Encorton
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
- kaskaaa1502
- Aktywny ✽✽✽
- Choroba: CD
- województwo: podkarpackie
Re: Encorton
wiec moze to tak zapobiegawczo zanim pojawią się objawy?
A jak się przewrócę, to się podniosę. A jak się nie podniosę to sobie poleżę i ...uj 

-
- Specjalista od Spraw medycznych
- Choroba: CD u dziecka
- województwo: mazowieckie
- Kontakt:
Obecnie za remisje uważa się wygojenie śluzówki. Z tego powodu leczenie ma być dość intensywne i w miarę krótkie z nadzieję na długą remisję podtrzymywaną mesalazyną.
Przyłacz się do Towarzystwa J-elita. Działamy dla waszego dobra, ale bez Waszej pomocy niewiele zrobimy.
- kalatos
- Aktywny ✽✽✽
- Choroba: CU
- Kontakt:
Walcz i nie dawaj się, ja nie mogę z Encortonu zejść od listopada 

-
- Debiutant ✽
- województwo: śląskie
No właśnie tego się boję:((( A co bierzecie na stawy bo nie wiem czy to możliwe ale ja po pierwszej dawce zwijam się dzisiaj z bólu
Chyba że to moja autosugestia bo się dzę od wczoraj w necie i czytam tylko skutki uboczne 

marzenek1
- kalatos
- Aktywny ✽✽✽
- Kontakt:
Wyłącz internet, nie wbijaj sobie do głowy tych ciężkich przypadków opisywanych w necie, to najgorsze co można robić!
Wiesz co jest najlepsze na stawy, na wszystko? Nie myśleć o tym świństwie nie dawać się i iść przebojem do przodu.
Ja przy przyjmowaniu Encortonu wciąż jestem aktywny, dwa razy w tygodniu piłeczka raz koszykówka. Grunt to walczyć. Przypominam, że w NZJ psychika ma ogromne znaczenie także koniec zamartwiania i sio przed tv na dobry film !
Wiesz co jest najlepsze na stawy, na wszystko? Nie myśleć o tym świństwie nie dawać się i iść przebojem do przodu.
Ja przy przyjmowaniu Encortonu wciąż jestem aktywny, dwa razy w tygodniu piłeczka raz koszykówka. Grunt to walczyć. Przypominam, że w NZJ psychika ma ogromne znaczenie także koniec zamartwiania i sio przed tv na dobry film !

-
- Debiutant ✽
Dzięki dzięki masz rację
kończę z netem bo się wykończę psychicznie. Dam radę
)))))

marzenek1
- obyty.z.cu
- Doradca CU
- województwo: wielkopolskie
a net jest nie do końca zły.marzednichek1 pisze: kończę z netem bo się wykończę psychicznie.
Złe jest szukanie nieodpowiednich wiadomości.Szukaj dobrych wykładów lekarzy,poradników,osób kompetentnych.
Odrzuć opinie użytkowników niesprawdzone,a już zupełnie opowieści o cudach wyleczenia.
No i naucz się "czytać" ulotki leków,najlepiej producentów,z tym,że w nich wpisują wszystkie możliwe skutki uboczne,a to na wypadek jakiś problemów np. w sądzie.
Inna sprawa,że bardzo przydają się uwagi użytkowników powołujących się na "swoje" doświadczenia,a nie żadne słyszałem albo czytałem.
Oczywiście pod warunkiem sprawdzenia ich "doświadczenia" ,ale to już inna sprawa.
Tak przy okazji,nie zawsze "staż chorobowy" jest odpowiednikiem prawidłowego leczenia

„Przytulanie jest zdrowe. Wspomaga system immunologiczny, utrzymuje człowieka w dobrym zdrowiu, leczy depresje, redukuje stres, przywołuje sen, odmładza, orzeźwia, nie ma przykrych skutków ubocznych, jest więc po prostu cudownym lekiem ..."Każda droga zaczyna się od pierwszego kroku" . https://senmaluszka.pl
-
- Debiutant ✽
Pewnie że net nie jest aż tak zły, ale nie wiem dlaczego jak czytam przeżycia innych to popadam w przygnębienie. Natura człowieka chyba już taka jest że wyszukuje same złe rzeczy. Ulotek nie czytam Bo inaczej bym nie wzieła żadnego leku nawet paracetamolu
drugi dzień na encorcie a ja dalej jak połykam to mam delirium 

