Przełyk i żołądek
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
-
- Początkujący ✽✽
- Choroba: CD
- województwo: lubuskie
- Kontakt:
Re: Przełyk i żołądek
U mnie podczas gstroskopii byly widoczne zmiany w dwunastnicy. Pokazywał mi gastrolog, w których miejscach są ubytki oraz że świadczą one o tym, że to jest Crohn.
-
- Debiutant ✽
- Choroba: CD u dziecka
- województwo: małopolskie
- Kontakt:
zabusia
a co powiedziano ci na temat tych nacieków?
a co powiedziano ci na temat tych nacieków?
- biedronka24
- Aktywny ✽✽✽
- Choroba: mikroskopowe zap. j.
- województwo: podlaskie
U mnie w lipcu stwierdzono helicobacter. Dostałam eradykację. Od kilku dni żołądek boli strasznie. Szczególnie w nocy. Ale może to od ogólnego stanu moich flaków jest zależne (ogólnie mam zaostrzenie-coraz częściej kibelek i krew w stolcu, i boli). Wcześniej miałam zapalenie dwunastnicy i stwierdzono przewlekły nieżyt żołądka. Pobrano wycinki, ale nie stwierdzono, że były to zmiany Crohnowe. Sama nie wiem od czego to może być. Czekam na miejsce w MSWiA. Ale to dopiero w styczniu. Póki co - boli jak....
Ostatnio zmieniony 06 lis 2008, 22:32 przez biedronka24, łącznie zmieniany 1 raz.
Salofalk 500 2 x 3 tabl., Contracid 40 mg, Telfexo 180, Cortare 250, Oxodil, Ventolin.
- CAMPARI34
- Aktywny ✽✽✽
- województwo: -- poza Polską --
a ja się własnie zastanawiałam dlaczego mnie bolał żołądek a nie jelita?a tu masz znalazłam odpowiedz na forum.pamiętam te bóle do teraz masakra!!!!!!!!!mam nadzieje że juz nigdy nie zaboli
lrkrka mówiła jak tylko zaboli odrazu przychodzić nie czekac na nic. 

- elena
- Początkujący ✽✽
- Choroba: niesklasyfikowane NZJ
- województwo: śląskie
- Kontakt:
Ja też odkąd pamiętam mam kłopoty z żołądkiem (stany zapalne,nadżerki krwotoczne,aftowate)Na ostatniej gastroskopii ok,to wynik brania dużej dawki leków.U mnie zazwyczaj zaczyna się od zołądka,potem dolegliwości schodzą w dól,ale i odwrotnie też się zdażyło.Refluks,bóle,pieczenie ,nudności i ssanie. Gorący oddech smoka wawelskiego
też znam.

- Natuśka
- Ekspert ✿✿
- województwo: małopolskie
- miasto: Kraków
- Kontakt:
Objawy crohna w przełyku???
hmm....
Biję się od dłuższego czasu z własnymi myślami i przypuszczeniami... Więc...
Chodzi mi o to, iż dostrzegam u siebie dziwne objawy typu: uczucie jakby mydła w ustach i tam trochę dalej, w ogóle dziwnie w przełyku, czasem mnie boli żołądek, dokucza zgaga, ulewanie.. I się zastanawiam czy to mogą być objawy zajęcia przełyku przez crohna?
wiem, że takie gdybanie i domyślanie się do niczego nie prowadzi, bo bez badań to nic sie nie wskóra, ale wiecie... tak jakoś mnie to zastanawia i ciekawi i niepokoi...
Biję się od dłuższego czasu z własnymi myślami i przypuszczeniami... Więc...
Chodzi mi o to, iż dostrzegam u siebie dziwne objawy typu: uczucie jakby mydła w ustach i tam trochę dalej, w ogóle dziwnie w przełyku, czasem mnie boli żołądek, dokucza zgaga, ulewanie.. I się zastanawiam czy to mogą być objawy zajęcia przełyku przez crohna?
wiem, że takie gdybanie i domyślanie się do niczego nie prowadzi, bo bez badań to nic sie nie wskóra, ale wiecie... tak jakoś mnie to zastanawia i ciekawi i niepokoi...
Na zawsze razem... 
Podpisano:Twój Crohn
Aktualnie: Szczęśliwsza, bo krótsza
+ Methypred 8 mg na jelita, Humira na stawy.
W planach : Realizacja punktu 2
1. 19.11.2012- hemikolektomia prawostronna metodą laparoskopową
2. Normalne życie...
3. ZZSK mam, ale nikomu nie oddam

