dieta a CU

wszelkiego rodzaju zapytania o diety, nowości dietetyczne, luźne rozmowy

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy

Zablokowany
Kukusia

dieta a CU

Post autor: Kukusia » 21 lis 2005, 14:12

Hej! Mam na imię Roksana i od 2 lat nowego towarzysza życia : CU. Niestety w tym roku miałam już 2 nawroty. W piątek wróciłam ze szpiatala.. Zaden lekarz nie mówi mi o diecie, co jeść a czego nie.. może ktoś wie od lekarzy z doświadczeń co trzeba wykluczyć a czym się odżywiać ... Pozdrawiam :D

kukusia@poczta.onet.pl
GG:5972325

Awatar użytkownika
Balconik
Początkujący ✽✽
Posty: 150
Rejestracja: 24 lut 2005, 08:33
Choroba: CU
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
Kontakt:

Re: dieta a CU

Post autor: Balconik » 21 lis 2005, 15:10

W sumie dieta to juz indywidualna sprawa, ale wiadomo ze najbardziej ryzykowne sa:
*CUKIER (sacharoza),
*mleko,
*surowizna (warzywa, owoce),
*ciezkie oraz ostre potrawy.

Ja moge Ci powiedziec tylko na wlasnym przykladzie:
W czasie remisji jadam jogurty, kefiry, smietane (unikam mleka chociaz bardzo lubie).
Jem duzo owocow i warzyw.
Ogolnie jadam normalnie, staram sie unikac czestego jedzenia smazonych i ostrych potraw (choc KFC sobie nie odmawiam - niektorzy zaraz beda na mnie krzyczec ;) ).
Slodycze - raczej bez przesady. Ewentualnie dobra czekolada. Z chipsow i batonow dawno wyroslem (moze czasami jakiegos kesa...)
Prawie od roku nie slodze herbaty (rzadko pije czarna, raczej owocowe - hibiscus i inne). Inka i cykoria zamiast zwyklej kawy, ale od czasu do czasu malutka rozpuszczalna z mlekiem skondensowanym (a raczej mleko z kawa bo nie potrzebuje rzadnych nakrecczy w pracy - mam wystarczajaco roboty i zajec ;) ).
To chyba na tyle.
Reszte juz musisz we wlasnym zakresie przetestowac.
Ja sie ostatnio "rozjechalem" w wyniku kilku baardzo duzych projektow i przetargow w pracy (nieregularne jedzenie i przyjmowanie lekow) a do tego zajalem sie doslownie calym garnkiem surowych, pokrojonych jablek (przygotowanych do rozpruzenia) a na drugi dzien zamiast obiadu spora porcja ostrego KFC i ...
...efekt wiadomy, ale powoli doprowadzam sie do porzadku.
A swoja droga to jakis dziwny lekarz, ze nie powiedzial co mozesz, a czego absolutnie nie.
Najlepiej poczytaj dokladnie cale forum i bedziesz wszystko wiedziala.
precz z CU ! ! !

Mamcia
Specjalista od Spraw medycznych
Posty: 10316
Rejestracja: 04 mar 2004, 16:08
Choroba: CD u dziecka
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: dieta a CU

Post autor: Mamcia » 21 lis 2005, 19:41

Balkoniku z mlekiem nie jest tak. Już dziś dałam link. Co do surowizny to młoda, niewzdymająca w okresach remisji jest OK. Np. cykoria zawiera duż inuliny, która jest korzystna. Polecam strony J-elity, a po wykładzie dr Janusza Cioka zamieścimy sprawozdanie, a może nawet prezentację.
Prawdą jest natomiast, że każdy musi samsobie opracować dietę dbając o dostarczenie wszystkich składników odżywczych.
Mamcia

doem76
Początkujący ✽✽
Posty: 206
Rejestracja: 26 paź 2005, 21:03
Choroba: CU
Lokalizacja: Inowrocław
Kontakt:

Re: dieta a CU

Post autor: doem76 » 21 lis 2005, 21:07

Witaj, Roksano :-) Choruję na CU od roku. Układając menu stosuję poniższą dietę z wyjątkami, bo prawda taka, że nie każdy organizm przyswaja wszystko to, co mu zalecają. Podstawowa zasada odżywiania przy CU, to włączać poszczególne produkty do diety ostrożnie i w małych ilościach. Przy CU nauczyłam się cieszyć z tego co mogę zjeść, więcej czasu poświęcam też na dekorację potraw :-) i zjadam ze smakiem rzeczy, na które kiedyś nie zwróciłabym uwagi. Życzę powodzenia i smacznego!