marzenek1
- Tubisia
- Doradca CD
- województwo: małopolskie
- Kontakt:
marzenek1, nasze przeżycia chorobowe, w większości są spowodowane "chorym systemem leczenia", który doprowadza nas do takich skrajnych sytuacji, jak niektórzy opisują. Na to jak organizm zareaguje też nie mamy większego wpływu, więc tym też nie ma co się tak mocno przejmować
Najważniejsze jest to, byś sama zaobserwowała te reakcje i tym minimalnym wpływem reagowała (np. jak boli Ciebie po czymś, odstawiasz).
ja łykam je już 2,5 roku prawie. Nie lubię badziewia, ale nie mam na razie kolejnej operacji, a to już dużo 

Najważniejsze jest to, byś sama zaobserwowała te reakcje i tym minimalnym wpływem reagowała (np. jak boli Ciebie po czymś, odstawiasz).
A czasem, nawet tu na Forum, mamy takich "cudotwórców" piszących nie wiadomo coobyty.z.cu pisze:Odrzuć opinie użytkowników niesprawdzone,a już zupełnie opowieści o cudach wyleczenia.

bo się źle nastawiłaś do sterydówmarzenek1 pisze:drugi dzień na encorcie a ja dalej jak połykam to mam delirium

Nikt nie będzie mi mówił jak mam żyć, bo nikt za mnie nie umrze.
A jak ktoś będzie chciał, to mam cały arsenał narzędzi do tortur
Życie jest jak jajko - trzeba je znieść.
Zawiodły już: immunosupresja Aza i MTX, operacja, sterydy,3 biologie i inne leki, ale jeszcze żyję na złość innym

Zawiodły już: immunosupresja Aza i MTX, operacja, sterydy,3 biologie i inne leki, ale jeszcze żyję na złość innym

-
- Debiutant ✽
Tubisia muszę się chyba do nich przyzwyczaić i nie dramatyzować Bo tak jak mówisz są gorsze rozwiązania, chociażby tak jak mówisz operacja. Ja tu panikuję a Wy już tyle przeszliście
A na cudotwórców to mam alergię więc chyba się nie nabiorę 

marzenek1
- Tubisia
- Doradca CD
- Kontakt:
marzenek1, operacje nie jest wcale aż taka zła, wszystko zależy od punktu siedzenia
czasem lepiej uciąć, niż męczyć organizm niepotrzebnie.

- obyty.z.cu
- Doradca CU
- województwo: wielkopolskie
przy sterydach trzeba pamiętać o badaniach kontrolnych,np. gęstości kości,braniu osłonowych leków i suplementów.marzenek1 pisze:Tubisia muszę się chyba do nich przyzwyczaić i nie dramatyzować Bo tak jak mówisz są gorsze rozwiązania, chociażby tak jak mówisz operacja.
Tu nie można odpuszczać i wtedy jest ok.
Operacja to tylko jedna z możliwości leczenia,ale nie należy się spieszyć.
Przez 30 lat walczyłem i dopiero teraz przeszedłem operacje.
Więc masz czas.
Najważniejsza jest edukacja ...i mądry lekarz.
„Przytulanie jest zdrowe. Wspomaga system immunologiczny, utrzymuje człowieka w dobrym zdrowiu, leczy depresje, redukuje stres, przywołuje sen, odmładza, orzeźwia, nie ma przykrych skutków ubocznych, jest więc po prostu cudownym lekiem ..."Każda droga zaczyna się od pierwszego kroku" . https://senmaluszka.pl
-
- Debiutant ✽
przy sterydach trzeba pamiętać o badaniach kontrolnych,np. gęstości kości,braniu osłonowych leków i suplementów.
Biorę osłonowe leki i potas
Nie bardzo wiem jakie suplementy ? Może jakaś mała podpowiedź ? A o badanie krwi poproszę jak będę miała kontrolę czyli 2 lipca przy 15 mg encortonu. Dzięki Wam naprawdę jesteście pomocni 
Biorę osłonowe leki i potas

marzenek1
- Tubisia
- Doradca CD
- Kontakt:
marzenek1, probiotyki, np. multilac, sanprobi. Oprócz potasu także magnez. Co do badań kontrolnych, to najlepiej je robić, co jakieś 3 miesiące, częściej, jeśli coś się dzieje.