Badania genetyczne
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
Re: Badania genetyczne
Badanie genomu na nod2 mo?e pokazaa czy to pod3o?e genetyczne czy tylko ?rodowiskowe -jak genetyczne to grubsza sprawa - inny sposób leczenia 

To ciekawe mo?e te? powinienem poddaa sie badani? genetycznym bo moja babcia równie? ma CU tylko, ?e ona ?yje w remisji od 6 lat, a ja od 4 miesiecy
-
- Debiutant ✽
- Choroba: CU
- Kontakt:
To ja pisa3em jak zwykle zapominam sie zalogowaa. Co do badan genetycznych jest co? wiecej napisane o zale?no?ci Cu od genetyki na forum je?eli tak to prosze o wskazówki, bo chetnie dowiem sie czego? wiecejAnonymous pisze:To ciekawe mo?e te? powinienem poddaa sie badani? genetycznym bo moja babcia równie? ma CU tylko, ?e ona ?yje w remisji od 6 lat, a ja od 4 miesiecy
Jesteśmy tym czym jesteśmy, zły los, a może zły czas osłabił w sercu ogień(...) lecz wzmocnił naszą wolę,teraz dobrze wiem, że trzeba szukać, szukać(...) bez wzgledu na to co znajdziemy i walczyć?!!!
gg 4002064
gg 4002064
Czy to znaczy ?e choroba jest dziedziczna(kilkana?cie lat temu s3ysza3am ?e nie)
-
- Specjalista od Spraw medycznych
- Choroba: CD u dziecka
- województwo: mazowieckie
- Kontakt:
O gentyca jeszce nie napisa3am na stronach nzj.iimcb. gov.pl. Wiadomo, ?e dziedziczy sie sk3ono?ci. Prwdopodobienstwo zachorowania u dzieci chorych na nzj zwieksza sie o 20%.
O mutacji genu NOD2/CARD15 ju? gdzie? pisa3am.
Niestety jestem tak zajeta prac? zawodow?, ?e tworzenie stron znacznie sie opó1nia.
Pe3na poczucia winy
Mamcia
O mutacji genu NOD2/CARD15 ju? gdzie? pisa3am.
Niestety jestem tak zajeta prac? zawodow?, ?e tworzenie stron znacznie sie opó1nia.
Pe3na poczucia winy
Mamcia
-
- Początkujący ✽✽
- Choroba: nie ustalono
Wczoraj by3am w AM i zaproponowano mi badanie na zawarto?a hormonów t3uszczowych w organi?mie.Robi sie je równie? z krwi ,bardzo drogimi odczynnikami i dlatego w ci?gu pó3 roku zbiera sie t? krew i dopiero potem robi wszystko naraz.
Jolu pewnie to badanie Oli równie? tak wygl?da.
Mnie powiedziano ,?e wynik bede mia3a za pare m-cy.
Ciekawa jestem czy kto? mia3 takie badanie, jakie mi zaproponowano i jaki jest jego cel?
Wiecej dowiem sie w czasie tego badania.
Jolu pewnie to badanie Oli równie? tak wygl?da.
Mnie powiedziano ,?e wynik bede mia3a za pare m-cy.
Ciekawa jestem czy kto? mia3 takie badanie, jakie mi zaproponowano i jaki jest jego cel?
Wiecej dowiem sie w czasie tego badania.
-
- Specjalista od Spraw medycznych
- Choroba: CD u dziecka
- Kontakt:
Badanie genetyczne nie ma nic wspó3nego z badaniami poziomu hormonów we krwi. Co to s? hormony t3uszczowe nie mam bladego pojecie. Mo?e kto? mnie o?wieci.
Badania genetyczne - najcze?ciej poszukiwania polimorfizmów lub mutacji poszczególnych genów - prowadzi sie jednorazowo. Materia3 potrzebny do tych badan - DNA - otrzymuje sie z krwi lub z jakiejkolwiek innej tkanki. Wystarczy pobraa wymaz z jamy ustnej.
A Pani Doktor pp czeka na zgode np. komisji etycznej z rozpoczeciem badan.
Co do badan hormonalnych. To ste?enia hormonów w organi1mie ulegaj? zmianom i mo?liwe, ?e w tym progamie badane bed? zmiany ste?enia jaki? hormonów w zakle?no?ci od jaki? czynników.