Dieta stosowana w ostrych stanach zapalnych żołądka i jelit przebiegających z biegunką

mąka, potrawy z mąki
Dozwolone: mąka pszenna, żytnia, ziemniaczana i kukurydziana; pieczywo niekwaśne, czerstwe (z poprzedniego dnia); sucharki, tosty (grzanki opiekane bez tłuszczu); delikatne lane kluski, delikatne łazanki i makaron
Zabronione: pieczywo kwaśne, świeże; grzanki smażone; potrawy z mąki smażone i odsmażane

kasze, ryż, potrawy z tych produktów
Dozwolone: wszelkie kasze i ryż gotowane w wodzie lub w wywarach z włoszczyzny i mięsa, kości, drobiu, z dodatkiem surowego masła
Zabronione: potrawy zasmażane, odsmażane oraz gotowane w mleku, jeśli jest źle tolerowane

mleko, napoje i potrawy z mleka
Dozwolone: początkowo zabronione, w miarę poprawy dodawane w małych (1-2 łyżeczki), stopniowo zwiększających się ilościach do potraw i napojów (np. do kleików, puree, herbaty); świeży, niekwaśny twarożek Zabronione: pozostałe napoje i potrawy z mleka oraz sery

Śmietana, śmietanka
Dozwolone: świeża niskoprocentowa śmietanka początkowo zabroniona, w miarę poprawy dodawana w małych (1 łyżeczka), stopniowo zwiększających się ilościach do potraw (np. kleików, puree, zup) Zabronione: tłusta, kwaśna śmietana

masło
Dozwolone: świeże surowe masło początkowo zabronione, w miarę poprawy dodawane w małych ilościach do potraw, np. do kleików, puree i zup
Zabronione: niezbyt świeże, topione, smażone

inne tłuszcze
Zabronione: słonina, boczek, smalec, łój, szpik, margaryna, oleje

jaja
Dozwolone: białka świeżych jaj gotowane w wodzie, lekko że jaja gotowane na miękko i w szklance. Jednorazowo 1 szt., następnie jajecznica i omlet przygotowywane na parze
Zabronione: chłodnicze, gotowane na twardo, smażone na tłuszczu, kogel-mogel, masy cukiernicze z żółtkiem i cukrem

mięso, potrawy mięsne i półmięsne
Dozwolone: początkowo zabronione, następnie gotowane do zupełnej miękkości, po czym mielone; chuda cielęcina i wołowina; w okresie wyraźnej poprawy nie mielone; cielęcina w galarecie, pulpety z cielęciny i wołowiny
Zabronione: tłuste; baranina, wieprzowina, dziczyzna; potrawy smażone, pieczone, zapiekane, duszone, peklowane, marynowane; wędliny, podroby, gotowe potrawy garmażeryjne

drób, króliki, potrawy z drobiu i królików
Dozwolone: początkowo zabronione, następnie gotowane do zupełnej miękkości, po czym mielone; młode gołębie, kurczęta, króliki; w miarę dalszej poprawy nie mielone i w galarecie
Zabronione: tłuste; stare gęsi, kaczki, kury, dzikie ptactwo; potrawy smażone, pieczone, duszone, wędzone; gotowe potrawy garmażeryjne; skórka z drobiu

ryby
Dozwolone: początkowo zabronione, następnie gotowane do zupełnej miękkości chude ryby (np. dorsz, karp poniżej 1 kg), dokładnie oczyszczone ze skóry i ości; w miarę dalszej poprawy pulpety, w galarecie i faszerowane (w gazie)
Zabronione: tłuste (np. halibut, karp powyżej 1 kg, śledź, węgorz, makrela); marynowane, solone, wędzone, smażone, duszone, pieczone; pasztety, gotowe potrawy garmażeryjne

konserwy, wędliny
Dozwolone: początkowo zabronione, w okresie znacznej poprawy delikatne: cielęcina i ozorki w galarecie, szynka konserwowa nie mielona, chuda gotowana szynka i polędwica
Zabronione: wszystkie pozostałe konserwy, wędliny i wyroby wędliniarskie, pasztety, marynaty

