Jak długo może trwać zaparcie?
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
- Coralie
- Aktywny ✽✽✽
- Choroba: niesklasyfikowane NZJ
- województwo: pomorskie
Jak długo może trwać zaparcie?
Zastanawia mnie jak długo można nie widywać WCtu, żeby to było bezpieczne dla zdrowia, bo przecież nie można tak w nieskończoność... Czy takie długotrwałe zaparcia mogą występować w CU/CD?
- Patryk
- Początkujący ✽✽
- Choroba: CU
- województwo: mazowieckie
Re: Jak długo może trwać zaparcie?
Ja ostatnio rzadziej chodzę, bo biorę sterydy i pentasę w granulacie, a wcześniej latałem cały czas. W sumie wszystko przy CU cię może spotkać 

Nie odmawiaj dobrego tym, którym się ono należy, gdy akurat jest w mocy twojej ręki je wyświadczyć (Przysłów 3:27)
- ita71
- Doświadczony ❃
- Choroba: CD u dziecka
Nigdy nie mów nigdy...
- Coralie
- Aktywny ✽✽✽
Widzę, że w tej kwestii mam zupełnie inne doświadczenia niż większość wypowiadających się. Nic mnie nie boli, nie mam tzw. "balonika", często coś mi bulgocze w brzuchu.
Zaczęło się od tego, że podczas biegunki (SIC!) nie mogłam skorzystać z toalety (byłam w środku gigantycznej kolejki w supermarkecie) i ze łzami w oczach wręcz się powstrzymałam od skorzystania, no i jak już dojechałam do domu, to mi się odechciało. I tak 4 dzień nic. Nie rozumiem gdzie się podziała moja biegunka, chyba się zniechęciła moim samo-zaparciem
Patryk, nie wiem czy mam cu czy cd czy coś jeszcze innego. Nie przyjmuję też żadnych leków, więc dla mnie to jest non stop walka z żywiołem
Ale już wolę tę formę, przynajmniej mogę wyjść z domu.
Zaczęło się od tego, że podczas biegunki (SIC!) nie mogłam skorzystać z toalety (byłam w środku gigantycznej kolejki w supermarkecie) i ze łzami w oczach wręcz się powstrzymałam od skorzystania, no i jak już dojechałam do domu, to mi się odechciało. I tak 4 dzień nic. Nie rozumiem gdzie się podziała moja biegunka, chyba się zniechęciła moim samo-zaparciem

Patryk, nie wiem czy mam cu czy cd czy coś jeszcze innego. Nie przyjmuję też żadnych leków, więc dla mnie to jest non stop walka z żywiołem

New beginning 

- Patryk
- Początkujący ✽✽
- województwo: mazowieckie
Przy dobrych lekach nie tylko wyjdziesz z domu, ale i nie będziesz aż tyle o nim myślała
Diagnoza się przyda, bo wtedy będziesz się mogła do choroby w jakiś sposób ustosunkować. Ja jeszcze jakiś czas temu myślałem cały czas jak tu uniknąć leków i żyć jak inni, ale wiem, że tak do końca się nie da. Grunt, to się pogodzić z rzeczywistością i cieszyć z życia jakim jest, a nie jakim mogłoby być 

Nie odmawiaj dobrego tym, którym się ono należy, gdy akurat jest w mocy twojej ręki je wyświadczyć (Przysłów 3:27)
- Coralie
- Aktywny ✽✽✽
No ja nie staram się uniknąć diagnozy, wręcz powiedziałabym raczej lekarze się starają 
Powiem tylko, że przez rok byłam leczona na zatrucie pokarmowe antybiotykami... a potem pani doktor powiedziała, że to pewnie wszystko przez to, że jem za dużo warzyw i mi szkodzą (co było bzdurą)... Już zmieniłam lekarza i mam nadzieję, że coś się ruszy. Choć prawdą powszechnie znaną jest to, że do najlepszych lekarzy najciężej się dostać, a czasami potrzeba widywać lekarza częściej i wtedy problem. Ok ale zaczęłam zbaczać z tematu, sorry

