zaostrzenie a chirurgiczne usuwanie osemki
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
- palula88
- Początkujący ✽✽
- Choroba: CD
- województwo: małopolskie
zaostrzenie a chirurgiczne usuwanie osemki
Mam do usuniecia krzywa osemke. Jestem w trakcie leczenie flaczkow i wszystko idzie ku dobremu ale stan zapalny jeszcze jest. Pytanie czy isc smialo na usuniecie zeba czy moze przelozyc wizyte i poczekac az z jelitem bedzie naprawde ok?
Imuran 100mg
- gabriella
- Początkujący ✽✽
- Choroba: CU
- województwo: wielkopolskie
Re: zaostrzenie a chirurgiczne usuwanie osemki
palula88, krzywą czyli w ogóle się nie wybiła i konieczna jest interwencja chirurga? Z taką bym chyba poczekała, bo potem zazwyczaj się bierze antybiotyk i jakieś mocniejsze środki przeciwbólowe, ja brałam Ketonal.
Jeśli taka zwykła ósemka do wyrwania to już bardziej, chociaż powiem z własnego doświadczenia, że na górne nie mogłam się zdecydować ponad rok i dopiero teraz, kiedy nie mam jelita i nic mi się nie stanie po przeciwbólowych, się zdecydowałam. Właśnie dzisiaj miałam wyrwaną
Jeśli to nie jest teraz bardzo konieczne, to bym poczekała.
Jeśli taka zwykła ósemka do wyrwania to już bardziej, chociaż powiem z własnego doświadczenia, że na górne nie mogłam się zdecydować ponad rok i dopiero teraz, kiedy nie mam jelita i nic mi się nie stanie po przeciwbólowych, się zdecydowałam. Właśnie dzisiaj miałam wyrwaną

Jeśli to nie jest teraz bardzo konieczne, to bym poczekała.
- palula88
- Początkujący ✽✽
Tak, ósemka wymaga interwencji chirurga stomatologicznego. W ogole to pierwszy zab w moim zyciu do usuniecia
.

Imuran 100mg
- kalatos
- Aktywny ✽✽✽
- województwo: mazowieckie
- Kontakt:
Z doświadczenia wiem, że taka ósemka też może się straszliwie paprać, jak masz możliwość do działaj z tym jak najszybciej.
- palula88
- Początkujący ✽✽
Ona normalnie sie wybila cala tylko wyrosla krzywo (pochylona w strone 7).
Imuran 100mg
- kalatos
- Aktywny ✽✽✽
- Kontakt:
Miałem tak samo, istotne jest żeby to szybko zrobić pod kilkoma względami. Dwa główne to takie że zbija Ci inne zęby w straszliwy sposób i może się za chwile pojawić ropny stan zapalny - niezwykle bolesny, także ja bym kół żelazo póki gorące. Jelito i remisja to bardziej długotrwała sprawa, z tym zdążysz zrobić porządek.
- palula88
- Początkujący ✽✽
Masz racje lepiej to szybko zalatwic i miec z glowy, tymbardziej ze zaczyna sie psuc a od antybiotykow i tak nie uciekne. Mozna normalnie funkcjonowac po usunieciu chirurgicznie zeba?
Co z lekami ktore bierzemy? Normalnie je zazyc w dzien zabiegu? Bo przeczytalam ze nie powinno sie zazywac kwasu acetylosalicylowego bo utrudnia krzepniecie krwi a salofalk i sulfa go zawiera..
Co z lekami ktore bierzemy? Normalnie je zazyc w dzien zabiegu? Bo przeczytalam ze nie powinno sie zazywac kwasu acetylosalicylowego bo utrudnia krzepniecie krwi a salofalk i sulfa go zawiera..
Imuran 100mg
- kalatos
- Aktywny ✽✽✽
- Kontakt:
Pewno będziesz miała kilka szwów. Da się normalnie funkcjonować, jesteś wyłączona praktycznie tego samego dnia, na drugi dzień wszystko wraca do normy i czuje się ulgę.
- gabriella
- Początkujący ✽✽
palula88, może skonsultuj to z gastroenterologiem? Wiem, że przy chorych jelitach powinno się jeść antybiotyki z określonej grupy.
