warto ją rozważyć? Pytanie - co się tak strasznego dzieje, że lekarze myślą o resekcji?