Dieta w okresie zaostrzenia choroby CU

wszelkiego rodzaju zapytania o diety, nowości dietetyczne, luźne rozmowy

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Smysery
Debiutant ✽
Posty: 38
Rejestracja: 04 sie 2012, 12:09
Choroba: CU
województwo: pomorskie
Lokalizacja: 3miasto

Dieta w okresie zaostrzenia choroby CU

Post autor: Smysery » 04 sie 2012, 13:08

Witajcie,
potrzebuje pomocy :)
Chroba CU..
Co jecie w stanach zaostrzenia choroby ?
Co wam pomaga ?



Moim największym problemem jest dieta. Nie dlatego ze nie mam silnej woli. Dlatego że brakuje mi informacji konkretnych. Lekarze mówią o diecie po prostu lekkiej , bez orzechów , smażonego, owoców pestkowych żeby nie drażnić jelit.. inny lekarz powiedział mi ze dieta nie ma najmniejszego znaczenia. Jeszcze inny ze sama muszę sprawdzić co mi pomaga a co nie..

Awatar użytkownika
BananowySong
Debiutant ✽
Posty: 46
Rejestracja: 22 lip 2010, 20:51
Choroba: CU
województwo: śląskie
Lokalizacja: Siemianowice Śl.

Re: Dieta w okresie zaostrzenia choroby CU

Post autor: BananowySong » 04 sie 2012, 13:46

Hmmm... jak mam zaostrzenie to sama dieta nie pomaga i nic poza terapią lekową nie daje rezultatu, ale zwykle jem tak, żeby nie "dorzucać do ognia": dużo ryżu, ziemniaków, gotowanej marchewki gotowanej piersi z kurczaka i białego pieczywa (które czasami mnie zatyka na jakiś czas), rosołu.
"Tylko przez zimę dochodzi się do wiosny"
Gottfried Keller

Wszystko zawodzi. Czas na biologiczne!
(od 26.06.12)
cel: remisja bez sterydów pierwszy raz od 2 lat i pozbyć się tych "koksów" ;)

Smysery
Debiutant ✽
Posty: 38
Rejestracja: 04 sie 2012, 12:09
Choroba: CU
województwo: pomorskie
Lokalizacja: 3miasto

Re: Dieta w okresie zaostrzenia choroby CU

Post autor: Smysery » 04 sie 2012, 14:14

dzięki, to juz dla mnie jakaś wskazówka.
Mam taki plan:
chce stworzyć sobie takie podstawowe bezpieczne menu :) stad moje pytanie do Was:)
a potem dokładać do tego kolejne produkty aby sprawdzić co mi służy a co nie.

Leki to podstawa, ale chce sprawdzić w końcu jak to jest z tą dietą, czy wspomoże mnie w leczeniu czy nie.

Joko
Debiutant ✽
Posty: 3
Rejestracja: 30 maja 2012, 08:47
Choroba: CU
województwo: śląskie
Lokalizacja: Racibórz

Re: Dieta w okresie zaostrzenia choroby CU

Post autor: Joko » 04 sie 2012, 16:42

Witam. wszystko zależy na jakim odcinku jelito jest zaatakowane jeżeli jest to końcówka jelita do dieta nie ma większego znaczenia Pozdrawiam

Awatar użytkownika
obyty.z.cu
Doradca CU
Posty: 7789
Rejestracja: 28 lis 2008, 13:48
Choroba: CU
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: wielkopolska- Leszno

Re: Dieta w okresie zaostrzenia choroby CU

Post autor: obyty.z.cu » 05 sie 2012, 15:32

Joko pisze:wszystko zależy na jakim odcinku jelito jest zaatakowane jeżeli jest to końcówka jelita do dieta nie ma większego znaczenia
ciekawe skąd taki pomysł ?
Wtedy ma,i to cholernie dużo !!
Dowiesz się jak ciebie zaboli :wink:
„Przytulanie jest zdrowe. Wspomaga system immunologiczny, utrzymuje człowieka w dobrym zdrowiu, leczy depresje, redukuje stres, przywołuje sen, odmładza, orzeźwia, nie ma przykrych skutków ubocznych, jest więc po prostu cudownym lekiem ..."Każda droga zaczyna się od pierwszego kroku" . https://senmaluszka.pl

