Encorton
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
- kasiia_p
- Początkujący ✽✽
- Choroba: CU u dziecka
- województwo: łódzkie
- Kontakt:
Re: Encorton
powiedzcie mi proszę, czy przy braniu encortonu - Lenka bierze go od pazdziernika, ktoś z Was spotkal sie z takim skutkiem ubocznym - mianowicie przedwczoraj "wymacalam" u niej powiekszony, twardy gruczoł piersiowy. czy to wlasnie moze byc od sterydow????
alea iacta est.....
Imuran 1x 25mg, Salofalk 4x 500 mg, dicoflor
- CatAnn
- Znawca ❃❃
- Choroba: CD
- województwo: pomorskie
- Kontakt:
Tak sądzę, sterydy bowiem sprawiają, że zachodzą różne zmiany hormonalne (np. nieregularne miesiączki czy kompletne ich zatrzymanie, zmiany trądzikowe...) Ja sama zaczęłam właśnie się bardziej "rozwijać", dojrzewać "na ciele i duszy" dzięki encortonowi...
Ulepimy dziś bałwana, Cudusiu...?
Rozpoznanie: czerwiec 2003 - CD. Stan: remisja, anemia, depresja, zab. adaptacyjne. Wzrost, waga: 166 cm, 52 kg. Leczenie: CSK MSW. Leki: adalimumab, mesalazyna, wenlafaksyna, lamotrygina.
Rozpoznanie: czerwiec 2003 - CD. Stan: remisja, anemia, depresja, zab. adaptacyjne. Wzrost, waga: 166 cm, 52 kg. Leczenie: CSK MSW. Leki: adalimumab, mesalazyna, wenlafaksyna, lamotrygina.
O tak, ja tez tym razem mam te przerozne objawy. Poprzednim razem ich nie bylo, wiec jak widac roznie to bywaTak sądzę, sterydy bowiem sprawiają, że zachodzą różne zmiany hormonalne (np. nieregularne miesiączki czy kompletne ich zatrzymanie, zmiany trądzikowe...) Ja sama zaczęłam właśnie się bardziej "rozwijać", dojrzewać "na ciele i duszy" dzięki encortonowi...

- kasiia_p
- Początkujący ✽✽
- Choroba: CU u dziecka
- województwo: łódzkie
- Kontakt:
dla spokoju jutro ide do pediatry, zobaczymy co powie
w prawej jest nieznacznie wyczuwalny, natomisat w lewej, bardzo powiekszony, takie twarde zgrubienie
Lena nie skarzy sie, zeby ja to cokolwiek bolalo, wiec moze to nic powaznego, tylko faktycznie po encortonie, od jutra kolejna proba zejscia na 2,5 mg dziennie, zobaczymy, jak pojdzie tym razem
w prawej jest nieznacznie wyczuwalny, natomisat w lewej, bardzo powiekszony, takie twarde zgrubienie

alea iacta est.....
-
- Debiutant ✽
- Choroba: CU
- województwo: zachodniopomorskie
- Kontakt:
hej, ja biore entocort od miesiaca czasu i czuje sie naprawde dobrze, oprocz tego ze zawsze rano jest mi nie dobrze...
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia
-
- Debiutant ✽
- województwo: małopolskie
Witam
Mam do was takie pytanie od dłuższego już czasu zażywam Encorton w dawce 20mg rano, mam bardzo duże bóle w okolicach krzyża, ale nie tylko (także pod łopatkami)bóle ten jest taki silny promieniujący tak jak by przeszywał piorun, wtedy wykręca mnie w inną pozycję. Nie wiem co mam robić, czy odstawić steryd (?) a jeśli to nie od niego?
Poradzcie mi co mam robić, może jakiś lek,maść, albo coś innego?skutecznego.
Miał ktoś z was takie nerwobóle?
Mam do was takie pytanie od dłuższego już czasu zażywam Encorton w dawce 20mg rano, mam bardzo duże bóle w okolicach krzyża, ale nie tylko (także pod łopatkami)bóle ten jest taki silny promieniujący tak jak by przeszywał piorun, wtedy wykręca mnie w inną pozycję. Nie wiem co mam robić, czy odstawić steryd (?) a jeśli to nie od niego?
Poradzcie mi co mam robić, może jakiś lek,maść, albo coś innego?skutecznego.
Miał ktoś z was takie nerwobóle?
Adrian1991, ja mialam rozne i w roznych okolicach. Nie odstawiaj sterydow. W sumie nic z tym nie robilam, czekalam grzecznie az przejdzie, a bole czasami byly takie, ze nie moglam sie jakis czas podniesc z lozka. Ktos tu na forum pewnie doradzi wiecej 

