Oto wynik badania mojego męża:
a) kilka fragmentów błony śluzowej jelita cienkiego częściowo o zachowanej strukturze krypt i kosmków, a częściowo utworzonych przez tkankę ziarninową z obfitymi zaciekami zapalnymi głównie z komórek jednojądrowych i pojedyńczych granulocytów kwasochłonnych.
b)fragmenty częściowo obrzękniętej błony śluzowej jelita grubego z rozproszonymi zaciekami zapalnymi głównie z komórek jednojądrowych oraz strzępek tkanki ziarninowej, z zapalnymi naciekami zapalnymi z komórek jednojądrowych.
c) pięć fragmentów błony śluzowej jelita cienkiego o zachowanej architekturze krypt. W blaszce właściwej drobne wybroczyny oraz rozlane nacieki z komórek jednojądrowych /++/pojedyńczymi gronkocytami kwasochłonnymi.
d) trzy obrzęknięte fragmenty błony śluzowej jelita grubego z drobnymi wybroczynami i komórkami jednojądrowymi /+/ bez zaniku krypt.
e) cztery wycinki utworzone przez tkankę ziarninową z różnokomórkowymi naciekami zapalnymi.
Obrak mikroskopowy odpowiada owrzodzeniu.
Podsumowując
Obraz mikroskopowy wraz z danymi klinicznymi może odpowiadać chorobie Crohna.Większość wycinków zawiera wyłącznie błonę śluzową. Brak w nich błony podśluzowej, co nie daje możliwości oceny wszystkich cech mikroskopowych tej choroby.
Co o tym myślicie???????
Proszę o pomoc w interpretacji wyniku hist-pat.
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
-
- Specjalista od Spraw medycznych
- Choroba: CD u dziecka
- województwo: mazowieckie
- Kontakt:
Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyniku hist-pat.
Wynika ztego, że wycinki pobrano zbyt powierzchniowo. Brak opisu makroskopowoge kolonoskopie, ale wskazuje to na CD. Brak mi tez wyników krwi tzn wyznaczników stanu zapalnego.
Mamcia
Mamcia
Przyłacz się do Towarzystwa J-elita. Działamy dla waszego dobra, ale bez Waszej pomocy niewiele zrobimy.
- megi_25
- Aktywny ✽✽✽
- Choroba: CD u partnera
- województwo: mazowieckie
- Kontakt:
Witaj Mamciu
Wyniki krwi męża mam z początku lutego.
Wyniki krwi męża mam z początku lutego.
- ranka
- Mistrzunio ❃❃❃
- Choroba: CU
- województwo: pomorskie
- Kontakt:
no tak to wyglada na Crohna miedzy innymi po ziarninie i naciekach