krew z jelita cienkiego?
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
-
- Początkujący ✽✽
- Choroba: CD u partnera
- województwo: śląskie
krew z jelita cienkiego?
Witam,
Mojejmu męzowi znowu się pogorszyło, a ja znowu myśle co może być przyczyną.
Dręczy mnie pytanie czy żywo czerwona krew może być z jelita cienkiego?
W jelicie grubym mąż nie ma zmian (potwierdzone kolonoskopią rok temu i RM w listopadzie, jednak wycinki wykazały stan zapalny). Nie było też hemoroidów.
Od tygodnia zaczęły się częstsze wypróżnienia. A dziś rano znowu pojawiła się krew. Ok 3 w nocy był luźny stolec, a poźniej rano zaraz po śniadaniu następny z krwią. Do tej pory od września biegunki go nie męczyły (poza jednym epizodem z krwią), ale stolce nie były normalne. Zawsze były luźne. Czy jelito cienkie może wpływać na postać stolca? Zawsze myślałam, że to w jelicie grubym jest on formowany. Więc może jednak ma coś z tym jelitem grubym?
I znowu zaczęłam zastanawiać się nad połączeniem probiotyków z prebiotykami. Już kiedyś pisałam, że jak brał BIOTYK to za każdym razem było gorzej. Tydzień temu kupiłam MEGA PROBIO (z jakimis drożdżami probiotycznymi) no i się zastanawiam czy to miało wpływ na to pogorszenie.
Jakby ktoś miał jakies sugestie to byłabym wdzięczna.
Wyniki z 11.01:
CRP 2,5
HGB 13,40 (norma od 13,70)
RBC 4,52 (norma od 4,63)
HCT 39,90% (norma od 40,10)
pozostałe wyniki z morfologii w normie, Alat Aspat też.
Żelazo 49 (norma od 65)
Mojejmu męzowi znowu się pogorszyło, a ja znowu myśle co może być przyczyną.
Dręczy mnie pytanie czy żywo czerwona krew może być z jelita cienkiego?
W jelicie grubym mąż nie ma zmian (potwierdzone kolonoskopią rok temu i RM w listopadzie, jednak wycinki wykazały stan zapalny). Nie było też hemoroidów.
Od tygodnia zaczęły się częstsze wypróżnienia. A dziś rano znowu pojawiła się krew. Ok 3 w nocy był luźny stolec, a poźniej rano zaraz po śniadaniu następny z krwią. Do tej pory od września biegunki go nie męczyły (poza jednym epizodem z krwią), ale stolce nie były normalne. Zawsze były luźne. Czy jelito cienkie może wpływać na postać stolca? Zawsze myślałam, że to w jelicie grubym jest on formowany. Więc może jednak ma coś z tym jelitem grubym?
I znowu zaczęłam zastanawiać się nad połączeniem probiotyków z prebiotykami. Już kiedyś pisałam, że jak brał BIOTYK to za każdym razem było gorzej. Tydzień temu kupiłam MEGA PROBIO (z jakimis drożdżami probiotycznymi) no i się zastanawiam czy to miało wpływ na to pogorszenie.
Jakby ktoś miał jakies sugestie to byłabym wdzięczna.
Wyniki z 11.01:
CRP 2,5
HGB 13,40 (norma od 13,70)
RBC 4,52 (norma od 4,63)
HCT 39,90% (norma od 40,10)
pozostałe wyniki z morfologii w normie, Alat Aspat też.
Żelazo 49 (norma od 65)
Mąż: CD (Mikroskopowo nie potwierdzony)
Leki:
Budenofalk 1x1 Pentasa 3x2, Imuran 50mg 1x2, Controloc 40mg, Omega 3, Sanprobi/Trilac
Wzrost: 183 cm, waga 71 kg.
Początek choroby: 2007/2008
Leki:
Budenofalk 1x1 Pentasa 3x2, Imuran 50mg 1x2, Controloc 40mg, Omega 3, Sanprobi/Trilac
- elena
- Początkujący ✽✽
- Choroba: niesklasyfikowane NZJ
- Kontakt:
Re: krew z jelita cienkiego?
Z własneo doświadzenia wiem,że wszystko z dotatkiem drożdży mi osobiście szkodzi.Cieszyłam się ,że wreszcie znalazłam probiotyk który toleruję ,dicoflor 60.Niestety właśnie w zeszłym tygodniu po nim miałam takie sensacje jak przy zatruciu pokarmowym,a nie sądzę żeby to ryż mi zaszkodził.
- Alutka86
- Doświadczony ❃
- Choroba: CD
- województwo: łódzkie
- Kontakt:
a może szczelina odbytu się zrobiła.. mam tak za każdym razem jak się zrobi.. wtedy leci żywo czerwona krew, albo jest tylko na papierze
albo bieliźnie. Gdy z odbytnicy mi leciała krew to były czerwone niteczki..