Podpisano:Twój Crohn

Aktualnie: Szczęśliwsza, bo krótsza

W planach : Realizacja punktu 2

1. 19.11.2012- hemikolektomia prawostronna metodą laparoskopową

2. Normalne życie...
3. ZZSK mam, ale nikomu nie oddam

-
- Weteran ✿
- województwo: lubelskie
- Kontakt:
choroba Crohna może występować na całej długości przewodu pokarmowego, więc w przełyku też.Natuśka pisze:zastanawiam czy to mogą być objawy zajęcia przełyku przez crohna?
poczytaj ten temat, z którym scaliłam Twój post i jeszcze tu viewtopic.php?t=6173&highlight=refluks i tu viewtopic.php?t=4316&highlight=refluks może masz refluks i stąd te objawy.
Nie istnieją żadne określone potrawy, które zasadniczo wpływają na ciężkość przebiegu lub na rodzaj nawrotu choroby u wszystkich pacjentów.
poradnik żywieniowy Falka
poradnik żywieniowy Falka
- doelli
- Aktywny ✽✽✽
- województwo: podkarpackie
- Kontakt:
Jak miałam kiedyś jedno z takich mocniejszych zaostrzeń, to zaczęło się ono pojawieniem się aftów w ustach i piekło mnie w przełyku tak strasznie, że nie mogłam nic słodkiego, słonego, kwaśnego zjeść, zostawała mi tylko woda do picia, nic przełknąć nie mogłam, bo straszliwie bolało, a jedzenie wydawało się, że wraca do przełyku i ten kwas żołądkowy...zgaga, stwierdzono niby podczas gastroskopii refluks żołądkowo-jelitowy, który ustąpił po jakimś czasie, kiedy choroba się wyciszyła, taki bolący przełyk, to miałam kilka razy, a w ciąży, tak od 24 tygodnia straszliwie dokuczała mi zgaga (wiadomo, że w ciąży daje się we znaki, bo dziecko naciska na żołądek, ale mnie to wybitnie męczyło i zajadałam się Reni...)...gdzieś tam jednak defekt już jest i zaraz przy jakichkolwiek niedogodnościach daje o sobie znać...już tam śluzówka jest delikatniejsza, wrażliwsza...
doelli
Jak dobrze, że jesteście!
Jak dobrze, że jesteście!
- CatAnn
- Znawca ❃❃
- województwo: pomorskie
- Kontakt:
Wprawdzie nie było to bezpośrednio związane z chorobą, to jednak kiedy przygotowywałam się do ŻD (o dziwo udało się założyć sondę i zaczęli podawać mi pierwszy płyn), to nagle zwymiotowałam... z sondą często mi się to zdarza. (Przy okazji zrzuciłam też sondę, ale to inna historia...) Niestety ten płyn był jakiś żrący czy coś, w każdym razie potem męczyłam się z jakimś zapaleniem przełyka, bolało masakrycznie nawet przy głupim oddychaniu... Faszerowałam się mnóstwem leków (np. rodzaju tantum verde i jeszcze jakieś przeciwzapalne, nie pamiętam), aż po miesiącu mi przeszło. Oto moja przyjaźń z sondą...
Oprócz tego ostatnio (około 5 miesięcy) codziennie boli mnie gardło. Czy może mieć to jakiś związek z Crohnem?
Oprócz tego ostatnio (około 5 miesięcy) codziennie boli mnie gardło. Czy może mieć to jakiś związek z Crohnem?
Ostatnio zmieniony 13 lis 2009, 15:45 przez CatAnn, łącznie zmieniany 1 raz.
