Latek pisze:
Gastroskopia była już zrobiona
Poniżej cytuję wynik z histopatologii
"W wycinkach śluzówka żołądka z naciekiem zapalnym przewlekłym (+), cechami zaniku (+), rozrostem dołeczkowym (+), drobnym polem niekompletnej metaplazji jelitowej (+), bez cech dysplazji oraz grudkami chłonnymi"
USG jamy brzusznej wykonane trzykrotnie tego samego dnia (sic! )wykazało jedynie polip w pęcherzyku żółciowym.
Jeśli chodzi o leki to na chwilę obecną przyjmuję
-
Xotepic (czyli pantoprazol) 40 mg - 1 raz dziennie (od roku)
-
Biopron 9, (wcześniej Sanprobi Super formula) - 2 razy dziennie jedna kapsułka - od trzech miesięcy
-
witamina D3 - 1000 mg - 1 raz dziennie od tygodnia
-
Milgamma N czyli
witamina B12 (iniekcje) - raz dziennie (do chwili obecnej wzięłam pięć zastrzyków)
- niecałe dwa tygodnie temu skończyłam Fluconazole 200 mg - 1 tabletka dziennie przez 7 dni
Moja obecna dieta to wafle ryżowe z olejem kokosowym, mięso drobiowe i wołowe (najczęściej jako tajine lub w panierce z mąki gryczanej, jaglanej lub kukurydzianej), zupy - kremy z dodatkiem kaszy jaglanej (pomidorowa, ogórkowa)
Sama już nie wiem co mi jest, a na chwilę obecną odsyłają mnie od jednego do drugiego specjalisty (endokrynolog, alergolog, hematolog), jak tak dalej pójdzie przejdę przez wszystkie specjalizacje medyczne

Latek, po pierwsze gastroskopia nie była do końca zrobiona tak jak trzeba, bo nie zostały pobrane wycinki z dwunastnicy. W dwunastnicy są kosmki jelitowe, które odpowiadają min, za trawienie laktozy czy też widać po nich celiakię.Na końcu kosmków znajduje się miejsce, w którym jest wytwarzany enzym, który rozkłada laktozę. Przy celiakii kosmki pod wpływem glutenu skracają się i przez to zanika miejsce wytwarzania enzymu rozkładającego laktozę. To jest główna przyczyna nietolerancji laktozy przy celiakii, która nie jest leczona dietą bg. Większość z nas na forum celiakii, w początkowej fazie diety bezglutenowej musiała być także na diecie bezlaktozowej, do czasu odrostu kosmków.Ja także pierwsze pół roku byłam na diecie bez laktozy. U mnie objawy po laktozie były momentalnie. Zaczynało mnie mdlić, czasem zwymiotowałam, bolała mnie głowa, czasem miałam też duże czerwone plamy na twarzy i szyi. Potem bóle brzucha, gazy. Na drugi dzień było już znośnie, objawy mijały.
Co do glutenu, to nie ma reguły jak szybko czuje się efekty odstawienia. Są na forum celiakii osoby, które efekty czuły po kilku miesiącach i długo musiały czekać na efekt i takie, które czuły efekt po kilku dniach. Ja u siebie czułam pierwszy efekt po ok. miesiącu.
Z tego co piszesz, da się zauważyć, że masz zanik w żołądku, do tego bierzesz zastrzyki z wit B12, więc można by wnioskować, że masz anemię, która fachowo się zwie niedokrwistością Addisona-Biermera, ale z tych wyników badań, które zamieściłaś,wynika że nie masz żadnej anemii!! Tak dobra morfologia wyklucza w sumie tę chorobę.
W jakim więc celu dostajesz zastrzyki z B12? Masz bardzo ładną hemoglobinę i resztę.
Piszesz, że bierzesz polprazol 40 mg dziennie od roku. To jest lek IPP, którego nie można brać za długo, gdyż może to prowadzić do atrofii błony śluzowej żołądka i też zaniku. Ten poziom wit B12 mógłby być wyższy, ale nie jest jakiś kosmicznie niski, a ten poziom który jest wynika raczej z przewlekłego brania leków IPP, które po czasie wchłanianie zaburzają.
W jakim celu ci ten IPP przepisano? Miałaś jakieś zgagi, refluks? Czy w tej gastroskopii jest opis przełyku? Bo ten opis, który zamieściłaś nie mówi nic o przełyku. To znacz to jest wynik badania histopatologicznego, a co napisał lekarz, który oglądał przełyk? Czy tam widać jakieś nadżerki w przełyku?
Przy niskiej wit. D trzeba zrobić parathormon. Jeśli on byłby powyżej normy, to to wskazuje na problemy z wchłanianiem i wtórną postać nadczynności przytarczyc od problemów z wchłanianiem wit. D. , a ta daje znowu obawy w postaci problemów z przewodem pokarmowym, ale ta wit. D nie jest jakoś kosmicznie niska.Nie sądze, aby dawała objawy nadczynności przytarczyc.
Przy niskiej wit. D trzeba też zrobić densytometrię na wszelki wypadek, zobaczyć czy nie ma osteoporozy.
Polip w woreczku może oznaczać zastój żółci, a zastój żółci może oznaczać niedoczynność tarczycy. Tutaj też braki wit. D są częste. Trzeba zrobić TSH, Ft4 i Ft3.Przy Hashimoto na przykład pojawiają się czasem pseudo alergie, zwłaszcza w okresach rzutu choroby. W okresach rzutu wchodzi się w chwilową nadczynność tarczycy, co prowadzić może do biegunek, potem to mija nagle, raz z rzutem choroby. Najczęściej trwa to tak od dwóch do trzech tygodni.Tarczyca ma także duży wpływ na pracę układu pokarmowego.
Napisz jakie masz do tej pory rozpoznania postawione, jakie robiłaś do tej pory badania? Czy robiłaś lipidogram? Ile masz cholesterolu? Jakie masz BMI? Jakie masz inne objawy poza brzusznymi? Czy miewasz bóle stawów, kości, kolan? Kaszel może, jakieś afty , zapalenia dziąseł, wypadanie włosów lub inne objawy, które cię niepokoją? Jak miesiączki? Czy są regularne? Czy trwają krótko czy długo, czy są skąpe czy obfite? Informacje na temat przebiegu miesiączek mogą naprowadzić na niedoczynność tarczycy lub nadczynność. Myślę, że pewnie dużo jest jeszcze u Ciebie do zbadania.
Co do diety bg i celiakii, to nie wolno przechodzić na dietę bez pobrania wycinków z dwunastnicy i zrobienia przeciwciał, bo na diecie bg kosmki odrastają , a przeciwciała znikają, więc traci się " dowody w sprawie". Potem jak się człowiek zacznie lepiej czuć to ma na tyle silny lęk przed bóle, biegunkami itd, że nie daje rady wrócić do diety glutenowej celem prowokacji , aby porobić badania.Należy pamiętać, że przeciwciał przy celiakii może nie być, mimo dużego zaawansowania choroby. Decydująca jest biopsja dwunastnicy.
W celiakii typowa jest także anemia, ale wiadomo, że ze ta występuje także w wielu innych chorobach. Jednak bezsprzecznie, anemii nie masz.Czy badanie kału na krew utajoną miałaś robione?
W jakim celu brałaś Flukonazole? Miałaś stwierdzoną grzybicę jelit? Brałaś wcześniej jakieś antybiotyki? Przy grzybicy jelit czy w ogóle grzybicach systemowych ten Flukonazol należy pobrać nieco dłużej, nie tylko tydzień. Czy masz/ miałaś jakieś konkretne objawy grzybicy?