autor: kubus_puchatek9 » 21 mar 2011, 18:02
Witajcie.
Choruje na Cohna 5 lat. Poza biegunkami i czasami krwią w kale nigdy nie miałem żadnych innych objawów tej choroby.
Ale ostatnio, od około 6 tygodni zacząłem mieć problemy ze stawami. Po przebyciu w styczniu grypy i dwóch antybiotykach i półtoramiesięcznej przerwie poszedłem jak zwykle na sale pograć w kosza. Na drugi dzień spuchła mi kostka i bolało ścięgno Achillesa w prawej nodze (bez przyczyny). Po trzech dniach zaczęły się komplikacje. Najpierw spuchła druga kostka. Potem jeszcze kolano i bolą mnie też barki i jeden nadgarstek, który wczoraj bez żadnej przyczyny spuchł mi w oczach – dosłownie. I tak jest na zmianę do dzisiaj. Na zmianę bolą mnie codziennie inne rzeczy z wyżej wymienionych. I na przykład rano boli a wieczorem nie, albo na odwrót.
I tu pytanie do was: czy wasze problemy ze stawami też zaczęły się NAGLE i bardzo ostro, czy stopniowo bolały was kolejne stawy? Dodam że przez pół dnia mam 37stC jak pochodzę i się poruszam. Czasami bolą mnie też mięśnie nad kolanem, pod kolanem lub łydka – więc to nie tylko stawy. A gdy bolały mnie stopy to było straszne, bolały mnie róże części stóp – bez żadnej przyczyny. Jakby ktoś wbijał mi igły w różne części ciała. Ból jest silny. Np: ide do kina jest ok, obejrzałem film, wstaje a tu potworny ból w środku stopy – bez przyczyny, jakby pękła jakaś kość w środku Tak samo nadgarstek. Wczoraj cały dzień było ok., aż tu nagle bez powodu spuchł.
Czy wy też tak macie?
Pytam bo jest jeszcze opcja, że to nie od Cohna tylko powikłanie po dwóch antybiotykach. Głupio zrobiłem, bo zamiast odpocząć po antybiotykach poszedłem od razu na sale, po trzech dniach. I od tego nagle się to wszystko zaczęło.
Lekarz rodzinny wysłał mnie do reumatologa, a ten jak usłyszał o jelitach, to od razu stwierdził że to od jelit i przepisał NLPZ od których oczywiście pojawiła się krew w kale. W sobotę byłem u swojego gastrologa i powiedział aby odstawić NLPZ. Jutro idę do laryngologa bo boli mnie gardło.
Wydaje mi się że to nie od jelit.
Napiszcie czy wasze problemy ze stawami ujawniały się stopniowo, czy zaczęły się nagle bez powodu jak u mnie.
Łukasz
scaliłam z powyższym tematem
Ostatnio zmieniony 21 mar 2011, 18:58 przez
kubus_puchatek9, łącznie zmieniany 1 raz.