Zdziwiłem się muszę przyznać. Z załatwieniem Corsinela nie miałem najmniejszych problemów. Podobno kazdemu stomikowi przysługuje jeden rocznie za darmo. Wystarczy iść do poradni stomijnej, później do NFZ po pieczątkę i gotowe.andreas50_54 pisze:Co do pasów wyraziłem już swoje zdanie- są takie jakie są , ani złe ani dobre raczej przeciętne. Kogo stać kupuje Corsinela - inni muszą być na "łasce i nie łasce" NFZ.
Przepuklina okołostomijna
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
- Feniks
- Aktywny ✽✽✽
- Choroba: CD
- województwo: mazowieckie
Re: Przepuklina okołostomijna
-
- Debiutant ✽
- województwo: śląskie
- Kontakt:
Należy się każdemu stomikowi jeden pas rocznie za darmo , ale tzw "nie operacyjnemu", czyli osobom ze stomią które nie mogą być operowane np. ze względu na stan zdrowia lub też innych przeciwskazań co do operacji. Chyba że NFZ NFZ-towi nie równe. Może i tak też być.
Od 1992 CU,III 2006 ileostomia i CD. II 2008 ŻP
- Feniks
- Aktywny ✽✽✽
Myślę ,że właśnie tak. Nikt mnie o nic nie pytał, czy mam mieć operację czy nie. Po prostu pieczątka i już.andreas50_54 pisze:Chyba że NFZ NFZ-towi nie równe.
-
- Początkujący ✽✽
- Choroba: nie ustalono
A czy osobom ze stomią stałą też przysługuje za darmo ten pas??andreas50_54 pisze:Należy się każdemu stomikowi jeden pas rocznie za darmo , ale tzw "nie operacyjnemu", czyli osobom ze stomią które nie mogą być operowane np. ze względu na stan zdrowia lub też innych przeciwskazań co do operacji. Chyba że NFZ NFZ-towi nie równe. Może i tak też być.
-
- Debiutant ✽
- Kontakt:
Ja mam właśnie stomię , a dokładniej ileostomię na stałe. Niestety na to pytanie musisz odpowiedzieć sobie sam(przepraszam , nie zwróciłem uwagi - moja wina - oczywiście , że sama). Wygląda na to , że wszystko zalaży od ...... lepiej zamilczę w tym względzie.
Ostatnio zmieniony 02 lip 2007, 10:49 przez andreas50_54, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Początkujący ✽✽
fajnie Ci.. ja przez to ze operacja byla praktycznie nie planowana i bralem sterydy i leki imunosupresyjne to chodze w pasie do dzis a operacje mialem 22 czerwca.. i do dzis lecze rane ktora ma nie cale 5 cm szerokosci (w u gory juz o wiele mniej) i tak od gory do dolu i z lewej (dla odmiany bo z prawej stomiaaleksandra12 pisze:Kurcze, ja nie chodzę w pasie i nie chodziłam. Miałam tylko pooperacyjny, ale to bardziej na ranę, dwa tygodnie, jak przemieszczałam się w pionie. U nas jakoś nie namawiają na pasy.
![cwaniak ;]](./images/smilies/cwaniak.gif)

- aleksandra12
- Aktywny ✽✽✽
- województwo: wielkopolskie
Ja też byłam na sterydach i też miałam operację na rach ciach. Ale za to doskonale mnie odżywiali po operacji - pozajelitowe, albuminy, więc goiło się jak na psie (aż za dobrze, dren mi przyrósł
). No i ponoć nastawienie też pomaga w rehabilitacji
A ja BARDZO chciałam już wyjść ze szpitala 

Pozdrawiam, Aleksandra
-
- Początkujący ✽✽
mnie wypuscili z rana... tzn juz ziarninujaca i powoli blonka sie pojawiala na brzegach ale badz co badz rana ma z 5cm szerokosci i od gory do dolu (u gory kawalek jest zrosniety bo 2 szwy trzymaly to mam mala ranke u gory potem takie zablonkowane i potem od polowy gdzies taka na 5cm wlasnie i codziennie musze zmieniac opatrunek (plastry zrywac i odklejac od rany te opatrunki.. bee)
-
- Początkujący ✽✽
dostawalem te worki z bialkiem i albuminy w kroplowkach takich malych co wygladaly jak mocz
, co do gojenia to sie dobrze podobno goi, szkoda tylko ze tyle to trwa.. i dobrze ze 'tylko' 1 powiklanie bylo (ropien sie zbieral.. 300ml wyciagneli)...