Ulepimy dziś bałwana, Cudusiu...?
Rozpoznanie: czerwiec 2003 - CD. Stan: remisja, anemia, depresja, zab. adaptacyjne. Wzrost, waga: 166 cm, 52 kg. Leczenie: CSK MSW. Leki: adalimumab, mesalazyna, wenlafaksyna, lamotrygina.
Rozpoznanie: czerwiec 2003 - CD. Stan: remisja, anemia, depresja, zab. adaptacyjne. Wzrost, waga: 166 cm, 52 kg. Leczenie: CSK MSW. Leki: adalimumab, mesalazyna, wenlafaksyna, lamotrygina.
CatAnn, tak samo miałam jak mi podawali odżywki doustne, myślę, że to nie Crohn ale po prostu nie tolerujesz niektóre odżywki. Miałam dokładnie tak samo jak piszesz.
- CatAnn
- Znawca ❃❃
- województwo: pomorskie
- Kontakt:
Ja nie borę żadnych odżywek... Biorę tylko Budenofalk, już od dłuższego czasu (2-3 miesiące, a gardło boli mniej już od czasu wcześniejszego), zero osłonowych czy innych tego typu. Ktoś mi mówił, że może to właśnie od leków, ale...
Czy coś może mi pomóc? Wspomagam się Cholinexami czy innymi tego typu, ale to krótkotrwałe i leczenie w zasadzie objawowe, a czasami boli tak, że nie można oddychać, a co dopiero przełykać...
Czy coś może mi pomóc? Wspomagam się Cholinexami czy innymi tego typu, ale to krótkotrwałe i leczenie w zasadzie objawowe, a czasami boli tak, że nie można oddychać, a co dopiero przełykać...
Ulepimy dziś bałwana, Cudusiu...?
- Justa1985
- Początkujący ✽✽
- Choroba: inna choroba jelita
- województwo: łódzkie
- Kontakt:
rano jak wstaje tez tak jakby minimalne pieczenie w gardle ( jednak nie zawsze )u mnie się zaczęło ( tz uciski )w 3 tyg brania asamaxu ( widze jednak jest temat podobny tamten usunę ) ból nad pępkiem tz ucisk i okolice mostka, i niestety nawet na prywatna gastroskopie w Łodzi trzeba sie zapisac więc do środy sobie poczekam i sie wyjaśni co to
mi pomogły tabletki IPP i codziennie rano na czczo łyzka siemienia o dziwo bóle zelżały, więc biorę dalej, ale co mi jest to sie okaże...najpierw brałam tez polprazol,ale nic nie pomógł

- Słonko
- Początkujący ✽✽
- województwo: śląskie
Ja miałam podobnie, piekło. Biorę teraz controloc i jest ok. Jednak osłonowe się przydają...CatAnn pisze:zero osłonowych czy innych tego typu. Ktoś mi mówił, że może to właśnie od leków, ale...
-
- Debiutant ✽
- Choroba: CD u dziecka
proszę o strone z tematem grzybicy przewodu pokarmowego
- Justa1985
- Początkujący ✽✽
- Choroba: inna choroba jelita
- Kontakt:
co do mojego wczesniejszego opisu to juz jestem po gastroskopii ( uff) nie mam ani zapalenia sluzówki ani wrzodów (juuupi
) te mylące bóle cisnięcie w mostku i zgaga oraz pieczenie czasami w gardle to kolka jelitowa ( promieniuje od ściśniętych jelit) przepisano mi debridat na rozluźnienie jelit oraz picie dwa razy dziennie siemienia to łagodzi i mam nadzieje,że pomoże,chociaz zołądek o.k. co mnie bardzo cieszy