przyprawy
Dozwolone: ograniczone ilości soli
Zabronione: pozostałe przyprawy

warzywa, potrawy z warzyw, grzyby
Dozwolone: marchew, dynia, w okresie poprawy szpinak; gotowane, przecierane, puree sok pomidorowy i sok z marchwi rozcieńczone gotowaną wodą; w okresie dalszej poprawy zupy jarzynowe przecierane Zabronione: fasola, groch, soczewica, bób, kapusta, ogórki, cebula, czosnek, chrzan i inne surowe, smażone, duszone oraz kwaszone; wszystkie grzyby pod każdą postacią

ziemniaki, potrawy z ziemniaków
Dozwolone: gotowane po obraniu, gotowane i pieczone w skórce, po czym obrane i przetarte, z dodatkiem niewielkiej ilości masła, następnie 1-2 łyżeczek mleka lub śmietanki; zupa ziemniaczana ze śmietanką Zabronione: smażone, obsmażane; kopytka, pyzy, kluski z surowych, tartych ziemniaków, frytki, placki ziemniaczane

zupy, dodatki do zup
Dozwolone: początkowo kiełki z kasz na wodzie, następnie na słabych wywarach z włoszczyzny; w miarę poprawy nie przecierane krupniki z delikatnych kasz, zupy jarzynowe przecierane z dodatkiem świeżego masła i 1-2 łyżeczek mleka lub śmietanki
Zabronione: na tłustych i esencjonalnych wywarach z kości, mięsa, drobiu, ryb, grzybów; zaprawiane zasmażkami, kwaśną śmietaną, ostro przyprawione; grzybowa. kapuśniak, grochowa, fasolowa; zupy z proszków i z koncentratów; dodatki: paszteciki, ciasto francuskie, twarde kluski i makaronyna tłustych i esencjonalnych wywarach z kości, mięsa, drobiu, ryb, grzybów; zaprawiane zasmażkami, kwaśną śmietaną, ostro przyprawione; grzybowa. kapuśniak, grochowa, fasolowa; zupy z proszków i z koncentratów; dodatki: paszteciki, ciasto francuskie, twarde kluski i makarony

sosy
Dozwolone: w okresie znacznej poprawy sos potrawkowy, koperkowy na wywarze z włoszczyzny
Zabronione: pozostałe sosy (np. majonez, tatarski, grzybowy, chrzanowy, pomidorowy); zaprawiane zasmażkami lub kwaśną śmietaną

napoje
Dozwolone: herbata bez cukru, sok z marchwi rozcieńczony wodą; napary i odwary (bez cukru) z ziół o działaniu przeciwbiegunkowym, jak: kwiat rumianku, liść szałwii, liść mięty pieprzowej, owoc czarnej jagody, ziele serdecznika, korzeń żywokostu, kłącze pięciornika, kora dębu Zabronione: gazowane, musujące, fermentowane, słodzone, z mleka, czekolada, kawa ziarnista, napoje alkoholowe

desery
Dozwolone: początkowo zabronione, następnie niesłodkie kisiele z soków owocowych i mąki ziemniaczanej, niesłodkie galaretki z soków owocowych i żelatyny; w miarę dalszej poprawy niesłodkie herbatniki i biszkopty oraz czerstwe, niesłodkie ciasto drożdżowe, przecierany kompot z jabłek i pieczone jabłka bez cukru
Zabronione: tłuste i słodkie ciasta, kremy, torty; lody

owoce
Dozwolone: dojrzałe jabłka obrane i utarte, jabłka pieczone, kompot przecierany - bez cukru, sok z pomarańczy, sok z cytryn, banany Zabronione: pozostałe owoce i przetwory

cukier, słodycze
Dozwolone: początkowo zabronione, w okresie poprawy ograniczone ilości cukru i miodu
Zabronione: czekolada, czekoladki, pralinki, cukierki, chałwa, konfitury, dżemy, marmolada
CU: Lepiej być nie może :-)

Awatar użytkownika
Balconik
Początkujący ✽✽
Posty: 150
Rejestracja: 24 lut 2005, 08:33
Choroba: CU
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
Kontakt:

Re: dieta a CU

Post autor: Balconik » 22 lis 2005, 10:07

Mamciu-->> ja nie pisalem, ze nie wolno mleka i surowizny, ale ze sa dosc ry(d)zykowne ;)
W zaostrzeniu nawet nie wskazane, a w remisji to powinno sie raczej jadac wszystko (no prawie) zeby uzupelniac niedobory wyplukane podczas zaostrzen ;)
precz z CU ! ! !

bambi
Debiutant ✽
Posty: 45
Rejestracja: 30 lis 2005, 12:34
Choroba: nie ustalono
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: dieta a CU

Post autor: bambi » 01 gru 2005, 10:31

Hej!
Dieta to sprawa bardzo indywidualna - i niestety eksperymentowac musisz na sobie... :wink:
W okresie remisji moge jesc prawie wszystko - no oczywiscie rozsadnie: pizza tak ale nie codziennie, kawa z mlekiem po sniadaniu tak, ale juz szklanka zimnego mleka na pusty brzuszek to samobojstwo itp.
W okresie zaostrzenia bywa, ze tylko suchy bialy chleb, sucharki "kupne" i rumianek na przemian z zielona herbata i jeszcze soki...
ale tez jedzenie dla niemowlat :D ...tak tak....
ALE zawsze bezpieczne (przynajmniej dla mnie) sa:
banany
tarte jablka (delicje i inne o delikatnym smaku - kwasne wykluczone)
szpinak (oczywiscie bez czosnku!)
pomidorki
gotowana marchew
gotowane ziemniaczki
ryz
makaron
kaszka kus kus
gotowana piers kurczaka
gotowana wolowinka
nalesniki (w srodku jablko albo szpinak)
kisielek
herbatniczki (suche)
z przypraw:
cynamon, ziola,kminek, pietruszka, koper, oliwa z oliwek
do picia:
sok marchwiowy, herbata zielona, raiboos

Ufff - no i z tej listy mozna calkiem niezle jedzonko wykombinowac

smacznego!
Jest CU-downie....
gg 3302143

Joanna23
Doświadczony ❃
Posty: 1007
Rejestracja: 31 mar 2008, 08:27
Choroba: CU
województwo: śląskie
miasto: bytom
Lokalizacja: Bytom

Re: dieta a CU

Post autor: Joanna23 » 02 kwie 2008, 18:54

A Ja jestem niejadkiem i wszystko to co Ja lubię to przy naszej chorobie NIE można czyli jedzenie z szybkich barów ( fryteczki mniam :), kiełbasa z grila :), hamburger :) )
Biorę: Asamax tabl 500mg 2-2-2-2, asamax czopek 0-0-1 ircolon 1-0-1, probiotyk, intesta, nospa. Stan: Zaostrzenie. Waga / Wzrost : 40,5 kg/ 158cm.

emiczek72
Debiutant ✽
Posty: 3
Rejestracja: 15 mar 2008, 18:54
Choroba: CU
województwo: małopolskie
Lokalizacja: nowy sacz

Re: dieta a CU

Post autor: emiczek72 » 01 maja 2008, 19:35

Jestem ,,początkująca'' CU i z uwagą śledzę Wasze wypowiedzi na temat diety i cieszę się że jeszcze mogę jeść te wszystkie wspanialości o których piszecie że są dla nas niekorzystne,jedynie mleko w moim przypadku powoduje dolegliwości :neutral: :wc: super że jesteście!!!!!!!!!!!! :brawo:

Joanna23
Doświadczony ❃
Posty: 1007
Rejestracja: 31 mar 2008, 08:27
Choroba: CU
województwo: śląskie
miasto: bytom
Lokalizacja: Bytom

Re: dieta a CU

Post autor: Joanna23 » 02 maja 2008, 08:56

Ja od małego po mleku wymiotowałam. Ale od kiedy mam tą chorobę CU jadam codziennie kinder kanapkę bo musze coś mieć z mleka. Tym bardziej, że kosci i tak mam słabe. Gastrolog zakazał mi produktów mlecznych i sałatek z owoców i warzyw:(
A za nie długo będą pyszne pomidorki i ogóreczki ze śmietanką:(
Biorę: Asamax tabl 500mg 2-2-2-2, asamax czopek 0-0-1 ircolon 1-0-1, probiotyk, intesta, nospa. Stan: Zaostrzenie. Waga / Wzrost : 40,5 kg/ 158cm.