-
- Debiutant ✽
- Kontakt:
Mam ustalony termin przyjęcia do Centralnego Szpiala Klinicznego w Katowicach na opercję likwidującą przepuklinę okołostomijną 10 października, z tym że temin z powodu strajku może się wydłużyć. Ciekawe na jak długi okres ta operacja wystarczy- rok, dwa a może pięć-zobaczymy. Ciekawe od czego i jakie czynniki wpływają na przyrost tej przepukliny ?
-
- Początkujący ✽✽
- Choroba: CU
- województwo: zachodniopomorskie
ja chyba mam.... no wlasnie nie wiem, po operacji spod strupa na szwie troche mi cos wyciekalo, to bylo blizej nie okreslone, ni to ropa, ni sluz, o kolorze wody, ale gestrze( i przeszlo jakos 2 tyg od operacji)
teraz kiedy juz mi sie szew wygoil( mam cienkie ciecie, wszystko dobrze wyglada) zauwazylem, ze cos mi odstaje z linii ciecia, poczytalem tu o przetokach i przepuklinie i dalej nie wiem co mi tam wystaje, podejrzewam, ze jest to kawalek jelita niestety
( kolor rozowy, raz wystaje bardziej, raz mniej, zmienia kolor z jasno rozowego do takiego troche ciemniejszego niz skora, nieczuje jak tego dotykam, z regoly wilgotne, nie podcieka niczym, nie ma ropy, krwi), ma wielkosc 8 mm na 5 mm i wystaje nieznacznie( nie umiem okreslic na ile bo teraz jest na rowni ze skora), nic nie boli, dzis sie dopiero skapowalem po dokladniejszych ogledzinach 
z tej niepewnosci dzis ide do mojego gastro, niech mi powie co to
czy ktos wie co to moze byc
teraz kiedy juz mi sie szew wygoil( mam cienkie ciecie, wszystko dobrze wyglada) zauwazylem, ze cos mi odstaje z linii ciecia, poczytalem tu o przetokach i przepuklinie i dalej nie wiem co mi tam wystaje, podejrzewam, ze jest to kawalek jelita niestety

z tej niepewnosci dzis ide do mojego gastro, niech mi powie co to
czy ktos wie co to moze byc

-
- Początkujący ✽✽
- województwo: małopolskie
Nie wiem, co to może być, ale to mi nie wygląda na przepuklinę. Napisz, co powiedział lekarz.
CU, j-pouch
-
- Początkujący ✽✽
- województwo: zachodniopomorskie
przepraszam, ze dopiero teraz odpisuje
otoz, w srodku mi sie wolniej goi i cos mi ze srodka wylazi( powloka jakas wew, juz nie pamietam dokladnie), lekarz powiedzial, ze jak zobacze jakies nitki w tym( szwy), to zebym sie nie zdziwil, po dzis dzien jeszcze taki strupek mam w tym miejscu, wg gastro i hirurga nic powaznego, niedlugo powinno sie schowac
otoz, w srodku mi sie wolniej goi i cos mi ze srodka wylazi( powloka jakas wew, juz nie pamietam dokladnie), lekarz powiedzial, ze jak zobacze jakies nitki w tym( szwy), to zebym sie nie zdziwil, po dzis dzien jeszcze taki strupek mam w tym miejscu, wg gastro i hirurga nic powaznego, niedlugo powinno sie schowac

-
- Debiutant ✽
- Kontakt:
Witam po "operacji przepukliny".To co mnie spotkało nie życzyłbym największemu wrogowi. Powikłania po przepuklinie okołostomijnej(3 opercje w ciągu jednego tygodnia, w tym ostatnia ratująca życie i dalsze wycięcie jelita cienkigo - zostało mi około 1.7m jelita, z czym wiąże się o wiele bardziej agresywna treść jelitowa, niż przy "normalnej" ileostomii, jak również i kłopoty związane z odparzeniami skórnymi) i nowa stomia w fałdzie pachwinowej( po dłuższym chodzeniu worki się odklejają). Ze szpitala wypisali mnie z 3 ranami otwartymi, dwukrotna - rano i wieczorem zmiana opatrunków to co mnie czeka( jak przewiduje moja żona, która mi zmienia opatrunki), co najmniej do świąt Bożego Narodzenia, a może nawet dłużej, by te otwarte rany się zabiźniły. Bardziej dokładnie opiszę w późniejszym czasie jak nabiorę więcej sił - jestem jeszcze bardzo słaby.Piszę to po to aby przestrzec inne osoby przed lekceważeniem chodzenia w pasie przepuklinowym, zakładajcie i chodźcie w pasach.
-
- Debiutant ✽
- Kontakt:
Wreszczcie uporałem się z odparzeniami skórnymi i odklejaniem się worków i płytek. Po przetestowaniu wszystkich rodzajów płytek i worków czołowych firm okazało się, że w przypadku mojej ileostomii jedynymi, które się trzymają skóry i leczą odparzenia są płytki wklęsłe dwóch czołowych firm , nie będę wymieniał jakich. Rany pomału się zabliźniają, tak więc wszystko idzie ku dobremu.