I jakoś leci

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
bo to ze ma sie czami wieksza dawke zalezy od aktywnosci choroby czy stanu.. myslalam ze to dosc logiczne.obyty.z.cu pisze:od lat biorę codziennie osłonowe na żołądek,zmieniają mi je co jakiś czas.ranka pisze:jesli chodzi i oslone to zazwyczaj bierze sie raz dziennie 20 mg.
a wątroba.. w aptece leki osłonowe sa zazwyczaj ziołowe, chyba bym nie brala
Obecnie IPP 40,wczesnej Nolpaza,Gasec itp.
Leki osłonowe na wątrobe wyciągnęły mnie z wielkich kłopotów do stanu "akceptowanego".I tu też często mi je zmieniano,obecnie Liv52,to naprawdę dobry lek.Wcześniej brałem równocześnie z nim "Heparegen".
Lekarka z poradni WZW zalecała mi branie równoczesne branie 2 leków osłonowych z różnych grup też mi je często zmieniano.Dużo sterydów przez okres trwania choroby (... dziesiąt lat) spowodowały,ze mam osteoporozę.Musze przyznać,ze pod tym kątem nie brałem dodatkowego wapnia czy wit.D i to był bład i to duży.Dunia77 pisze:nawet o jakis suplementahc nie wspomnial, oprocz tego, ze zapytalam czy moge z tym brac wapno plus wit D (bralam wczesniej bo mialam stwierdzony niedobor tej wit) i dostalam jego zielone swiatlo.
Warto pamiętać o skutkach ubocznych sterydów,tzn. brać je jeśli musimy,ale pamiętać o badaniach i uzupełnianiu braków.
pewnie i logiczne,ale ....ranka pisze:bo to ze ma sie czami wieksza dawke zalezy od aktywnosci choroby czy stanu.. myslalam ze to dosc logiczne.