WYMIOTY, MDŁOŚCI, BRAK APETYTU
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
-
- Początkujący ✽✽
- Choroba: CU
- województwo: mazowieckie
- Kontakt:
WYMIOTY, MDŁOŚCI, BRAK APETYTU
Witajcie,
OD około 2-ch tygodni mam mdłości, zdarza mi się wymiotować...nie mogę nic jeść, wszystko mi śmierdzi albo mnie obrzydza do tego stopnia, ze naprawdę nie mam co jeść albo z tego wszystkiego sięgam po niedozwolone produkty (z nadzieją że może odechce mi się wymiotować). Na pewno mam zaostrzenie, biorę sterydy 40 mg od 3 tygodni, Azathiopirynę i SUlfasalazynę. Czekam na szpital, ale jak przetrwać do tego czasu? Pracuję, studiuję i muszę jeść aby mieć siłę żyć:P Jest to tak męczące, do tego stopnia, że biorę proszki przeciw wymiotne:/ Macie jakieś pomysły, co to może być? Jak temu zaradzić? Jem bardzo mało i na siłę..mam jakiś jadłowstręt:/
OD około 2-ch tygodni mam mdłości, zdarza mi się wymiotować...nie mogę nic jeść, wszystko mi śmierdzi albo mnie obrzydza do tego stopnia, ze naprawdę nie mam co jeść albo z tego wszystkiego sięgam po niedozwolone produkty (z nadzieją że może odechce mi się wymiotować). Na pewno mam zaostrzenie, biorę sterydy 40 mg od 3 tygodni, Azathiopirynę i SUlfasalazynę. Czekam na szpital, ale jak przetrwać do tego czasu? Pracuję, studiuję i muszę jeść aby mieć siłę żyć:P Jest to tak męczące, do tego stopnia, że biorę proszki przeciw wymiotne:/ Macie jakieś pomysły, co to może być? Jak temu zaradzić? Jem bardzo mało i na siłę..mam jakiś jadłowstręt:/
-
- Początkujący ✽✽
- Choroba: CD
- województwo: lubelskie
Re: WYMIOTY, MDŁOŚCI, BRAK APETYTU
nie masz żadnych przewężeń na jelicie? Przy tym nie ma się apetytu i nic nie wchodzi.
Spróbuj pić nutridrinki, albo preparaty jak ensure (wszystko do kupienia w aptece).
Spróbuj pić nutridrinki, albo preparaty jak ensure (wszystko do kupienia w aptece).
-
- Początkujący ✽✽
- województwo: pomorskie
- Kontakt:
zaostrzenie
poszukaj w moich postach, w zeszłym roku latem miałam takie same objawy, wymioty, bóle, brak sił i z jednego szpitala do kolejnego aż w koncu po miesiącu takiej katorgi wzielam kropelki iberogast potem troche ranigastu i jakos stanelam na nogi ale sterydami i wlewkami z hydrokortyzonu. wiem co czujesz.......
- kalatos
- Aktywny ✽✽✽
- województwo: mazowieckie
- Kontakt:
w takim stanie powinni się do szpitala przyjąć z marszu.
- sylunia80
- Moderator
- województwo: wielkopolskie
- Kontakt:
Współczuję Ci-ja mam ból i biegunki i myślę ze już gorzej być nie może ale Ty to masz naprawdę ciężko.
Też uważam że od razu powinnaś być przyjęta do szpitala.
Na kiedy masz termin przyjęcia?
Też uważam że od razu powinnaś być przyjęta do szpitala.
Na kiedy masz termin przyjęcia?
27.01.2014-usunięcie jelita grubego, ileostomia...
28.01.2015-Uszycie j-poucha, zespolenie, ileostomia pętlowa
Po operacji...Nowe życie-inne życie bo ze stomią...
Plany na przyszłość-3 etap czyli zamknięcie stomii...9.02.2016
Rok 2016- od lutego bez stomii
Rok 2017-ropień i pierwsze objawy przetoki
Rok 2018 Walka z przetoką, komora hiperbaryczna, osocze
W planach operacja przetoki 12.02.2019...
Operacja 1.03.2019 i ponownie ileostomia
28.01.2015-Uszycie j-poucha, zespolenie, ileostomia pętlowa
Po operacji...Nowe życie-inne życie bo ze stomią...
Plany na przyszłość-3 etap czyli zamknięcie stomii...9.02.2016
Rok 2016- od lutego bez stomii
Rok 2017-ropień i pierwsze objawy przetoki
Rok 2018 Walka z przetoką, komora hiperbaryczna, osocze
W planach operacja przetoki 12.02.2019...
Operacja 1.03.2019 i ponownie ileostomia
-
- Znawca ❃❃
- województwo: małopolskie
a co polecacie zamiast drinków, zeby nie chudnąć?Corleone pisze:Nutridrinki przy nudnościach to nie jest najlepszy pomysł. One same w sobie mogą powodować nudności.
- Natuśka
- Ekspert ✿✿
- miasto: Kraków
- Kontakt:
Prawie dwa miesiące męczyłam się w ten sposób- od miesiąca mi to ustąpiło. Przyznam, że wtedy jelito się rozkokosiłoDzięciolinka pisze:OD około 2-ch tygodni mam mdłości, zdarza mi się wymiotować...nie mogę nic jeść, wszystko mi śmierdzi albo mnie obrzydza do tego stopnia, ze naprawdę nie mam co jeść albo z tego wszystkiego sięgam po niedozwolone produkty (z nadzieją że może odechce mi się wymiotować).

