Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
Dobre pytanie, ja nie polecałbym odżywek węglowodanowych, mnie zaszkodziły.Qger pisze:czy przy tej chorobie jest możliwość jakiejkolwiek suplementacji czy już tylko pozostaje ćwiczenie na "sucho".
Tak, ale niestety suplementy w różnych postaciach są zanieczyszczone przez różne związki, które dostają się tam w wyniku procesów produkcji, a one założę się, do sterylnych nie należą. Są również celowo wzbogacane Bóg wie czym. Więc tu jest problem. Słyszałem np. że zwykły monohydrat kreatyny w proszku nie powoduje problemów jak np buforowany (KRE-ALKALYN), albo inny syf. Monohydrat też nie jest bezpieczny. Ogólnie chyba kreatyna nie jest bezpieczna. Nie wiem czy cokolwiek będzie bezpieczne w 100%. Chyba lepiej dać sobie spokój z suplami, zdrowie ważniejsze niż nasze bicepsy czy klataQger pisze:W sumie kreatyna jak i aminokwasy jest tak samo w niewielkiej ilości produkowana przez organizm i musi być dostarczana każdego dnia.
Dokładnie, ale poddać się bez walki i nie spróbować czy siłownia nie będzie przeszkadzała to trochę szkodaRaoul_Duke pisze: Chyba lepiej dać sobie spokój z suplami, zdrowie ważniejsze niż nasze bicepsy czy klata
Nie wydaje mi się, żeby to była wina ćwiczeń. Chyba imuran tylko i wyłącznie mógł dać się we znaki. I tak plus, że da się w ogóle ćwiczyć. Nie wiem jak po imuranie, ale po a kortykosteroidach bolą stawy i mięśnie, poza tym mięśnie są słabe, no i ten efekt kataboliczny... lipaQger pisze:wszystko było ok natomiast 2 dni później wymiotowałem straciłem apetyt
a mógłbyś podać na priv które? Ja jestem też na Imuranie (Azathioprinum) i ćwiczę. Głownie po to by utrzymać gęstość kości ale również po to by wpływać na podniesienie swojej masy ciała. Stosuję l-glutaminę w niewielkich dawkach i wydaje mi się że jest to bezpieczny suplement. Z dużymi dawkami BCAA bym się nie rozpędzał - zwiększają ciśnienie osmotyczne w jelitach. Z węglowodanów stosuję preparaty maltodekstryny (jest jednym z głownych składników nutridrinków i Ensure w proszku) więc wydaję się być bezpieczna. Moja odżywka węglowodanowa oparta na maltodekstrynie w >90% ma smak naturalny (dodatki smakowe oraz barwniki i inne substancje dodatkowe mnie nie interesują). Dodatkow0 w suplementację można włączyć naturalne WPC lub WPI - pod warunkiem że nie ma uczulenia na białka mleka krowiego.Raoul_Duke pisze:Dobre pytanie, ja nie polecałbym odżywek węglowodanowych, mnie zaszkodziły.Co prawda ja mam CD a nie Cu, ale myślę, że szkodzą po równo w obu przypadkach.