Nie marnuj uśmiechu dla siebie samego!!!
-
- Początkujący ✽✽
A czy szczelina nie boli? Mąż nie odczuwa teraz żadnego bólu. I czy szczelina może być przyczyna luźnych stolców, czy tez one ją wywołują?
Jak na razie podejrzewam te probiotyki, ale czy takie "dobre" tabletki mogą wywołać aż takie szkody?
Zobaczymy jakie będą efekty po ich odstawieniu.

Jak na razie podejrzewam te probiotyki, ale czy takie "dobre" tabletki mogą wywołać aż takie szkody?
Zobaczymy jakie będą efekty po ich odstawieniu.
Leki:
Leki:
- anusia
- Aktywny ✽✽✽
- województwo: lubelskie
- Kontakt:
stillla, ja miałam na poczatku zmiany w jelicie cienkim i nie widziałam krwi wcale a po ok półtora roku pojawiła się krew w kale i zrobieniu kolonoskopii zmiany już miałam w jelicie grubym a wcześniej tam było wszystko w porzadku
Także nie chcę Was straszyć ale może zrobiło się nowe ognisko choroby ,także może trzeba zrobić ponowne badanie ,ale to juz Wasza decyzja i lekarza .Pozdrawiam .Ania 

imuran ,asamax ,kontracept
HUMIRO OBYŚ JUŻ NIGDY NIE BYŁA MI POTRZEBNA !Znów będziesz ze mną
Jesteśmy razem od 18 marca (ja i humira )
HUMIRO OBYŚ JUŻ NIGDY NIE BYŁA MI POTRZEBNA !Znów będziesz ze mną

-
- Początkujący ✽✽
Aniu to w sumie nie pierwsze krwawienie mojego męża. Więc jakby to było z jelita grubego to chyba by już wcześniej podczas kolonoskopii zobaczyli jakies zmiany.
Pierwsze krwawienie było w kwietniu 2008 roku, po kilku miesiącach ostrego bólu brzucha i biegunkach. Mąż tak sie przęjął muszlą całą we krwi, że pojechał na pogotowie. Tam stwierdzili, że to na pewno krwawienie z podrażnionego biegunkami jelita grubego. A biegunki z powodu IBS.
Później kolonoskopia w lutym 2009 - brak istotnych zmian, wycinków nie pobrano.
Druga kolonoskopia w lutym 2010 - zmiany w cienkim, grube - lśniące i gładkie, jednak w wycinkach stan zapalny.
W listopadzie w rezonansie jelito grube tez wygląda ok. A w grudniu znowu krwawienie.
Dlatego zastanawiam się czy jest możliwe takie krwawienie z jelita cienkiego, może z jakiś wyższych odcinków? Ale wtedy krew nie byłaby taka czerwona? Sama juz nie wiem co o tym myśleć. Dobrze, że wizytę mamy 25, może lekarz cos poradzi.
Wczoraj mielismy taki fajny dzień, bo dowiedzielismy się że jestem w ciąży a dzis taka niemiła niespodzianka
Pierwsze krwawienie było w kwietniu 2008 roku, po kilku miesiącach ostrego bólu brzucha i biegunkach. Mąż tak sie przęjął muszlą całą we krwi, że pojechał na pogotowie. Tam stwierdzili, że to na pewno krwawienie z podrażnionego biegunkami jelita grubego. A biegunki z powodu IBS.
Później kolonoskopia w lutym 2009 - brak istotnych zmian, wycinków nie pobrano.
Druga kolonoskopia w lutym 2010 - zmiany w cienkim, grube - lśniące i gładkie, jednak w wycinkach stan zapalny.
W listopadzie w rezonansie jelito grube tez wygląda ok. A w grudniu znowu krwawienie.
Dlatego zastanawiam się czy jest możliwe takie krwawienie z jelita cienkiego, może z jakiś wyższych odcinków? Ale wtedy krew nie byłaby taka czerwona? Sama juz nie wiem co o tym myśleć. Dobrze, że wizytę mamy 25, może lekarz cos poradzi.
Wczoraj mielismy taki fajny dzień, bo dowiedzielismy się że jestem w ciąży a dzis taka niemiła niespodzianka

