Myślę, że badanie (ja wiem, że się boisz, ja też się bałam i też obmyślałam wszystkie sposoby, aby tego uniknąc) uspokoiłoby Ciebie. I dałoby konkretną odpowiedź - są wrzody, albo stan zapalny, albo ich nie ma. Zawsze można je przeprowadzic pod znieczuleniem ogólnym, albo miejscowym.
Z własnych doświadczeń mogę tylko powiedziec, że aby odczuc efekty brania leków osłonowych na żoładek - to trzeba je systematycznie przyjmowac przynajmniej zgodnie z zapisami w ulotkach - czyli przez co najmniej 2-4 tygodnie. Oczywiście na czczo przed posiłkiem 1 godz, albo 1/2 godz. Ja mam efekt z reguły po 3-4 dniach.
Teraz w celu ochorny żołądka, dwunastnicy i przełyku przed skutkami antybiotyków i silnych leków przeciwbólowych po operacji - dostałam Contix40 (dotychczas brałam Controloc40, bo 20 była za słaba) 2 razy dziennie przez 6 tygodni.
Efekt był znowu po 3 dniach, a przed tym poprostu zalewał mnie kwas, zgaga męczyła, czkanie (a brzuch mam po cięciu, więc jest "jazda bez trzymanki"), ból żołądka i rozlewający sie w lewą stronę.
W aptece można kupic bez recepty Controloc20. Więc jak się coś dzieje, to nawet mój gatsrolog mówi, żeby sobie kupic i połykac trochę.
AGJO