Interpretacja wyników

Miejsce na interpretacje wszelkich wyników badań

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Jeziorko
Początkujący ✽✽
Posty: 99
Rejestracja: 03 paź 2007, 09:23
Choroba: CU
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Wawka

Interpretacja wyników

Post autor: Jeziorko » 04 mar 2014, 20:29

Witam

od tygodnia zmagam się z gorączką oraz dziwnymi wypróżnieniami (jakby zatrucie), krwi brak albo niewiele.
Proszę o interpretację.

Leukocyty 9,9 K/µl 4,0 — 10,0
Erytrocyty 4,61 M/µl 4,1 — 6,2
Hemoglobina 14,0 g/dl 14,0 — 18,0
Hematokryt 41,6 % 40,0 — 54,0
MCV 90,0 fl 80,0 — 97,0
MCH 30,3 pg 27,0 — 34,0
MCHC 33,6 g/dl 32,0 — 36,0
RDW 12,7 % 11,0 — 15,0
Płytki krwi ­ 559 K/µl 150,0 — 450,0
PCT ­ 0,45 % 0,12 — 0,36
PDW 12,5 % 11,5 — 21,0
MPV 8,1 fl 6,1 — 11,0
Rozmaz automatyczny
NEU% 60,0 % 45,0 — 70,0
NEU ­ 5,96 K/µl 2,5 — 5,0
LYMPH% — 18,3 % 20,0 — 45,0
LYMPH 1,82 K/µl 1,5 — 3,5
MON% ­ 11,3 % 3,0 — 8,0
MON ­ 1,12 K/µl 0,2 — 0,8
EOS% ­ 9,6 % 1,0 — 5,0
EOS ­ 0,95 K/µl 0,04 — 0,4
BASO% 0,8 % 0,0 — 1,0
BASO 0,080 K/µl 0,02 — 0,10

Mikroskopowa ocena rozmazu krwi
Gran. obojetn. o jadrze podzielonym 51 % 45 — 70
Granulocyty kwasochłonne ­ 12 % 1 — 5
Limfocyty 25 % 20 — 45
Monocyty ­ 12 % 3 — 8
Odczyn Biernackiego (C59) ­ 32 mm/h < 15

Aminotransferaza asparaginianowa (AST) (I19) 19 U/l 10 — 37
Aminotransferaza alaninowa (ALT) (I17) 16 U/l 10 — 41
Białko C-reaktywne (CRP) - ilosciowe (I81) ­ 3,795 mg/dl < 0,5
Sód w surowicy (O35) 139 mmol/l 138 — 147
Potas w surowicy (N45) 4,2 mmol/l 3,5 — 5,1
Wapn całkowity w surowicy (O77) 9,0 mg/dl 8,1 — 10,4
Magnez w surowicy (M87) 2,1 mg/dl 1,7 — 2,5
Kreatynina w surowicy (M37) 0,9 mg/dl 0,7 — 1,3 A

Nazwa badania Wynik badania Zakres referencyjny Procedura
eGFR >=60 ml/min/1,73m^2

Glukoza (L43) nieobecna nieobecna
Urobilinogen w normie < 1,0
Bilirubina nieobecna nieobecna
Ciała ketonowe nieobecne nieobecne
Leukocyty umiarkowanie nieobecne
Azotyny nieobecne nieobecne
Krew duzo nieobecna

Mikroskopowy osad moczu (A19)
Nabłonki płaskie nieliczne w.p.w. pojedyncze
Leukocyty - liczba (C30) 25-30 w.p.w. 0-3 w.p.w.
Erytrocyty cz. wyługowane 5-10 w.p.w. 0-2 w.p.w.
Erytrocyty wyługowane 5-10 w.p.w. 0-2 w.p.w.

Mamcia
Specjalista od Spraw medycznych
Posty: 10316
Rejestracja: 04 mar 2004, 16:08
Choroba: CD u dziecka
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Interpretacja wyników

Post autor: Mamcia » 05 mar 2014, 07:56

Masz niewielki stan zapalny i na podstawie badania moczu podejrzewałabym ze ze strony układu moczowego. Z tego co pamiętam to erytrocyty wyługowane są pochodzenia nerkowego, ale to może być skutek jakiejś infekcji. Możesz powtórzyć badanie moczu.
I prośba na przyszłość jak zamieszczasz wyniki zaznacz (np bold) to co cie niepokoi.
Poza tym wyniki piękne.
Przyłacz się do Towarzystwa J-elita. Działamy dla waszego dobra, ale bez Waszej pomocy niewiele zrobimy.