Mnie na bóle encortonowe polecali pomimo bólu ćwiczyć fizycznie.
Pomogło.
Pomogło.
-
- Debiutant ✽
- województwo: małopolskie
Czyli to nie są skutki Encortonu?
Nie wiem co mi pomoże na te bóle, jakieś okłady może albo masaż.
A wy co polecacie bo przy takich bólach to raczej trudno o ćwiczenia. Najgorzej jest rano wstać z łóżka bo potem to jakoś zleci, więcej trzeba chodzić czy leżeć??
Nie wiem co mi pomoże na te bóle, jakieś okłady może albo masaż.
A wy co polecacie bo przy takich bólach to raczej trudno o ćwiczenia. Najgorzej jest rano wstać z łóżka bo potem to jakoś zleci, więcej trzeba chodzić czy leżeć??
-
- Specjalista od Spraw medycznych
- Choroba: CD u dziecka
- województwo: mazowieckie
- Kontakt:
albo nie wiesz na cię leczą, albo nie leczysz się tam gdzie powinieneś. Na chorobę "nie ustalono" nie podaje się "przez dłuższy czas" jaki??? - leku o wielu działaniach niepożądanych.od dłuższego już czasu zażywam Encorton w dawce 20mg rano
Przyłacz się do Towarzystwa J-elita. Działamy dla waszego dobra, ale bez Waszej pomocy niewiele zrobimy.
- mgiełkaa
- Doświadczony ❃
w związku z brakiem remisji muszę włączyć encorton czy mi się podoba to czy nie. Na wizycie kontrolnej usłyszałam albo się pani leczy albo nie....
Baaardzo nie chciałam brać sterydów ale już nie mam wyboru. Jednak boję się skutków ubocznych.....bardzo się boję.
Zaczynam od 35mg i mam schodzić co 5mg tygodniowo. Powinnam mieć 60mg ale doktor powiedziała, że znając mój tok myślenia 60mg wcale nie przyjmę, a 35mg to jest dawka minimalna, więc żebym przestała się wygłupiać.
Wziąć wezmę ale
Baaardzo nie chciałam brać sterydów ale już nie mam wyboru. Jednak boję się skutków ubocznych.....bardzo się boję.
Zaczynam od 35mg i mam schodzić co 5mg tygodniowo. Powinnam mieć 60mg ale doktor powiedziała, że znając mój tok myślenia 60mg wcale nie przyjmę, a 35mg to jest dawka minimalna, więc żebym przestała się wygłupiać.
Wziąć wezmę ale

Wzrost 167cm, waga 64kg, ASAMAX 500mg 3x2tabl. AZATHIOPRINE 75mg
Leczenie: MSWiA Warszawa
- mgiełkaa
- Doświadczony ❃
ja chcę żyć z jelitkiem więc też będę brać oczywiście ale ten strach jest głupi i paraliżujący.
Wzrost 167cm, waga 64kg, ASAMAX 500mg 3x2tabl. AZATHIOPRINE 75mg
- ita71
- Doświadczony ❃
- Choroba: CD u dziecka
- województwo: pomorskie
Mój syn zaczynał od 40 mg,a miał wtedy 5 lat.mgiełkaa pisze:Zaczynam od 35mg i mam schodzić co 5mg tygodniowo
Czego konkretnie się boisz?mgiełkaa pisze:ten strach jest głupi i paraliżujący.
Nigdy nie mów nigdy...