Awatar użytkownika
MartynaT
Początkujący ✽✽
Posty: 76
Rejestracja: 20 kwie 2012, 23:32
Choroba: CU
województwo: śląskie
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Dieta w okresie zaostrzenia choroby CU

Post autor: MartynaT » 14 sie 2012, 16:33

obyty.z.cu pisze:
Joko pisze:wszystko zależy na jakim odcinku jelito jest zaatakowane jeżeli jest to końcówka jelita do dieta nie ma większego znaczenia
ciekawe skąd taki pomysł ?
Wtedy ma,i to cholernie dużo !!
Dowiesz się jak ciebie zaboli :wink:
dokładnie - ja tu jestem specjalistka od końcówki jelita i wiem, że jeśli nie przestrzegasz, i raz cię zatka, to w plecy masz kilka ładnych tygodni leczenia!

zamieściłam kilka przepisów, które stosuję. ostatnio wprowadziłam rozgotowane kasze - jaglaną, wiejską, gryczaną jasną. unikam glutenu, laktozy, jeżeli już to tylko kefirek, bieluch niebieski do chleba. duuuużo warzyw gotowanych, pieczonych, nie smażonych! Owoców tez jem dużo, bo mi nie szkodzą w większości. Ale taką dietę mam ze względu na moje zmiany i zaparcia, ci z biegunkami mają inną. W naszych dietach niestety trzeba próbować, bo jednemu coś pomaga innemu szkodzi. Czytaj forum tam jest wszystko!
CU + zaparcia, zajęta tylko odbytnica. Pentasa 1+1g nie pomogła, nieudana próba z Asamaxem. Wlewki Corhydron + Pentasa 1+1 pomogły. Teraz próbuję Wlewki z Salofalku, długo trwało żeby uzyskać efekt

Dzięciolinka
Początkujący ✽✽
Posty: 53
Rejestracja: 17 wrz 2012, 22:37
Choroba: CU
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Tłuszcz
Kontakt:

Re: Dieta w okresie zaostrzenia choroby CU

Post autor: Dzięciolinka » 18 wrz 2012, 00:24

Smysery, - ja uważam że dieta ma znaczenie w chorobach jelit. Choruję od 3 lat, niestety nie zawsze 3małam dietę i czuję różnicę kiedy jem dużo surowego i smażonego a kiedy jem lekkostrawe dania. Oczywiście nikt nie jest idealny:) Ciężko przez 3 lata 3mać super ścisłą dietę:) Cięzko było, zwłaszcza na początku, tym bardziej że u mnie w domu je się dużo smażonego i cięzko było mi wynajdować nowe przepisy:) Zatem Polecam Kilka moich ulubionych - bezpiecznych dań :

Pieczeń Rzymska: 70 dag mięsa mielonego ( oby nie było z indyka bo jak dla mnie śmierdzi ), jajko, bułka moczona w wodzie, trochę cebulki , ciutkę czosnku, i przyprawy- sól, pieprz ( ja jeszcze kupuję taką pyszną przyprawę " do mięsa mielonego " w sklepie ze zdrową żywnością w supermarkecie którą dodaję do wszystkich potraw z mięsa mielonego:) i troszkę maggi . Składniki w sumie jak na kotlety meilone:) Mieszam, mieszam rękoma i wkładam do foremek ( jak na keksówkę, trochę mniejsze kupuję jednorazowe w sklepie) I piekę w piekarniku 180 stopni przez ok 45 min:) Jem z ziemniczkami i ogórkiem kwaszonym TYLKO OBRANY ZE SKÓRKI - POdobno możemy :)) i Włala ! Obiad gotowy ! Wszyscy się nimi zachwycali nawet najbardziej wybredni czyli ja:))