Powiem tylko, że przez rok byłam leczona na zatrucie pokarmowe antybiotykami... a potem pani doktor powiedziała, że to pewnie wszystko przez to, że jem za dużo warzyw i mi szkodzą (co było bzdurą)... Już zmieniłam lekarza i mam nadzieję, że coś się ruszy. Choć prawdą powszechnie znaną jest to, że do najlepszych lekarzy najciężej się dostać, a czasami potrzeba widywać lekarza częściej i wtedy problem. Ok ale zaczęłam zbaczać z tematu, sorry

New beginning 

-
- Weteran ✿
- Choroba: CD
- województwo: lubelskie
- Kontakt:
antybiotyki (nie wszystkie) nie są przyjazne dla jelit, a szczególnie dla chorych jelit, możesz tu poczytaćCoralie pisze:przez rok byłam leczona na zatrucie pokarmowe antybiotykami
viewtopic.php?t=4211&highlight=antybiotyki+jelita
viewtopic.php?t=7710&highlight=antybiotyki+jelita
o zaparciach pisano już wiele na forum, ale szczerze mówiąc to nie kojarzę, ani nie mogę znaleźć takiego przypadku, jaki opisałaś

Nie istnieją żadne określone potrawy, które zasadniczo wpływają na ciężkość przebiegu lub na rodzaj nawrotu choroby u wszystkich pacjentów.
poradnik żywieniowy Falka
poradnik żywieniowy Falka
- Coralie
- Aktywny ✽✽✽
No najgorsze jest to, że prawdopodobnie wcale te antybiotyki mi nie były potrzebne.
New beginning 

- CzarnaMamba
- Doświadczony ❃
- Choroba: nie ustalono
- województwo: dolnośląskie
Dziwne.... Biegunka a tu nagle zaparcie? Ja czasem mam tak, ze lecę do toalety i czuje, ze to chyba biegunka, a tu sam śluz i nie mogę się załatwić
u mnie zaparcie kiedyś trwało ojj bardzo długo, około 10 dni
jak nie ponad

- Coralie
- Aktywny ✽✽✽
No ja wczoraj wypiłam Desperadosa bo już tyle dni się dobrze czułam i dzisiaj po śniadaniu znowu lipa 

New beginning 

- Bartek_TM
- Początkujący ✽✽
- województwo: łódzkie
- Kontakt:
Desperados lub inne piwko to złe rozwiązanie. Zdrowsze jest już chyba bardziej 50 ml wódki.
- Coralie
- Aktywny ✽✽✽
Też o tym słyszałam ale raczej jak piję alkohol to w towarzystwie do rozmowy itd, a chlapnąć 50ml to jakoś tak... nie fajnie 

New beginning 

- Justa1985
- Początkujący ✽✽
- Choroba: inna choroba jelita
- Kontakt:
ja tak mam jak się czyms stresuje, moje najdłużej 4 dni i brzuch jak balon do tego bolesne skurcze w dolnej lewej czesci podbrzusza w koncu trafiłam na lek ktory ratuje mnie w takich wypadkach czyli spasmolina i czasem tramal inne jak nospa itp to juz nie dla mnieCzarnaMamba pisze:Dziwne.... Biegunka a tu nagle zaparcie? Ja czasem mam tak, ze lecę do toalety i czuje, ze to chyba biegunka, a tu sam śluz i nie mogę się załatwić![]()
- Coralie
- Aktywny ✽✽✽
Ja niestety ostatnio wylądowałam aż na dyżurze przez skurcz - nie wiem czego - ale chyba całych wnętrzności od dwunastnicy w dół, zastrzyki pomogły, ale do tej pory nie mogę poradzić sobie z zaparciem
No i oczywiście po zjedzeniu czegokolwiek, od razu zaczyna mnie pobolewać brzuch. Mam apetyt, ale boję się zjeść więcej niż minimum, że się zatkam i doprowadzę do jakiegoś zapalenia powyżej tego zatkania. Dziwiłam się, jak czytałam na forum, że ludzie już wolą biegunki niż zaparcia z bólami, teraz chyba zaczynam rozumieć 

New beginning 

- Justa1985
- Początkujący ✽✽
- Choroba: inna choroba jelita
- Kontakt:
ja też tak mam, tylko mnie boli podrbrzusze z lewej, na poczatku myslałam,ze to jajniki sa,ale co maja jajniki i jedzenie wspólnego raczej nicCoralie pisze: oczywiście po zjedzeniu czegokolwiek, od razu zaczyna mnie pobolewać brzuch