Witam,
Od dwóch dni zażywam lek Bioprazol w związku z podejrzeniem refluksu, który podrażnia gardło.
Lek ten blokuje wydzielanie kwaśnego soku żołądkowego. Jednorazowa dawka hamuje wydzielanie kwasu solnego w żołądku na 24 godziny. Zastanawiam się, czy zażywanie tego leku powoduje wolniejsze trawienie a tym samym odkładanie się pokarmu co może spowodować zwiększenie masy ciała lub utycie. Czy ma to jakikolwiek związek z tym co opisuje, czy możliwe jest zwiększenie masy ciała i odkładanie się pokarmu przez takie działanie? Pytanie może dość głupie ale w związku z tym , że mam już drobną nadwagę nie chcę jej zwiększać.
Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedzi.
Bioprazol
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
- elena
- Początkujący ✽✽
- Choroba: niesklasyfikowane NZJ
- województwo: śląskie
- Kontakt:
Re: Bioprazol
Leki zmniejszające wydzielanie kwasów żołąkowych stosuję bardzo długo ( W tym także bioprazol).Od sześciu lat bez przerwy , a przez ostatnie miesiące, dwa razy dziennie .Nie zuważyłam ,żeby właśnie po nich wzrastała moja waga. Jeśli nawet przybrałam na wadze to był to wynik lepszego samopoczucia i apetytu.No ale to jest właśnie wynik leczenia.Tyle z doświadczenia mogę powiedzieć. Może ktoś z bardziej fachową wiedzą Ci jeszcze odpowie.
-
- Debiutant ✽
- Choroba: nie ustalono
- województwo: pomorskie
Ja też już bardzo długi czas biorę Bioprazol, zamiennie z innymi lekami tego typu i nie zauważyłam z tego powodu przybierania na wadze.
- misiek1
- Aktywny ✽✽✽
- Choroba: CD
- województwo: lubuskie
- Kontakt:
Omeprazolum nie powoduje tycia, może powodować większe łaknienie poprzez złagodzenie objawów u wrzodowców i chyba to jest jedyna możliwość. Brałem przez rok i nie spowodowało to u mnie tycia.
Martwisz się chorobą ? ale z Ciebie egoista, na tej samej ziemi umiera codziennie tysiące dzieci z głodu, to jest prawdziwa choroba.
Zaglądam tu raz na jakiś czas ale nie są to godziny ani dni a nawet tygodnie
Zaglądam tu raz na jakiś czas ale nie są to godziny ani dni a nawet tygodnie

-
- Debiutant ✽
- Choroba: CU
- województwo: śląskie
Ja też zażywam Biporazol od kilku miesięcy i nie zauważyłam wzrostu wagi. Zgadzam się jednak co do większego łaknienia, co jednak chyba nie jest działaniem stricte samego leku, tylko tego, że jak brzuchol nie boli to i się wcina chętniej i troszkę więcej