Tak jak killer radził.

Miejsce na interpretacje wszelkich wyników badań

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy

Zablokowany
gravioramanent
Debiutant ✽
Posty: 33
Rejestracja: 12 kwie 2007, 20:04
Choroba: CU
województwo: dolnośląskie
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Tak jak killer radził.

Post autor: gravioramanent » 29 maja 2007, 21:29

Witam!

Byłem jakiś czas temu u lekarza i rozmawiałem z nim tak jak wszyscy z forum, a szczególnie "killer lekarzy" radził ;)
Po rozmowie:
hct - 42,7 norma 40-54
rbc - 5,47 norma 4,5-5,5
hgb - 12,7 norma 14-18 (lekarz:wynik rewelacyjny do tego dobre samopoczucie, a biegunek nadal 15/h)
wbc - 5,6 norma 4-10
itd. do
CRP ilosciowo 15,83 norma 0-6 (kilka miesięcy wcześniej wynik miałem ok 13)

no to lekarz zafundował mi kolonoskopie.

"Na całym oglądanym odcinku błona śluzowa z zatartym rysunkiem naczyniowym, ziarnista; widoczne na całym odcinku nadżerki, pokryte treścią śluzowo-ropną. Błona śluzowa krwawiąca kontaktowo."

Lekarz troche tak jak by był zszokowany, że aż tak. Powiedział, że musimy wytoczyć większe działa.
Dla mnie to co zobaczyłem dokładnie było takie same jak prawie 3 lata temu w szpitalu jak trafiłem pierwszy raz. Krwawiące ścianki, brak błony, zaatakowane całe jelito. Więc coś kiepsko przekazują sobie informacje na tych papierkach histopatologicznych ;)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
ranka
Mistrzunio ❃❃❃
Posty: 3958
Rejestracja: 18 gru 2005, 17:53
Choroba: CU
województwo: pomorskie
Lokalizacja: 3 city
Kontakt:

Re: Tak jak killer radził.

Post autor: ranka » 29 maja 2007, 22:33

killer lekarzy"
a kto to jest?

Masz za malo hemoglobiny iwec nie wiem skad te rewelacje twojego lekarza.
No i czlowieku do leczenia!
Obrazek

Tomy
Doświadczony ❃
Posty: 1162
Rejestracja: 07 sty 2006, 13:46
Choroba: CU
województwo: śląskie
Lokalizacja: Polska

Re: Tak jak killer radził.

Post autor: Tomy » 29 maja 2007, 23:00

Jam ci to Ranka, ten "killer" :mrgreen: :lol:
He he, też miałem problema, żeby zajarzyć, o jakiego to "killera lekarzy" chodzi, więc przejrzałem wcześniejsze posty i wyszło, że to zaś ja coś takiego ciapnąłem. Kurde, muszę uważać na to co piszę :oops: No i wychlać flaszkę lecytyny, bo mnie siem zapomniało, że tak napisałem.

Ja też zawsze miałem super wyniki morfologii, łącznie z OB, a wewnątrz była już istna Kamczatka. Jeżeli to, co napisałeś gravioramanent, to jest cały opis makro z kolonki, to jest on trochę niekompletny. Bo zmiany na całym oglądanym odcinku, to znaczy na którym? Jak długim? Czy to znaczy, że całe jelito jest zajęte? A gdzie opis, że pobrano wycinki i w jakich miejscach i czy w ogóle wycinki pobrano? A jeżeli tak, to co z nich wyszło? To wszystko musisz mieć na papierze, bo jeżeli zmieniłbyś lekarza, to ten może kazać znowu robić kolonkę.

Z opisu wygląda, że masz typowe zmiany jak przy CU. I nawet jeszcze nie najgorsze, bo nie ma nic o owrzodzeniach. Więc niech Twój doktor szybko wytacza te najcięższe działa, bo jest szansa nie dopuścić do ich powstania. Jeżeli zechcesz, to napisz jakie to ciężkie działa doktor wytoczył. No i czy to jest ten sam lekarz, który wcześniej Cię nie-leczył :wink: czy już inny.

gravioramanent
Debiutant ✽
Posty: 33
Rejestracja: 12 kwie 2007, 20:04
Choroba: CU
województwo: dolnośląskie
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Tak jak killer radził.

Post autor: gravioramanent » 29 maja 2007, 23:34

Ten sam, a wycinka nie pobierał, opis prawie cały, jest jeszcze tekst, że "endoskop wprowadzono do kątnicy. Przygotowanie do badania bardzo dobre" (czyli oglądaliśmy całe jelito) i dalej to co już pisalem.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
ranka
Mistrzunio ❃❃❃
Posty: 3958
Rejestracja: 18 gru 2005, 17:53
Choroba: CU
województwo: pomorskie
Lokalizacja: 3 city
Kontakt:

Re: Tak jak killer radził.

Post autor: ranka » 29 maja 2007, 23:42

To wszystko musisz mieć na papierze, bo jeżeli zmieniłbyś lekarza, to ten może kazać znowu robić kolonkę.
Mi kazali robic powtornie,mimo ze bylo czarno na bialym:(No ale nie bylo az tak strasznie :)
Masz troche CRP podwyzszone ale morfologia nie musi wcale isc z tym w parze.Podwyzszone bo masz stan zapalny w jelicie.
Moja morfologia w rzucie nie roznila sie niczym od tej w remisji.Nawet CRP bylo ponizej 5.
Tylko ta krew z jelita.
A jesli chodzi o WBC to najlepiej zawsze pamietac ile mniej wiecej sie ich ma.Bo jesli cale zycie ma sie ich np. 5 tys,a nagle mamy ich 7 tys to mimo ze jest norma to jednak cos tam moze sie dziac,ale nie musi oczywiscie.To tak ogolnie.
Moja jedyna choroba przy ktorej mam stany goraczkowe jest angina.I chyba tylko ten diabel powoduje wzrost WBC i temp ok. 38 stopni :(Nawet CU jej nie przebije ;)
[/quote]
Obrazek

Zablokowany

Wróć do „Interpretacja wyników”