Poniżej opis z MR mojego męża. Czy taki wynik może byc podstawą zmniejszenia dawki budesonidu do 6 mg i Imuranu? Z opisu wynika, że stan zapalny jest dalej aktywny, więc nie rozumiem dlaczego te zmniejszenie dawki. Lekarz w szpitalu za wiele mężowi nie powiedział, a mój mąż jest taki, że się nie dopytuje. A mnie to martwi więc chciałabym się chociaż na forum trochę dowiedzieć. Wizytę u lekarza prowadzącego mamy dopiero w styczniu

"Rejon zastawki krętniczo-kątniczej bez cech wyraźnego pogrubienia ścian, na około 10cm od poziomu zastawki - jelito kręte wieloogniskowo o zaplenie pogrubiałej ścianie z wtórnym zwężeniem światła, aktualnie bez cech wyraźnych prestenotycznych poszerzeń.
Długość dwóch najbardziej wyraźnie zmienionych zapalnie odcinków dystalnego jelita krętego wynosi około 20 i 5 cm.
Podejrzenie drobniejszych pozapalnych pogrubień ściany jelita cienkiego zlokalizowanych w podbrzuszu środkowym.
Po dozylnym podaniu kontrastu widoczne intensywniejsze wzmocnienie ścian opisywanych kulkuogniskowych zmian zapalnych jelita krętego z widocznym objawem grzebienia sugerującym zmiany aktywne, nieco intensywniejsze wzmocnienie rejonu zastawki krętniczo-kątniczej.
Nieco gorsze rozprężenie pętli jelita czczego bez nieprawidłowych wzmocnień pokontrastowych w ich rzucie.
Miernie wieloogniskowo powiększone węzły chłonne krezkowe w osi długiej do 10 mm.
Podwójne zagięcie wątrobowe, jelito grube bez chech patologii.
Wnioski:
Kilkuogniskowe zmiany zapalne obejmujące zwłaszcza dystalny odcinek jelita krętego."
Z wypisu morfologia w normie, koagulologia też, CRP 2.0 (najniższe jakie miał do tej pory),
Poza normą jest:
Kreatynina - 0,7 (norma od 0,84)
Białko - 6,5 (norma od 6,6) - miesiąc temu było 5.1
Aminitransferaza alaninowa - 86 (norma do 45) - miesiąc temu było 17