Misia

Re: dieta a CU

Post autor: Misia » 02 maja 2008, 14:24

treść wpisu została usunięta na prośbę użytkownika

Joanna23
Doświadczony ❃
Posty: 1007
Rejestracja: 31 mar 2008, 08:27
Choroba: CU
województwo: śląskie
miasto: bytom
Lokalizacja: Bytom

Re: dieta a CU

Post autor: Joanna23 » 03 maja 2008, 10:19

Tak myślę że będę łykać te tabletki- wapń ale czy to starczy? dowiem się dopiero później. Jogurty i kefiry odpadają bo miałam wtedy pogorszenia. Dlatego omijm to wszystko. Najgorsze jest to, że mam częste skórcze w nogach macie też ten problem?
Myślę że mam niedobór, ale dowiem się 7 maja bo będę odbierać wyniki badań krwi:(
Biorę: Asamax tabl 500mg 2-2-2-2, asamax czopek 0-0-1 ircolon 1-0-1, probiotyk, intesta, nospa. Stan: Zaostrzenie. Waga / Wzrost : 40,5 kg/ 158cm.

slonko
Początkujący ✽✽
Posty: 123
Rejestracja: 08 lut 2008, 08:13
Choroba: CD
województwo: świętokrzyskie
Lokalizacja: Kielce
Kontakt:

Re: dieta a CU

Post autor: slonko » 04 maja 2008, 17:23

Dieta to niestety indywidualna sprawa, nie ma czegoś takiego, że nie szkodzi wszystkim. U mnie niestety jest tak, że coś toleruję i jest ok, a tu się okazuje po jakimś czasie, że to samo już mi szkodzi. Ktoś tu juz pisał, że to normalne, bo organizm się do tego jakby "przyzwyczaja" :roll: Wszystko opiera się na własnych próbach :wink:
Ważę: 50kg
Mierzę: 164 cm
Stan: remisja?
Biorę: asamax 500mg 3x2, azatiopryna 50mg 1x2

Kocham Was za to, że jesteście, dajecie mi siłę...

Wiola.

Awatar użytkownika
Yaseck
Początkujący ✽✽
Posty: 109
Rejestracja: 02 kwie 2008, 10:05
Choroba: CU
województwo: warmińsko-mazurskie
Lokalizacja: Olsztyn
Kontakt:

Re: dieta a CU

Post autor: Yaseck » 07 maja 2008, 12:25

Torvik pisze: Próbowałaś jakiś przetworów mlecznych - jogurtu, kefiru, maślanki etc. ? Jeśli tak to jak na te produkty reagowałaś? Jeśli nie, to spróbuj, może Ci nic po tym nie będzie :)
Ja np. piję kefir i nic mi po nim nie jest. Cieszy mnie to, bo bardzo go lubię w przeciwieństwie do mleka, którego sam zapach powoduje u mnie ruchy antyperystaltyczne.

Joanna23
Doświadczony ❃
Posty: 1007
Rejestracja: 31 mar 2008, 08:27
Choroba: CU
województwo: śląskie
miasto: bytom
Lokalizacja: Bytom

Re: dieta a CU

Post autor: Joanna23 » 08 maja 2008, 15:50

A Ja wczoraj wypiłam jogurcik i odrazu na kiblu siedziałam. I za mleczko też dziękuję odrazu odmawiam.
Biorę: Asamax tabl 500mg 2-2-2-2, asamax czopek 0-0-1 ircolon 1-0-1, probiotyk, intesta, nospa. Stan: Zaostrzenie. Waga / Wzrost : 40,5 kg/ 158cm.

Joanna23
Doświadczony ❃
Posty: 1007
Rejestracja: 31 mar 2008, 08:27
Choroba: CU
województwo: śląskie
miasto: bytom
Lokalizacja: Bytom

Re: dieta a CU

Post autor: Joanna23 » 25 sie 2008, 15:15

czy naprawdę stosujecie dietę?
Biorę: Asamax tabl 500mg 2-2-2-2, asamax czopek 0-0-1 ircolon 1-0-1, probiotyk, intesta, nospa. Stan: Zaostrzenie. Waga / Wzrost : 40,5 kg/ 158cm.

Zablokowany

Wróć do „Dietetyczne Rozmówki”