wysoki poziom eozynocytów, WBC w górnej granicy

Miejsce na interpretacje wszelkich wyników badań

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy

ODPOWIEDZ
katiemal
Debiutant ✽
Posty: 3
Rejestracja: 28 kwie 2014, 17:43
Choroba: CU
województwo: łódzkie
Lokalizacja: Łódź

wysoki poziom eozynocytów, WBC w górnej granicy

Post autor: katiemal » 28 kwie 2014, 20:08

Witam serdecznie wszystkich, jest to mój pierwszy post na forum, ale na pewno nie ostatni :) Mam na imię Kasia, lat 24, i w 2012 roku została zdiagnozowana u mnie colitis. Biorę 2x2 Asamax (500 mg) i 'weekendowe' wlewki oraz eksperymentuję z probiotykami : VSL3 i Mutaflor (pierwsza opcja o wiele lepiej na mnie działa). Jestem praktycznie cały czas w remisji, co prawda zdarzają się podkrwawiania (podobno mam wybitnie słabą śluzówkę), ale ogólnie, odpukać, czuję się w porządku. Parę dni temu robiłam morfologię i przestraszyłam się wysokim poziomem eozynocytów, czy ktoś na forum miał może podobny problem? Czytałam w internecie, że przy autoimmunologicznych chorobach jak Crohn i CU, jest to częste 'zjawisko', jednak bardzo mnie to zmartwiło (do tego jestem hipochondryczką, więc podwójna tragedia :cry: ). Mam też w górnej granicy WBC. Jutro idę robić badania na pasożyty i alergie. Czy jakaś dobra duszyczka mogłaby spojrzeć na moje wyniki? Czy mam powody do paniki? :smutny:

Poniżej wklejam wyniki:

WBC - krwinki białe 9,3 tys/μl 4,0 — 10,0 (górna granica :cry: )
RBC - krwinki czerwone 4,53 mln/μl 3,80 — 5,80
HGB - hemoglobina 12,9 g/dl 11,5 — 16,0
HCT - hematokryt 39,0 % 35,0 — 48,0
MCV - sr. objetosc krwinki 86,1 fl 80,0 — 100,0
MCH - sr. masa hemoglobiny 28,5 pg 27,0 — 32,0
MCHC - sr. stezenie HGB 33,1 g/dl 30,0 — 36,0
RDW - szer. rozkładu krw. czer. 13,7 % 11,0 — 16,0
RDW-SD - szer. rozkł. krw. czer. 42,1 fl 37,0 — 54,0
MPV - sr. objetosc PLT 9,6 fl 9,0 — 13,0
PLT - płytki krwi 317 tys/μl 100 — 400
PCT - hematokryt płytkowy 0,31 % 0,17 — 0,35
PDW - rozkład płytek krwi 10,1 % 9,0 — 17,0
P-LCR wsk duzych płytek 21,4 % 13,0 — 43,0
NEUTROFILE 5,34 2,00 — 7,50
EOZYNOFILE 1,26 0,04 — 0,40
BAZOFILE 0,03 0,01 — 0,10
LIMFOCYTY 2,07 1,50 — 4,00
MONOCYTY 0,65 0,20 — 0,80
Mikroskopowa ocena rozmazu krwi (C32) A1 – 14:04
Gran. segmentowane 57 % 45 — 65
Gran. kwasochłonne 14 % 0 — 5
Limfocyty 22 % 20 — 45
Monocyty 7 % 2 — 8
Materiał: krew na cytrynian, przyjety: 24-04-2014 9:32
OB-Odczyn Biernackiego 13 mm/godz 0 — 12 A1
Sód 140 mmol/l 135 — 145 A1 – 12:02
Potas 4,45 mmol/l 3,50 — 5,00 A1 – 12:02
Chlor 100,9 mmol/l 98,00 — 107,00 A1 – 12:02
Magnez 1,88 mg/dl 1,60 — 2,55 A1 – 12:02
Zelazo 54 μg/dl 37 — 145 A1 – 12:02
Kreatynina 0,58 mg/dl Kobiety 0,60 - 1,1 A1 – 12:02
Dzieci 0,40 - 1,1
EGFR >=60 ml/min/1,73m^2
Amylaza 88 U/l 20 — 100 A1 – 12:02
Lipaza 44 U/l 7 — 58
Białko C-reaktywne 5,20 mg/l 0,00 — 10,00

Z góry dziękuję i ściskam wszystkich mocno

kalka_96
Znawca ❃❃
Posty: 2119
Rejestracja: 24 lip 2011, 14:08
Choroba: CD
województwo: małopolskie
Lokalizacja: K-w

Re: wysoki poziom eozynocytów, WBC w górnej granicy

Post autor: kalka_96 » 28 kwie 2014, 20:56

U mnie WBC jest zawsze powyżej granicy, gdy mam albo jestem zaraz po jakiejś infekcji, albo biorę duże dawki sterydów. A ty tych wlewek nie masz czasem ze sterydy? Nie bylas przeziebiona ostatnio?

katiemal
Debiutant ✽
Posty: 3
Rejestracja: 28 kwie 2014, 17:43
Choroba: CU
województwo: łódzkie
Lokalizacja: Łódź

Re: wysoki poziom eozynocytów, WBC w górnej granicy

Post autor: katiemal » 28 kwie 2014, 21:02

Hej Kalka :) Dziękuję bardzo za odpowiedź. Nie, z wlewek to u mnie Salofalk, i to najczęściej jak pojawi się krew. Nie byłam ostatnio przeziębiona. Czy miałaś kiedyś podobną sytuację z eozynocytami??

kalka_96
Znawca ❃❃
Posty: 2119
Rejestracja: 24 lip 2011, 14:08
Choroba: CD
województwo: małopolskie
Lokalizacja: K-w

Re: wysoki poziom eozynocytów, WBC w górnej granicy

Post autor: kalka_96 » 28 kwie 2014, 22:25

Nie. Ale sadze, ze po badaniach na pasożyty, alergie itp wszystko się wyjaśni:-)

katiemal
Debiutant ✽
Posty: 3
Rejestracja: 28 kwie 2014, 17:43
Choroba: CU
województwo: łódzkie
Lokalizacja: Łódź

Re: wysoki poziom eozynocytów, WBC w górnej granicy

Post autor: katiemal » 28 kwie 2014, 22:52

Dziękuję Ci Kalka za odpowiedź i trzymam kciuki za Twoje jak najszybsze dojście do pełnej remisji! :) Ściskam :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Interpretacja wyników”