Niektóre dni były dramatyczne- cały czas miałam mdłości, do tego zdarzało się, że cały dzień, cokolwiek zjadłam to po chwili wymiotowałam...

Nutri trzymały mnie przy życiu. Ale jak to wiadomo- na nie ludzie różnie reagują. Z dwojga złego: paść, czy mieć nudności wolałam to drugie

Na zawsze razem... 
Podpisano:Twój Crohn
Aktualnie: Szczęśliwsza, bo krótsza
+ Methypred 8 mg na jelita, Humira na stawy.
W planach : Realizacja punktu 2
1. 19.11.2012- hemikolektomia prawostronna metodą laparoskopową
2. Normalne życie...
3. ZZSK mam, ale nikomu nie oddam

Podpisano:Twój Crohn

Aktualnie: Szczęśliwsza, bo krótsza

W planach : Realizacja punktu 2

1. 19.11.2012- hemikolektomia prawostronna metodą laparoskopową

2. Normalne życie...
3. ZZSK mam, ale nikomu nie oddam

-
- Początkujący ✽✽
- województwo: -- poza Polską --
- Kontakt:
Ja od kilku dni nie mogę jeść.Jestem mega głodna,ale nie potrafię normalnie zjeść,bo aż mnie telepie z obrzydzenia
Kawałeczek chleba muszę popijać szklanką wody żeby mi to chciało przejść przez gardło:/Przy myciu zębów aż mi łzy w oczach stają.Przez te kilka dni już schudłam 2kg.

Zawsze może być gorzej. MezavantXL 2400mg,Imuran 150mg
-
- Początkujący ✽✽
- Kontakt:
Tak,piję.Tylko to mi nie sprawia problemu:)11grudnia mam rezonans magnetyczny i konsultację.Mam nadzieję,że do tego czasu mi przejdzie:)
- puphead
- Początkujący ✽✽
- województwo: lubelskie
Moze to byc jeden ze skutkow ubocznych azy. Skontaktuj sie z gastrologiem ja mialem podobne objawy. Rano wszystko wygladalo rozowo jednak kilka godzin po przyjeciu leku w porze objadu wszystkie proby przelkniecia czegokolwiek powodowaly u mnie mdlosci. Lekarz zasugerowal, ze moge byc na zbyt wysokiej dawce Imuranu.
"Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.”
-
- Początkujący ✽✽
- Kontakt:
Ja biorę 100mg teraz i zawsze wieczorem przed snem.Na samym początku jak zaczęłam brać Imuran miałam mdłości rano,ale nie było problemów z jedzeniem.
- Alis
- Doświadczony ❃
- województwo: pomorskie
no rzeczywiscie mi tez jakos nutridrinki nie wchodzily, ensure juz lepiej sie pilo plus kisielki, kleik na wodzie, zupki i gerberki nic innego mi nie wchodzilo w zaostrzeniu,
Leki: Pentasa granulat 2x1 g/Sanprobi Super Formuła 1x1/wcześniej Remicade
- Nibiru
- Początkujący ✽✽
- województwo: śląskie
Zdecydowanie ENSURE, nie boli po nim brzuch, Nutridrinki mają dziwny skutek uboczny, ból brzucha i mdli po nich.kalka_96 pisze:a co polecacie zamiast drinków, zeby nie chudnąć?
---
Ja miałem mdłości prawie 1,5 roku, zjadłem wszystkie dostępne na rynku preparaty na mdłości, w tym na recepte. Nic nie pomagało. Dopiero ścisła dieta eliminacyjna trochę je obniżyła. To co teraz napisze wszystkich pewnie zaszkoczy. O dziwo lewatywy (już po 3 lewatywie) jak ręką odjął, mdłości całkowicie ustąpiły. 1,5 roku męki i łykania leków a tu wystarczyły lewatywy i problem zniknął. Nie jest to porada dla innych bo niektórym może zaszkodzić. Osobiście mi pomaga, jak mam mdłości robię lewatywy i po problemie. Nie wiem czego to jest wina, że lewatywa pomaga w moim przypadku na mdłości.
Ty masz CU to lewatywa całkowicie odpada bo zaszkodzi.
---
Dzieciolinka w Twoim przypadku problemem mdłości mogą być leki (imuran, sterydy) lub owrzodzenia żołądka, nadżerki itp. Może też jak ktoś napisał przewężenia, żywność się zatrzymuje gnije, organizm to wchłana i robią się mdłości, ewentualnie jest takie przewężenie lub coś "tamuje" że żywność wraca zamiast iść w kierunku "światła"

Ostatnio zmieniony 06 gru 2013, 19:20 przez Nibiru, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Znawca ❃❃
no tak, ale w większości aptek już go nie maNibiru pisze:Zdecydowanie ENSURE, nie boli po nim brzuch, Nutridrinki mają dziwny skutek uboczny, ból brzucha i mdli po nich.
---

- Nibiru
- Początkujący ✽✽
- województwo: śląskie
Zgadza się w aptekach brak, już od dłuższego czasu przez internet kupuje.kalka_96 pisze:no tak, ale w większości aptek już go nie ma