Kolonoskopia - jak ją przechodzicie?
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
- kasieek99
- Aktywny ✽✽✽
- Choroba: IBS
- województwo: pomorskie
- Kontakt:
Re: Kolonoskopia - jak ją przechodzicie?
najpierw przez 4 miesiace nie moglam sie doprosic kolonoskopii, na 15.11 jestem umowiona z lekarzem i jezeli nie bedzie zmian na lepsze to dostane skierowanie na moje wymarzone badanie. ale po tym co sie naczytalam to ja juz chyba nie chce ..... 

"Życie dając jednocześnie też odbiera każdemu..."
Przezyli Wszyscy to i Ty przezyjeszkasieek99 pisze: to ja juz chyba nie chce .....

- sztaba
- Aktywny ✽✽✽
- Choroba: CU
- miasto: Słupsk
- Kontakt:
a ja już w piątek rano... od jutra ścisła dieta, a w czwartek Fortrans... 

-
- Początkujący ✽✽
- Choroba: CD
- województwo: mazowieckie
Sztaba, a nie wolisz się napić X-prepu? Mniejszy, smakuje czekoladowo i pijesz małą buteleczkę a nie litry okropnego płynu. A czyści chyba tak samo, mnie przynajmniej po nim przelaciało okrrrutnie 

- Mol
- Początkujący ✽✽
- województwo: kujawsko-pomorskie
- Kontakt:
Chcesz, chcesz, kolonka jest fajna!kasieek99 pisze:ale po tym co sie naczytalam to ja juz chyba nie chce .....

- kasieek99
- Aktywny ✽✽✽
- Choroba: IBS
- Kontakt:
jasne:) po moich doświadczeniach ze służba zdrowia nic co z nimi zwiazane nie jest fajne:)
"Życie dając jednocześnie też odbiera każdemu..."
- sztaba
- Aktywny ✽✽✽
- Kontakt:
piłem za pierwszym razem, teraz chcę spróbować czegoś nowegonemezis pisze:Sztaba, a nie wolisz się napić X-prepu?

- sztaba
- Aktywny ✽✽✽
- Kontakt:
I już jestem po.
Koloskop wprowadzono 15 cm powyżej zastawki krętniczo - kątniczej.
Okazało się, że:
Badany odcinek jelita cienkiego oraz jelito grube na odcinku od kątnicy do zagięcia śledzionowego bez zmian makroskopowych; pobrano losowo wycinki do badań hist.-pat. (w tym odcinku miałem zmiany wykryte badaniem 3,5 roku temu - czyli tak jakby zmiany ustąpiły
).
W obrębie zagięcia śledzionowego i zstępnicy błona śluzowa przekrwiona z widocznymi drobnymi nielicznymi nadżerkmi (nasilenie zmian niewielkie, pobrano hist-pat)
W obrębie odbytnicy błona śluzowa przekrwiona z widocznym zatarciem rysunku naczyniowego; pobrano hist-pat
Badan odcinek jelita cienkiego i jelito grube bez zmian.
ogólnie lekarz powiedział, że wygląda to wszystko dobrze. teraz czekam na wyniki hist-pat.
a co do samego badania - od razu wprowadzono mi rurki do nosa, żebym wdychał coś tam uspokajającego, a następnie dostałem dożylnie środek przeciwbólowy. Zakręciło mi się w głowie i prawie nic nie czułem. Wsystko widziałem na monitorze - fajnie tak widzieć, jak wprowadzają szczypce i wyrywają kawałki jelita
i dostałem kilkanaście kolorowych zdjęć z badania, chyba oprawie je sobie w ramki
Koloskop wprowadzono 15 cm powyżej zastawki krętniczo - kątniczej.
Okazało się, że:
Badany odcinek jelita cienkiego oraz jelito grube na odcinku od kątnicy do zagięcia śledzionowego bez zmian makroskopowych; pobrano losowo wycinki do badań hist.-pat. (w tym odcinku miałem zmiany wykryte badaniem 3,5 roku temu - czyli tak jakby zmiany ustąpiły