Co do zbierania krwi. Obecnie wiele badan prowadzi sie w tzw systemie Elisa. Pozwala on na wykonywanie badan na niewielkich próbkach, w identycznych warunkachv oraz na oszczedno?a niejedkokrotnie b. drogich odczynników, przeciwcia3, a tak?e na automatyzacje pracy. Na typowej p3ytce jest 96 miejsc (do3ków) na próbki. Próbki sie zbiera, aby móc wykonaa ca3a serie badan.
Mamcia
Badania genetyczne - najcze?ciej poszukiwania polimorfizmów lub mutacji poszczególnych genów - prowadzi sie jednorazowo. Materia3 potrzebny do tych badan - DNA - otrzymuje sie z krwi lub z jakiejkolwiek innej tkanki. Wystarczy pobraa wymaz z jamy ustnej.
A Pani Doktor pp czeka na zgode np. komisji etycznej z rozpoczeciem badan.
Co do badan hormonalnych. To ste?enia hormonów w organi1mie ulegaj? zmianom i mo?liwe, ?e w tym progamie badane bed? zmiany ste?enia jaki? hormonów w zakle?no?ci od jaki? czynników.
Co do zbierania krwi. Obecnie wiele badan prowadzi sie w tzw systemie Elisa. Pozwala on na wykonywanie badan na niewielkich próbkach, w identycznych warunkachv oraz na oszczedno?a niejedkokrotnie b. drogich odczynników, przeciwcia3, a tak?e na automatyzacje pracy. Na typowej p3ytce jest 96 miejsc (do3ków) na próbki. Próbki sie zbiera, aby móc wykonaa ca3a serie badan.
Mamcia
-
- Początkujący ✽✽
- Choroba: nie ustalono
Oczywi?cie ,?e badania genetyczne nie maj? nic wspólnego z badaniami hormonów.Ja chcia3am tylko wyja?nia dlaczego te badania tak d3ugo trwaj?.U mnie równie? bedzie pobrana krew jednorazowo i bedzie czekaa na pobran? krew od innych pacjentów ,by zrobia to badanie jednocze?nie.
Tak jak pisze Mamcia te badania s? bardzo drogie ,moje s? robione na amerykanskich odczynnikach i koszt jednego badania podobno wynosi pare tys.z3.
Wiecej dowiem sie za tydzien to co? napisze.
Pozdrowienia!
Tak jak pisze Mamcia te badania s? bardzo drogie ,moje s? robione na amerykanskich odczynnikach i koszt jednego badania podobno wynosi pare tys.z3.
Wiecej dowiem sie za tydzien to co? napisze.
Pozdrowienia!
CU u blizniakow
Moja mama i jej siostra to blizniaki jednojajowe. Moja mama ma CU od 38 roku zycia a jej siostra pewno nawet nie wiec na czym ta choroba polega-nie chorowala i pewno juz nie zachoruje (ma 60 lat). To chyba dowod na wplyw srodowiska na etiologie tej choroby...
-
- Początkujący ✽✽
- Choroba: CU
- województwo: małopolskie
Ja tylko wtrące, że to, że ktoś ma 60 lat nie gwarantuje, że już nie zachoruje.
Ostatnio zmieniony 10 sty 2008, 21:19 przez Ela, łącznie zmieniany 1 raz.
CU, j-pouch
- Lawenda
- Początkujący ✽✽
- Choroba: CD
- Kontakt:
Znalaz3am fajny artyku3 o CD i badaniach genetycznych. Druga cze?a mocno fachowa ale pierwsza jest oki 
http://www.au.poznan.pl/kbib/crohn_nowlek04.pdf

http://www.au.poznan.pl/kbib/crohn_nowlek04.pdf
Twardym trzeba być nie miętkim...
- Lawenda
- Początkujący ✽✽
- Kontakt:
- Lawenda
- Początkujący ✽✽
- Kontakt:
i jeszcze jeden: http://slamnetl1.slam.katowice.pl:8080/ ... enDocument
- Lawenda
- Początkujący ✽✽
- Kontakt:
Nie ma za co Jolu. Niewiele tego znalaz3am i informacje takie po3owiczne ale mo?e zawsze jaki? punkt zaczepienia.