Kolejny przepis to : Klopsiki w sosie pomidorowym - Składniki te same co na Pieczeń Rzymską tylko nie dodaję Maggi i czosnku. Formuję małe kuleczki, obtaczam w mące i wrzucam do gotujące się wody , 10 min przed gotowaniem dodaję sos pomidorowy gotowy se sklepu, lub gotowe pomidowy z puszki albo sama wkrajam pomidory bez skórki i pestek ( wtedy muszę trochę się pobawić) i Kolejne danie gotowe !! Polecam z kluskami śląskimi:))


Kolejne danie które serwuję najczęściej moim gościom to Cukinie z mięsem mielonym :) Mięso robię tak jak na spagetti, przysmażam, przyduszam na patelni, dodaję ( wcześniej przysmażoną cebulkę, czosnek i pieczarki) doprawiam do smaczku wszystkimi delikatnymi ziołami. Cukinię myję, kroję na pół, nasiona wyrzucam , resztę cukini wkrajam do mięska, następnie mięsko przekładam do wydrążonych cukinii i zapiekam ok 45 min . 5 min przed końcem porcje przeznaczone dla gości posypuję serem startym aby ładnie się zapiekło ( wtedy lepiej smakuje i cukinia nie rozpada się )
i kolejne danie gotowe !!

Niestety cebulka i czosnek nam szkodzi, więc staram się dodawać po prostu mniej, bo bardzo lubię. Powiem szczerze że na początku było mi bardzo ciężko, bo byłam przyzwyczajona do smażonego jedzenia i długo to trwało zanim doszłam do wprawy:) Teraz przyznam że smażonego schabowego w moim domu nie było przynajmniej pół roku !!:)

Polecam też pić siemie lniane, codziennie rano na pusty żołądek, 30 min przed śniadaniem. Na początku też było cięzko ale jakoś się przyzwyczaiłam i piję przynajmniej pół szkalnki:) Nie weszłam w remisję ale przynajmniej jest mniej krwi i mniej boli w wc:)

Jeśli macie jakieś swoje sprawdzone przepisy to wrzucajcie, chętnie spróbuję :) Bo zaraz mi się przejedzą te klopsiki i pieczenie:)

LadyZgaga

Re: Dieta w okresie zaostrzenia choroby CU

Post autor: LadyZgaga » 18 wrz 2012, 10:42

Podstawa naszej diety to wyeliminowanie przypraw typu pieprz, papryka a także tych wszystkich benzoesanów itp, które są wszedobylskie jesli chodzi o gotowe produkty. Na pewno cukier jest niewskazany ponieważ powoduje on fermentację, a co za tym idzie biegunki. Na pewno wszelkiego typu smażeniny źle działają na nasz układ trawienny, a także ocet. Dieta powinna był łatwostrawna i pozbawiona błonnika, gdyż to drażni jelita. Czyli rezygnujemy z ciemnego pieczywa, z wszelkiego rodzaju ziarenek, pestek, maku itp. POza tym faktycznie warto przetestować swój organizm. Mnie lekarz zakazał spożywania wszystkiego, co jest z mleka. Dla mnie to jest najgorsze, co może byc, bowiem uwielbiam nabiał i jego przetwory. Wiem, ze samo mleko w postaci surowej szkodzi mi, ale już twarożek i jogurt mniej. Na pewno z owoców jabłuszko jest ok a ja jeszcze toleruję banany. Na pewno unikamy wzdymających potraw jak grochówki,fasolówki, kapusta, cebula itp Niezła lista, prawda? Ech... Pozdrawiam

Piciu
Znawca ❃❃
Posty: 2059
Rejestracja: 02 wrz 2006, 02:13
Choroba: CU
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Dieta w okresie zaostrzenia choroby CU

Post autor: Piciu » 18 wrz 2012, 11:49

Z mleka to mogę tylko ser smażony z kminkiem ;)
Lecz dieta to faktycznie sprawa indywidualna,każdy organizm jest inny.Co jednym szkodzi to inni mogą jeść, gdyż ich organizm toleruje dany składnik czy produkt.

LadyZgaga

Re: Dieta w okresie zaostrzenia choroby CU

Post autor: LadyZgaga » 18 wrz 2012, 15:35

Dziękuję, poczytam.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Dietetyczne Rozmówki”