Awatar użytkownika
ulka1986
Aktywny ✽✽✽
Posty: 652
Rejestracja: 09 lis 2013, 21:02
Choroba: CU
województwo: łódzkie
Lokalizacja: Radomsko

Re: Interpretacja wyników

Post autor: ulka1986 » 05 mar 2014, 10:19

Jeziorko, a dobrze był mocz pobrany? Tzn wcześniej mycie, później siusiu... Lapiemy środkowy strumień do badania. Bo tak wysokie leukocyty w osadzie świadczą o infekcji ukl. Moczowego a nawet ropomoczu, chyba że próbka była źle pobrana... Z krwi ob też jest podniesione i leukocyty krwi w górnej granicy... Stan zapalny gdzieś jest napewno. Dostałeś jakieś leki?
sulfalazin en 2x2tab, ortanol w razie potrzeby,folio,tran,wit b kompleks,pentasa2x1gr(czopki) wymienne na salofalk 4g/60 ml(wlewka na noc)

Bądź takim typem człowieka,że gdy rano wstajesz, twoja stopa dotyka podłogi, diabeł w piekle mówi "O k... wstał"

Jeziorko
Początkujący ✽✽
Posty: 99
Rejestracja: 03 paź 2007, 09:23
Choroba: CU
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Wawka

Re: Interpretacja wyników

Post autor: Jeziorko » 05 mar 2014, 12:16

Witam

mocz dobrze pobrany - tak mi się wydaje.
W piątek robię posiew i idę do urologa.
Wczoraj znowu miałem 37,2 a przez noc tak się pociłem , że 3 razy zmiana ubioru.
Nic mnie nie boli, barwa moczu normalna.
Niestety co okołlo 3/4 h chodze do toalety i mnie lekko czyści.

Pozdrawiam

[ Dodano: 05-03-2014 ]
Leków innych na razie nie stosuję - czy coś na właśną rękę mogę zażywać?

Awatar użytkownika
ulka1986
Aktywny ✽✽✽
Posty: 652
Rejestracja: 09 lis 2013, 21:02
Choroba: CU
województwo: łódzkie
Lokalizacja: Radomsko

Re: Interpretacja wyników

Post autor: ulka1986 » 05 mar 2014, 12:45

Ja bym proponowała antybiotyk, ale to nie na własną rękę..... Jest gorączka , stan zapalny. Może być jakąś infekcja bakteryjna ukl. Moczowego i ta biegunka.... Masz cu widzę w opisie... Nie bierzesz mesalazyny lub sulfy? Może jakieś zaostrzenie do tego dochodzi...
sulfalazin en 2x2tab, ortanol w razie potrzeby,folio,tran,wit b kompleks,pentasa2x1gr(czopki) wymienne na salofalk 4g/60 ml(wlewka na noc)

Bądź takim typem człowieka,że gdy rano wstajesz, twoja stopa dotyka podłogi, diabeł w piekle mówi "O k... wstał"

Jeziorko
Początkujący ✽✽
Posty: 99
Rejestracja: 03 paź 2007, 09:23
Choroba: CU
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Wawka

Re: Interpretacja wyników

Post autor: Jeziorko » 05 mar 2014, 12:49

biorę salofalk 2x4 0,5.

Awatar użytkownika
ulka1986
Aktywny ✽✽✽
Posty: 652
Rejestracja: 09 lis 2013, 21:02
Choroba: CU
województwo: łódzkie
Lokalizacja: Radomsko

Re: Interpretacja wyników

Post autor: ulka1986 » 05 mar 2014, 12:51

Może gastro też by się przydał. A jest krew lub śluz ?
sulfalazin en 2x2tab, ortanol w razie potrzeby,folio,tran,wit b kompleks,pentasa2x1gr(czopki) wymienne na salofalk 4g/60 ml(wlewka na noc)

Bądź takim typem człowieka,że gdy rano wstajesz, twoja stopa dotyka podłogi, diabeł w piekle mówi "O k... wstał"

Jeziorko
Początkujący ✽✽
Posty: 99
Rejestracja: 03 paź 2007, 09:23
Choroba: CU
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Wawka

Re: Interpretacja wyników

Post autor: Jeziorko » 05 mar 2014, 12:52

rozmawiałem z gastro i nie widzi stanu zapalnego jelit, krew czasami troszkę się pojawi i troszkę śluzu też

