A dlaczego takie zalecenia ? Mnie przepisywano sterydy wiele razy i przeważnie zaczynało się od dawki 40 mg i zawsze zalecenie było, aby brać całą dawkę rano, po śniadaniu. Potem oczywiście dawka stopniowo się zmniejszała, ale zawsze miała być brana rano.martita pisze:Tomy napisał/a:
Sterydy powinno się brać rano, ponieważ naśladuje się w ten sposób naturalne wydzielanie hormonów przez korę nadnerczy. Było już o tym wiele razy na forum.
wiem o tym ale np masz dawkę 15 mg to pierwszą dawkę- 10mg bierzesz rano a póżniej trza wziąć 5 mg. Dlatego większe dawki są na rano przeznaczone
Tu na forum zauważyłem, że w przypadku leczenia dzieci, lekarze zalecają dzielić dużą dawkę sterydów na rano i po obiedzie.
Najprościej mówiąc wtedy, kiedy dobry specjalista u którego leczymy się stale, tak zaleci. Czyli wtedy, kiedy wypróbował już wszystko inne (maksymalne dawki "kartofli", czopki, wlewki itp.) i to nie daje wyraźniej poprawy, wtedy trzeba podejść do tematu z grubej rury mocną dawką sterydów, żeby szybko zgasić zaostrzenie i jak najszybciej zejść ze sterydów. Bo potem wystarczają już maksymalne dawki "kartofli". Chodzi o taką kurację wstrząsową dla jelit, żeby coś się ruszyło na plus. U mnie długie trzymanie na dawce 20mg Encortonu nie dawało poprawy, a dwie serie od 40mg z szybkim schodzeniem w dół, doprowadziło do wyjścia z koszmarnego zaostrzenia i w efekcie do remisji już kilkuletniej.Lvica pisze:Z tego co czytam, to dużo z nas jest na sterydach, stąd pytanie: kiedy następuje ten moment, że dobrze jest je zacząć brać?