Witam
ZAkladam ten wątek bo zagladam tu juz od 2 tygodni i niemoge znalesc odpowiedzi !
Opowiem najpier jaki mam problem :
o Cu dowiedzialam sie przypadkiem wczesniej jedynie dolegliwosci ktore odczuwałam to zaparcia z krwią przed okresem mozliwe ze w tedy układ imunologiczny mam słabszy! Jadlam wszystko i nic mi jakos specjalnie nie szkodziło poza tymi zaparciami z krwią nio i zrobili badanie kazali przestac jesc tego i owego juz przeczytalam wszystkie poradniki ! Ale tak naprawde jestem w kropce ! Bo czytam ze jedne przypadki maja biegunki inne zaparcia a dotego dieta hmm
Czy mam diete dostosowywac do struktury kału??
opserwacja - jedzenie a wydalanie (konsystencja) ??
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
- misiek1
- Aktywny ✽✽✽
- Choroba: CD
- województwo: lubuskie
- Kontakt:
Re: opserwacja - jedzenie a wydalanie (konsystencja) ??
znosna,
Podaje linki do tematu, bo był już poruszany na forum wielokrotnie, zawsze można któryś odświeżyć dopisując swoje wątpliwośći
viewtopic.php?p=125457&sid=92120a73c4e5 ... 6b1#125457
viewtopic.php?p=125204&sid=92120a73c4e5 ... 6b1#125204
viewtopic.php?t=5495&highlight=zaparcia
viewtopic.php?t=308&highlight=zaparcia
viewtopic.php?t=912&highlight=zaparcia
viewtopic.php?t=475&highlight=zaparcia
Podaje linki do tematu, bo był już poruszany na forum wielokrotnie, zawsze można któryś odświeżyć dopisując swoje wątpliwośći

viewtopic.php?p=125457&sid=92120a73c4e5 ... 6b1#125457
viewtopic.php?p=125204&sid=92120a73c4e5 ... 6b1#125204
viewtopic.php?t=5495&highlight=zaparcia
viewtopic.php?t=308&highlight=zaparcia
viewtopic.php?t=912&highlight=zaparcia
viewtopic.php?t=475&highlight=zaparcia
Martwisz się chorobą ? ale z Ciebie egoista, na tej samej ziemi umiera codziennie tysiące dzieci z głodu, to jest prawdziwa choroba.
Zaglądam tu raz na jakiś czas ale nie są to godziny ani dni a nawet tygodnie

-
- Debiutant ✽
- Choroba: nie ustalono
- województwo: opolskie
Żabcia
dziekuje za rade od kiedy miałam silną biegunke i zdignozowali mi chorobe biore leki i ejst ok poprostu pojawiaja sie rozne pytania w glowie na temat choroby i diety .
Uszatek dzieki za linki niektore juz czytałam o zaparciach a rezte doczytałam
Ale mi chodzi o jedzenie bo dostalam dokladne zalecienia co moege co nie itd jak biore leki nie mam zadnych dolegliwosci zaostrzenie było 2 tygonie temu wsom e jem wszystko tylko po bardzo ograniczonych ilosciach ale nadal sie boje jesc np sałate czy pomidora normalnie z skórką i pestami, nio i nie wiem co ze słodyczami wcinam kisiele i galaretki oraz żelki ale tam tyle E ze chyba lepiej zjesc batona mlecznego nic te sztucznosci sama nie wiem

Uszatek dzieki za linki niektore juz czytałam o zaparciach a rezte doczytałam

Ale mi chodzi o jedzenie bo dostalam dokladne zalecienia co moege co nie itd jak biore leki nie mam zadnych dolegliwosci zaostrzenie było 2 tygonie temu wsom e jem wszystko tylko po bardzo ograniczonych ilosciach ale nadal sie boje jesc np sałate czy pomidora normalnie z skórką i pestami, nio i nie wiem co ze słodyczami wcinam kisiele i galaretki oraz żelki ale tam tyle E ze chyba lepiej zjesc batona mlecznego nic te sztucznosci sama nie wiem

- misiek1
- Aktywny ✽✽✽
- Kontakt:
Próbuj nikt nie będzie wiedział dokładnie co Tobie szkodzi a co nie, prowadź dzienniczek żywieniowy przez jakiś okres i dowiesz się o sobie bardzo dużo.znosna pisze:Ale mi chodzi o jedzenie bo dostalam dokladne zalecienia co moege co nie itd jak biore leki nie mam zadnych dolegliwosci zaostrzenie było 2 tygonie temu wsom e jem wszystko tylko po bardzo ograniczonych ilosciach ale nadal sie boje jesc np sałate czy pomidora normalnie z skórką i pestami, nio i nie wiem co ze słodyczami wcinam kisiele i galaretki oraz żelki ale tam tyle E ze chyba lepiej zjesc batona mlecznego nic te sztucznosci sama nie wiem
Polecam też wnikliwe przestudiowanie poradników dostępnych na naszym forum :
Poradnik Żwyieniowy Falka http://nzj.iimcb.gov.pl/zywienie.pdf
Poradnik chorych na CU i CD http://nzj.iimcb.gov.pl/poradnik.pdf
Słodycze
viewtopic.php?t=829
Raz szkodzi a raz nie
viewtopic.php?p=124489&sid=d65347714bea ... ea8#124489
Co można jeść
viewtopic.php?t=2815
Cukierki i guma
viewtopic.php?t=2707
Cukier tak czy nie
viewtopic.php?t=780
Polecam gorąco dział diety to są wieloletnie doświadczenia forumowiczów i tam na pewno znajdziesz odpowiedź.
Jest jedna zasada, każdy organizm reaguje inaczej, jest tyle diet ilu chorych na CU lub CD.
pozdrawiam misiek
Martwisz się chorobą ? ale z Ciebie egoista, na tej samej ziemi umiera codziennie tysiące dzieci z głodu, to jest prawdziwa choroba.

-
- Debiutant ✽
- Choroba: nie ustalono
- województwo: opolskie
Niop zaczne zapisywac i czy bylo wzdecie i jakie wyproznianie bo juz sama nie wiem co moge a co nie
a dokładne zalecenia to dieta bezresztkowa i bezmleczna ale jak sie pytalam juz na wizycie gastrologa to powiedział ze mam poczytac w internecie dostalam poradnik i ze mam uwazac zeby wszystko było swieze! aaa i strasznie duzo wcinam biszkoptów 

- misiek1
- Aktywny ✽✽✽
- Kontakt:
Notuj dokładnie , sam zacząłem notować dopiero po prawie roku i zdziwiłem się bardzo robiąc zestawienie jak produkty które uważałem za bezpieczne okazały się szkodliwe dla moich jelit.
Biszkopty nie szkodzą chyba że zjesz ich tyle że się zapchasz
powodzenia i dużo czytaj na forum !
Biszkopty nie szkodzą chyba że zjesz ich tyle że się zapchasz

powodzenia i dużo czytaj na forum !

- Yaseck
- Początkujący ✽✽
- Choroba: CU
- województwo: warmińsko-mazurskie
- Kontakt:
[cytat usunięty na prośbę użytkownika]
Racja.
U mnie z sałatą to jest dosyć zabawna rzecz, bo przelatuje przeze mnie zupełnie niestrawiona.
Racja.
U mnie z sałatą to jest dosyć zabawna rzecz, bo przelatuje przeze mnie zupełnie niestrawiona.