Też bym proponował środki z Convatecu. Mam od prawie dwóch lat pod opieką teścia ze stomią i w takich sytuacjach jeżeli coś się zaczynało takiego dziać, to stosowałem puder gojący Convatecu - zresztą stosujemy cały zestaw Convatecu, bo najlepiej się trzyma.
Czyli po odklejeniu starej płytki przemywasz wszystko ciepłą wodą z szarym mydłem, osuszasz (bez tarcia po skórze - ja przykładam chusteczki higieniczne nie perfumowane), zmywasz resztki kleju brązowym gazikiem z Convatecu, to jednak przy okazji natłuszcza skórę, więc znowu zmywasz dokładnie ciepłą wodą z mydłem, osuszasz i posypujesz pudrem gojącym skórę wokół stomii na całym obszarze, który będzie pod płytką. To jest fajna rzecz, bo on sam się przyklei tam, gdzie są ranki, bo one zawsze jakąś wilgoć wydzielają. I tak trzeba to zostawić na jakiś czas, żeby zadziałało, ja zostawiam to tak na ok. pół godziny (oczywiście zabezpiecza się stomię, żeby nie zabrudziła tej już przygotowanej powierzchni) Potem wacikiem strzepuje się ten puder i smaruje się dokładnie całą powierzchnię gdzie ma być przyklejona płytka zielonym gazikiem Convatecu z płynem ochronnym. Trochę to może w miejscach gdzie są ranki zaszczypać i faktycznie ma zapach jakiegoś lakieru ale to jest dobra rzecz, bo zabezpiecza skórę i staje się ona lepka, więc lepiej trzyma się płytka. Potem ogrzewa się płytkę do temperatury ciała, przykleja i wkoło stomii smaruję po krawędzi wyciętego otworu pastą uszczelniająco gojącą, teraz z firmy Salts, bo nie szczypie. Zakładam worek i obklejam elastycznym plastrem zewnętrzne brzegi płytki, żeby się nie odklejały od jakiegoś zahaczenia ubraniem, bo teściu jest osobą dość aktywną.
Taki zestaw trzyma się co najmniej 5 dni i nie czekamy dłużej. To jest moim zdaniem czas optymalny, bo jakby coś się pod płytką działo, to można w porę zareagować. Ten puder stosuję teraz przy każdej wymianie i świetnie zabezpiecza to przed powstawaniem takich ranek na skórze.
Ja piszę o Convatecu, ale inne firmy też mają analogiczne zestawy, trzeba coś sobie wybrać, co się najlepiej trzyma. Są jeszcze takie specjalne plasterki gojące, które nakleja się na ranę a dopiero na to płytkę ale tego nie stosowaliśmy, więc się nie wypowiem.