Interpretacja wyników morfologii

Miejsce na interpretacje wszelkich wyników badań

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy

ODPOWIEDZ
IVO
Debiutant ✽
Posty: 16
Rejestracja: 03 maja 2014, 16:45
Choroba: CU
województwo: pomorskie
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Interpretacja wyników morfologii

Post autor: IVO » 23 maja 2014, 13:04

Dziś odebrałam wyniki morfologii, które postanowiłam sobie zrobić ze wzgl, na pogarszający się stan zdrowia.. Ilość minusów trochę mnie przeraziła dlatego bardzo proszę o pomoc w interpretacji tych wyników.

WBC 4,2 (4,0-10)

LYM 43,5
MON 4,8
GRA 51,7

LYM 1,8 (1,0-3,5)
MON 0,2 (0,2-1)
GRA 2,2 (2,5 - 6,5) -
RBC 4,06 (4,20-5,40) -
HGB 8,9 (12,0 - 16) -
HCT 28,1 (37,0- 50) -
MCV 69 (80-98) -
MCH 21,9 (26,0 - 33,5) -
MCHC 31,6
RDW 14,7 (11,5-14) +

PLT 348 (150-400)
PDW 17,2 (0,0-19)
MPV 9,0 (6,5-10,5)
PCT 0,3 (0,1-0,5)

Z góry dziękuje . :wink:
Ja i Cu jesteśmy razem już 4 lata..
Nawet się zżyliśmy. ;)

Sulfosalazyna 3*2
Imuran 2*1

Mamcia
Specjalista od Spraw medycznych
Posty: 10316
Rejestracja: 04 mar 2004, 16:08
Choroba: CD u dziecka
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Interpretacja wyników morfologii

Post autor: Mamcia » 23 maja 2014, 21:32

A krwawisz? To dość typowe wyniki niedokrwistości z niedoboru żelaza, które mogą być spowodowane podkrwawianiem z jelita.
Przyłacz się do Towarzystwa J-elita. Działamy dla waszego dobra, ale bez Waszej pomocy niewiele zrobimy.

IVO
Debiutant ✽
Posty: 16
Rejestracja: 03 maja 2014, 16:45
Choroba: CU
województwo: pomorskie
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Interpretacja wyników morfologii

Post autor: IVO » 24 maja 2014, 06:12

Niestety tak,i to dość mocno :smutny:
Ja i Cu jesteśmy razem już 4 lata..
Nawet się zżyliśmy. ;)

Sulfosalazyna 3*2
Imuran 2*1

Awatar użytkownika
obyty.z.cu
Doradca CU
Posty: 7786
Rejestracja: 28 lis 2008, 13:48
Choroba: CU
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: wielkopolska- Leszno

Re: Interpretacja wyników morfologii

Post autor: obyty.z.cu » 24 maja 2014, 18:56

Sulfosalazyna 3*2
Imuran 2*1
IVO pisze:Niestety tak,i to dość mocno
to te leki są troche "niedostosowane".
Pewnie trzeba by tu dołożyć i to na wielu frontach.
Te wyniki powinny Ciebie zaprowadzić natychmiast do lekarza,mądrego.
„Przytulanie jest zdrowe. Wspomaga system immunologiczny, utrzymuje człowieka w dobrym zdrowiu, leczy depresje, redukuje stres, przywołuje sen, odmładza, orzeźwia, nie ma przykrych skutków ubocznych, jest więc po prostu cudownym lekiem ..."Każda droga zaczyna się od pierwszego kroku" . https://senmaluszka.pl

Mamcia
Specjalista od Spraw medycznych
Posty: 10316
Rejestracja: 04 mar 2004, 16:08
Choroba: CD u dziecka
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Interpretacja wyników morfologii

Post autor: Mamcia » 24 maja 2014, 19:38

A gdzie leczenie doodbytnicze?? To przynosi najlepsze efekty. Jak na podkrwawianie to wyniki nie są złe, ale stan zapalny należy leczyć intensywniej.
Przyłacz się do Towarzystwa J-elita. Działamy dla waszego dobra, ale bez Waszej pomocy niewiele zrobimy.

IVO
Debiutant ✽
Posty: 16
Rejestracja: 03 maja 2014, 16:45
Choroba: CU
województwo: pomorskie
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Interpretacja wyników morfologii

Post autor: IVO » 27 maja 2014, 13:52

Mamcia pisze:A gdzie leczenie doodbytnicze?? .
To leczenie jeszcze nigdy nie przyniosło u mnie żadnych pozytywnych efektów. :(
Tak wiem wybiorę się jak najprędzej do lekarza.

Dziękuje za pomoc :)

[ Dodano: 27-05-2014 ]
Wczoraj wizyta u lekarza.
Ku mojemu zdziwieniu od poprzedniej minęły prawie dwa lata. Czas strasznie szybko leci.
Rezultaty:
Zmiana leków -
z sulfosalazyny na pentase w saszetkach
Imuran z 100mg na 150mg
i Feroplex w ampułkach

Dodatkowo Kolonoskopia 16.06 i komplet badań.
Jeżeli nie będzie poprawy do 16.06 - > szpital :cry:
Ja i Cu jesteśmy razem już 4 lata..
Nawet się zżyliśmy. ;)

Sulfosalazyna 3*2
Imuran 2*1

ODPOWIEDZ

Wróć do „Interpretacja wyników”