Leki:
Leki:
-
- Specjalista od Spraw medycznych
- Choroba: CD u dziecka
- województwo: mazowieckie
- Kontakt:
Sama odpowiadasz na swoje pytania
1. z j. grubego nie może być czerwona - chyba, że jest to krwotok
2. odstawić probiotyk - jednemu pomaga, a innemu może zaszkodzić. Wprowadzenie innych szczepów może zaburzyć równowagę mikroflory jelitowej
3. histopatologicznie w j. grubym były zmiany, więc dlaczego teraz nie mogłyby się uaktywnić.
4. CD to choroba dynamiczna i tak jak może przyjść remisja, tak i może przyjść nagłe nieoczekiwane zaostrzenie
5. Dlaczego mąż ma tak niską dawkę imuranu?? Wskazania to 2-2,5 mg na kg ciała, a on otrzymuje 0,7 czyli około 1/3. Można od mniejszych dawek zaczynać leczenie (obserwacja reakcji organizmu) albo zmniejszyć w przypadku wystąpienia leukopenii lub wzrostu aktywności enzymów wątrobowych.
1. z j. grubego nie może być czerwona - chyba, że jest to krwotok
2. odstawić probiotyk - jednemu pomaga, a innemu może zaszkodzić. Wprowadzenie innych szczepów może zaburzyć równowagę mikroflory jelitowej
3. histopatologicznie w j. grubym były zmiany, więc dlaczego teraz nie mogłyby się uaktywnić.
4. CD to choroba dynamiczna i tak jak może przyjść remisja, tak i może przyjść nagłe nieoczekiwane zaostrzenie
5. Dlaczego mąż ma tak niską dawkę imuranu?? Wskazania to 2-2,5 mg na kg ciała, a on otrzymuje 0,7 czyli około 1/3. Można od mniejszych dawek zaczynać leczenie (obserwacja reakcji organizmu) albo zmniejszyć w przypadku wystąpienia leukopenii lub wzrostu aktywności enzymów wątrobowych.
Przyłacz się do Towarzystwa J-elita. Działamy dla waszego dobra, ale bez Waszej pomocy niewiele zrobimy.
-
- Początkujący ✽✽
Mamcia pisze:1. z j. grubego nie może być czerwona - chyba, że jest to krwotok
z grubego też nie może? Czy chciałaś napisać cienkie?
Mamcia pisze:2. odstawić probiotyk
dziś już go nie brał
Mamcia pisze:3. histopatologicznie w j. grubym były zmiany, więc dlaczego teraz nie mogłyby się uaktywnić.
To właśnie mnie też dręczy, bo w sumie nie bierze nic na to jelito grube.
Mamcia pisze:4. CD to choroba dynamiczna i tak jak może przyjść remisja, tak i może przyjść nagłe nieoczekiwane zaostrzenie.
Cały czas też się zastanawiam, czy to napewno CD, bo w sumie z wycinków to nie wyszło. Chcieliśmy zrobić badanie na Yersinie, ale na razie brak kasy.
Mamcia pisze:5. Dlaczego mąż ma tak niską dawkę imuranu??
Zmniejszyli mu tą dawkę w szpitalu, łącznie ze zmniejszeniem Budenofalku do 2 tabletek.
Chciałam mu dawać dalej 2 tabletki (jak do tamtej pory) bo też mi ta dawka sie nie podoba ale stwierdził, że lekarze wiedzą lepiej. Dziś dostał 2

Leki:
Leki:
- Alutka86
- Doświadczony ❃
- Kontakt:
mnie na początku nie bolała, tylko szczypała przy oddaniu stolca. Ale za to później jak przyszło zaostrzenie to dała i to nieźle popalić. Z bólu mdlałam na tronie.. I później już każda następna też bardzo bolała.stillla pisze:A czy szczelina nie boli? Mąż nie odczuwa teraz żadnego bólu.
Idźcie najlepiej do specjalisty.. Niech sprawdzą co się dzieje.
-
- Początkujący ✽✽
Odstawienie probiotyku pomogło
Krwii nie ma, wypróżnienie raz na dzień, chociaż w dalszym ciągu luźne, ale u męża to już chyba norma.
Pozdrawiam

Pozdrawiam
Leki:
Leki:
- Alutka86
- Doświadczony ❃
- Kontakt:
Super. Coesze się niezmiernie, że jest już lepiejstillla pisze:Odstawienie probiotyku pomogłoKrwii nie ma, wypróżnienie raz na dzień, chociaż w dalszym ciągu luźne, ale u męża to już chyba norma.