W obrębie zagięcia śledzionowego i zstępnicy błona śluzowa przekrwiona z widocznymi drobnymi nielicznymi nadżerkmi (nasilenie zmian niewielkie, pobrano hist-pat)
W obrębie odbytnicy błona śluzowa przekrwiona z widocznym zatarciem rysunku naczyniowego; pobrano hist-pat
Badan odcinek jelita cienkiego i jelito grube bez zmian.
ogólnie lekarz powiedział, że wygląda to wszystko dobrze. teraz czekam na wyniki hist-pat.
a co do samego badania - od razu wprowadzono mi rurki do nosa, żebym wdychał coś tam uspokajającego, a następnie dostałem dożylnie środek przeciwbólowy. Zakręciło mi się w głowie i prawie nic nie czułem. Wsystko widziałem na monitorze - fajnie tak widzieć, jak wprowadzają szczypce i wyrywają kawałki jelita

i dostałem kilkanaście kolorowych zdjęć z badania, chyba oprawie je sobie w ramki

-
- Początkujący ✽✽
- województwo: lubuskie
- Kontakt:
hehe, dzięki. Ja takich wrażeń natomiast bym nie chciałmagdalene pisze:No pewnie, że to jest coolsztaba pisze:Wsystko widziałem na monitorze - fajnie tak widzieć, jak wprowadzają szczypce i wyrywają kawałki jelita. Ja to sobie leżę i rozmawiam z lekarzem o tym co tam ciekawego widać
.

- sztaba
- Aktywny ✽✽✽
- Kontakt:
to jeszcze taka śmieszna historyjka z mojego badania: po badaniu - w ramach odpoczynku - położyli mnie na kozetce w gabinecie ... ginekologicznym. Po chwili wchodzi jakaś pielęgniarka, patrzy na mnie i mówi: a może przeniesie się pan na to drugie łóżko? I pokazała takie podobne do samolotu
Szybciutko się spakowałem i uciekłem do domu.

- Miki
- Początkujący ✽✽
- województwo: warmińsko-mazurskie
Witam! W sytczniu mam mieć kolonoskopię, lekarz powiedziałaż ze znieczuleniem-i dokładnie tego nie rozumiem czy to głupi jaś?czy coś innego. Wielu z Was pisze że i tak czuli ból w czasie badania. To jak to jest w końcu z tym znieczuleniem?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- ranka
- Mistrzunio ❃❃❃
- Kontakt:
znieczulenie jest ogolne a glupi jas to premedykacja,chociaz ja nie wiem co ona miala na mysli..
- Agnieszka2
- Początkujący ✽✽
- województwo: podlaskie
- Kontakt:
Lepiej sie upewnij. Ja tez bede miala kolonoskopie w styczniu(Jutro mija rok od odtatniej) i znowu zrobie w znieczuleniu ogolnym. Wystarczy mi jak mnie bolalo przez 3 dni po badaniu.Ale znam osoby ktore robia to na zywca i nic nie czuja. Kazdy przechodzi to inaczej.
Aga
Przyjazn jest najdelikatniejszym kwiatem, ktory rozwija sie z wzajemnych kontaktow miedzyludzkich. Jezeli nie dbamy o niego cierpliwie i niestrudzenie,więdnie i usycha, zanim otworzy wszystkie swe paki.
Przyjazn jest najdelikatniejszym kwiatem, ktory rozwija sie z wzajemnych kontaktow miedzyludzkich. Jezeli nie dbamy o niego cierpliwie i niestrudzenie,więdnie i usycha, zanim otworzy wszystkie swe paki.
- greeg
- Początkujący ✽✽
- województwo: lubelskie
- Kontakt:
ja miałem na żywca i bolało,do tej pory miałem tylko jedną przeszło 2 roczki temu,w poniedziałek mam następną i co się dzieje niewiem,niedociera to do mnie tak jak za pierwszym razem,zapewne dzień wcześniej będzie to można odczuć przy wypróżnieniach..ale teraz to czuję,będzie podobnie choć nie u siebie w innym kraju napewno inaczej..myślę co by tam w środku zawiele się na gorsze niepozmieniało..pozdrawiam.
- PIRa
- Początkujący ✽✽
- województwo: lubuskie
- Kontakt:
kolonoskopie mialam juz kilka razy i zawsze mialam w znieczuleniu ogolnym.
teraz mam polaczona z gastroskopia.

teraz mam polaczona z gastroskopia.

"Pragnienie bycia kimś innym to marnowanie osoby którą się jest"