Awatar użytkownika
ulka1986
Aktywny ✽✽✽
Posty: 652
Rejestracja: 09 lis 2013, 21:02
Choroba: CU
województwo: łódzkie
Lokalizacja: Radomsko

Re: Interpretacja wyników

Post autor: ulka1986 » 05 mar 2014, 12:58

Na ukl. Moczowy możesz wziąć coś z furagina, np uro furaginum dostępne bez recepty żeby infekcja dalej się nie rozwinęła, tylko ważne abyś najpierw oddał mocz na posiew bo jak już wezmiesz tabsy to mogą zafauszowac wynik.
sulfalazin en 2x2tab, ortanol w razie potrzeby,folio,tran,wit b kompleks,pentasa2x1gr(czopki) wymienne na salofalk 4g/60 ml(wlewka na noc)

Bądź takim typem człowieka,że gdy rano wstajesz, twoja stopa dotyka podłogi, diabeł w piekle mówi "O k... wstał"

Jeziorko
Początkujący ✽✽
Posty: 99
Rejestracja: 03 paź 2007, 09:23
Choroba: CU
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Wawka

Re: Interpretacja wyników

Post autor: Jeziorko » 05 mar 2014, 13:00

to poczekam do piątku, bo wtedy rano oddaje mocz a później mam urologa,
chyba przez 2 dni się nic nie wydarzy

Awatar użytkownika
ulka1986
Aktywny ✽✽✽
Posty: 652
Rejestracja: 09 lis 2013, 21:02
Choroba: CU
województwo: łódzkie
Lokalizacja: Radomsko

Re: Interpretacja wyników

Post autor: ulka1986 » 05 mar 2014, 13:03

A te biegunki też mi się nie podobają... nie wiem ale mi to wygląda na szykujace się zaostrzenie.... Ale ja lekarzem nie jestem :wink: a internista co na to?
sulfalazin en 2x2tab, ortanol w razie potrzeby,folio,tran,wit b kompleks,pentasa2x1gr(czopki) wymienne na salofalk 4g/60 ml(wlewka na noc)

Bądź takim typem człowieka,że gdy rano wstajesz, twoja stopa dotyka podłogi, diabeł w piekle mówi "O k... wstał"

Jeziorko
Początkujący ✽✽
Posty: 99
Rejestracja: 03 paź 2007, 09:23
Choroba: CU
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Wawka

Re: Interpretacja wyników

Post autor: Jeziorko » 05 mar 2014, 13:04

też mam w piątek wizyte u internisty

Awatar użytkownika
ulka1986
Aktywny ✽✽✽
Posty: 652
Rejestracja: 09 lis 2013, 21:02
Choroba: CU
województwo: łódzkie
Lokalizacja: Radomsko

Re: Interpretacja wyników

Post autor: ulka1986 » 05 mar 2014, 13:06

Może jadles coś co mogłoby Ci zaszkodzić?
sulfalazin en 2x2tab, ortanol w razie potrzeby,folio,tran,wit b kompleks,pentasa2x1gr(czopki) wymienne na salofalk 4g/60 ml(wlewka na noc)

Bądź takim typem człowieka,że gdy rano wstajesz, twoja stopa dotyka podłogi, diabeł w piekle mówi "O k... wstał"

Jeziorko
Początkujący ✽✽
Posty: 99
Rejestracja: 03 paź 2007, 09:23
Choroba: CU
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Wawka

Re: Interpretacja wyników

Post autor: Jeziorko » 05 mar 2014, 13:08

ciężko powiedzieć, ale ja mam jazdy z toaletą jak wezme zwykły paracetamol

Awatar użytkownika
ulka1986
Aktywny ✽✽✽
Posty: 652
Rejestracja: 09 lis 2013, 21:02
Choroba: CU
województwo: łódzkie
Lokalizacja: Radomsko

Re: Interpretacja wyników

Post autor: ulka1986 » 05 mar 2014, 13:11

:smutny: musisz wytrzymać do wizyt u lekarzy. Będzie dobrze :friends:
sulfalazin en 2x2tab, ortanol w razie potrzeby,folio,tran,wit b kompleks,pentasa2x1gr(czopki) wymienne na salofalk 4g/60 ml(wlewka na noc)

Bądź takim typem człowieka,że gdy rano wstajesz, twoja stopa dotyka podłogi, diabeł w piekle mówi "O k... wstał"

ODPOWIEDZ

Wróć do „Interpretacja wyników”