Po takim zabiegu przez ok. tydzień miałam spuchniętą buzię, ale jak się bierze środki przeciwbólowe i przykłada lód, to jest to do przeżycia. Na szczęście zrobiłam to przed zachorowaniem, bo w chorobie bym się raczej nie zdecydowała. Ale ja jestem ciężkim przypadkiem, cały czas w zaostrzeniu. Jak raz wzięłam antybiotyk na sprawy kobiece, to czułam się tragicznie...
Oczywiście że lepiej coś takiego usunąć, ale poszukaj naprawdę dobrego chirurga i skonsultuj się z gastroenterologiem.
Po takim zabiegu przez ok. tydzień miałam spuchniętą buzię, ale jak się bierze środki przeciwbólowe i przykłada lód, to jest to do przeżycia. Na szczęście zrobiłam to przed zachorowaniem, bo w chorobie bym się raczej nie zdecydowała. Ale ja jestem ciężkim przypadkiem, cały czas w zaostrzeniu. Jak raz wzięłam antybiotyk na sprawy kobiece, to czułam się tragicznie...
Oczywiście że lepiej coś takiego usunąć, ale poszukaj naprawdę dobrego chirurga i skonsultuj się z gastroenterologiem.
- palula88
- Początkujący ✽✽
Kurcze mam totalny metlik.. wczoraj robilam morfologie i wyglada na to ze dalej jest stan zapalny - plt 430 wbc 11.5 crp.9,5 chociaz i tak jest lepiej niz przed leczeniem bo wtedy crp bylo 30 a plt prawie 600.Wlasnie najbardziej boje sie tych powiklan po zabiegu niz samego zabiegu.. o chorobie dowiedzialam sie w styczni a leki biore jakies 2 miesiace i to wszystko jest dla mnie nowe..Co do zeba to nawet nie martwi mnie to ze jest on krzywy bo tak juz sobie siedzi z 2 lata i nie daje zadnych objawow tylko fakt ze zaczyna sie psuc i boje sie ze zrobi mi sie z czasem jakis stan zapalny od zeba...Kurcze nie wiem no tymbardziej ze nie mialam do czynienia z antybiotykiem jeszcze w chorobie jelit.
Imuran 100mg
- gabriella
- Początkujący ✽✽
palula88, tak sobie myślę, że może lepiej w zaostrzeniu, bo potem szkoda remisji na antybiotyki...
A możesz się skonsultować z gastroenterologiem, co on radzi?
Ja też właśnie miałam tak z moją ósemką, bo wiedziałam, że jest popsuta, siedziała gdzieś totalnie daleko, nawet za bardzo nie mogłam jej chwycić palcem. No i w końcu się zdecydowałam. Ale zwykłe wyrywanie. Dzisiaj już mnie mało boli, ale kurcze, chyba mam stan podgorączkowy, czuję się dziwnie i zastanawiam się, czy to od tego, czy coś złapałam...
I jeszcze zrób sobie przedtem na wszelki wypadek badanie krwi na krzepliwość, bo u mnie jest chyba z nią coś nie tak. Wczoraj przed północą dostałam krwotok i jeszcze jechałam w nocy do mojego dentysty, żeby zobaczył. Niby nic się nie dzieje, ale kazał zrobić badanie krwi.
A możesz się skonsultować z gastroenterologiem, co on radzi?
Ja też właśnie miałam tak z moją ósemką, bo wiedziałam, że jest popsuta, siedziała gdzieś totalnie daleko, nawet za bardzo nie mogłam jej chwycić palcem. No i w końcu się zdecydowałam. Ale zwykłe wyrywanie. Dzisiaj już mnie mało boli, ale kurcze, chyba mam stan podgorączkowy, czuję się dziwnie i zastanawiam się, czy to od tego, czy coś złapałam...
I jeszcze zrób sobie przedtem na wszelki wypadek badanie krwi na krzepliwość, bo u mnie jest chyba z nią coś nie tak. Wczoraj przed północą dostałam krwotok i jeszcze jechałam w nocy do mojego dentysty, żeby zobaczył. Niby nic się nie dzieje, ale kazał zrobić badanie krwi.
- ranka
- Mistrzunio ❃❃❃
- województwo: pomorskie
- Kontakt:
ja teraz wyrywalam osemke - 2 minuty i po strachu, bez szwow, choroba bez zmian.