Niskie HCT, wysokie MCHC???

Miejsce na interpretacje wszelkich wyników badań

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy

Zablokowany
Olcia24
Początkujący ✽✽
Posty: 125
Rejestracja: 18 paź 2011, 20:41
Choroba: CU
województwo: pomorskie
Lokalizacja: k.Słupska
Kontakt:

Niskie HCT, wysokie MCHC???

Post autor: Olcia24 » 16 lut 2014, 19:30

Słuchajcie jesli ktoś potrafi mi wytłumaczyc dlaczego mam takie wyniki to prosze o odpowiedzi. W morfologii krwi mam tak: HCT-35%(norma 37-47)-czyli nisko! a MCHC mam lekko wysokie 38 (norma 31-37). Nie wiem co oznacza jedno i drugie?

Awatar użytkownika
obyty.z.cu
Doradca CU
Posty: 7789
Rejestracja: 28 lis 2008, 13:48
Choroba: CU
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: wielkopolska- Leszno

Re: Niskie HCT, wysokie MCHC???

Post autor: obyty.z.cu » 16 lut 2014, 20:02

obniżone HCT to poczatek anemi,ale to by musiało byc więcej,teraz powinnaś nad tym pomyśleć
MCHC to trzeba by znać więcej,ale ogólnie ten wynik to żaden problem,jeśli inne wskaźniki mieszcza sie w normie..
Kłania sie pytania o krwawienia.

może poczytaj tutaj
http://hematoonkologia.pl/informacje-dl ... id/15/#RBC
„Przytulanie jest zdrowe. Wspomaga system immunologiczny, utrzymuje człowieka w dobrym zdrowiu, leczy depresje, redukuje stres, przywołuje sen, odmładza, orzeźwia, nie ma przykrych skutków ubocznych, jest więc po prostu cudownym lekiem ..."Każda droga zaczyna się od pierwszego kroku" . https://senmaluszka.pl

Olcia24
Początkujący ✽✽
Posty: 125
Rejestracja: 18 paź 2011, 20:41
Choroba: CU
województwo: pomorskie
Lokalizacja: k.Słupska
Kontakt:

Niskie HCT, wysokie MCHC???

Post autor: Olcia24 » 16 lut 2014, 20:12

mam OB 55 i CRP pow 9, czesciej biegam na wc i chyba zaczyna mi sie rzut choroby po 2 letniej remisji....biore 3 pentasy i merkaptopuryne. Co lekarz z tym zrobi? czy powinnam isc do szpitala?

Awatar użytkownika
obyty.z.cu
Doradca CU
Posty: 7789
Rejestracja: 28 lis 2008, 13:48
Choroba: CU
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: wielkopolska- Leszno

Re: Niskie HCT, wysokie MCHC???

Post autor: obyty.z.cu » 16 lut 2014, 20:25

nie wiem czy do szpitala,ale na pewno lekarz powinien określić co dalej.
Podwyższone OB i CRP plus biegunki to temat podniesienia leczenia.
Szpital chyba nie,ale ja nie znam Twojej historii leczenia,lekarz powinien to ocenić.
Tu podawane pojedyńczo wycinki badań nic nie powiedzą,tu trzeba widzieć całośc , na spokojnie.
Pewnie dodatkowe leki by sie przydały,może wlewki,nie wiem gdzie masz te CU aktywne.
„Przytulanie jest zdrowe. Wspomaga system immunologiczny, utrzymuje człowieka w dobrym zdrowiu, leczy depresje, redukuje stres, przywołuje sen, odmładza, orzeźwia, nie ma przykrych skutków ubocznych, jest więc po prostu cudownym lekiem ..."Każda droga zaczyna się od pierwszego kroku" . https://senmaluszka.pl

Olcia24
Początkujący ✽✽
Posty: 125
Rejestracja: 18 paź 2011, 20:41
Choroba: CU
województwo: pomorskie
Lokalizacja: k.Słupska
Kontakt:

Re: Niskie HCT, wysokie MCHC???

Post autor: Olcia24 » 21 lut 2014, 21:31

po wczorajszej wizycie u gastro dostalam skierowanko na badanko:))) czyli ide do szpitala- 18 marca mam planowany pobyt. bede miala kolono i inne badania tylko martwie sie tym ze taka ingerencja rurki w moj odbycik moze wywolać jeszcze gorsze krwawienia i przyspieszy tylko cała machine cu.

Zablokowany

Wróć do „Interpretacja wyników”