IBS a przejście na wegetarianizm.

wszelkiego rodzaju zapytania o diety, nowości dietetyczne, luźne rozmowy

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy

Zablokowany
gregtech

Re: IBS a przejście na wegetarianizm.

Post autor: gregtech » 09 sty 2011, 16:27

[cytat usunięty na prośbę użytkownika]

Jakby mi ktoś kazał zjeść golonke to bym chyba zwymiotował :P Nie jadłem tłusto , nawet oleju nie używałem tylko oliwę z oliwek, tylko zacząłem jeść mieso nie tylko drób ale i cielęcine, czasami wołowinę, więcej nabiału, jajka, twarogi, mleczne produkty, jogurty. Podejrzewam ze w połączeniu ze sterydami spowodowało to u mnie negatywne skutki. Każdy organizm jest inny, jeden może wpierdzielać golonki i mieć cholesterol w normie, inny zje cielęcine, drób, jajka i ma gorzej. Według mnie każdy powinien dostosować żywienie do swojego organizmu, wiedzieć co mu szkodzi a co pomaga, sam sobie ustalić odpowiednią dietę jak ma choć trochę inteligencji i potrafi czytać. Żaden nawet najlepszy dietetyk nie będzie wiedział po czym kto sie czuje bo nie siedzi w czyimś ciele. Przeceniana jest rola dietetyków ( za wyjątkiem przypadków skrajnego wyniszczenia i po ciężkich operacjach), no ale chcą zarabiać, więc uważają że bez nich sie nie obejdzie. Jakoś Ania radzi sobie bez dietetyków i ma się dobrze. Sam przejdę na dietę którą skomponuje sam bez dietetyków i innych magików , pogadamy po kilku miesiącach jak będe sie czuł jakie będe miał wyniki krwi. Bo tak to jest przelewanie puste w puste.

P.S Misia na pewno masz dużą wiedzę i doświadczenie w zakresie żywienia, sama dużo przeszłaś i na pewno wielu osobom pomogłaś, nie mam zamiaru się z Tobą "kłócić" bo cenię Ciebie jako osobę. Po prostu uważam że dobrze ułożona dieta wegetariańska może przynieść więcej korzyści niż szkód. Produkty mięsne mają dużo chemii i sterydów w dzisiejszych czasach i to nie jest to samo mięsko co kiedyś. Tak samo na półkach sklepów w zwykłym serku jest teraz więcej chemii i konserwantów a to też nam szkodzi. Do dzisiaj nikt nie zna przyczyny powstawania choroby CROHNA, żaden nawet najlepszy profesor czy dietetyk. Może przyczyną jest właśnie owy postęp cywilizacyjny, szpikowanie mięsa chemią i lekami, szpikowanie żywności konserwantami itp. Tego nie wie nikt, gdzie leży przyczyna, miejmy nadzieje, że kiedyś ją poznamy.

Na zakończenie zacytuje słowa HIPOKRATESA:

"Niech pożywienie będzie twoim lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem"

Misia

Re: IBS a przejście na wegetarianizm.

Post autor: Misia » 09 sty 2011, 17:15

treść wpisu została usunięta na prośbę użytkownika

gregtech

Re: IBS a przejście na wegetarianizm.

Post autor: gregtech » 09 sty 2011, 20:10

Była kwestia wegetarianizmu i odżywienia , a teraz mała lekcja jak sprawdzić swój stan odżywienia, każdy na podstawie poniższych wytycznych może sam sobie ocenić jak to z jego odżywieniem bywa ;) :

Oceny dokonuje się na podstawie badań antropometrycznych, biochemicznych i immunologicznych

1. BADANIE ANTROPOMETRYCZNE

wskaźnik masy ciała (Body Mass Index - BMI), który obliczamy z następującego wzoru:

BMI (kg/m2) = m.c. (kg) : (wzrost w m)2

Przykład: aktualna masa ciała pacjenta wynosi 64 kg, wzrost 1,68 m (1,682=2,82).

BMI = 64 kg : 2,82 m2 = 22,7 kg/m2
Przyjmuje się, że jeżeli BMI wynosi:

* 30 kg/m2 - pacjent ma dużą nadwagę
* 25-29,5 kg/m2 - pacjent ma nadwagę,
* 24-24,5 kg/m2 - pacjent jest dobrze odżywiony,
* 17-23,5 kg/m2 - ryzyko niedożywienia (wskazane leczenie żywieniowe),
* < 17 kg/m2 - niedożywienie (konieczne leczenie żywieniowe).

2. BADANIE BIOCHEMICZNE

Z badań biochemicznych największe znaczenie w rozpoznawaniu niedożywienia mają albuminy, których stężenie w surowicy koreluje ze zwiększoną częstością powikłań. Ponieważ jednak okres półtrwania albumin wynosi 18-21 dni to, mimo że są one najlepszym wskaźnikiem wyjściowego stanu odżywienia, nie nadają się do śledzenia szybkich zmian w stanie odżywienia zachodzących w trakcie leczenia żywieniowego.

Do tego celu bardziej nadają się białka o znacznie krótszym okresie półtrwania, takie jak transferyna (8 dni) i prealbumina (2 dni).

3. BADANIE IMMUNOLOGICZNE

Niedożywienie osłabia odporność ustroju i powoduje spadek całkowitej liczby limfocytów oraz odpowiedzi skórnej na antygeny. Osłabienie odporności sprawia, że chorzy niedożywieni są szczególnie wrażliwi na zakażenie, które jest u nich podstawowym powikłaniem pooperacyjnym. W codziennej praktyce klinicznej najczęściej ocenia się stan odporności na podstawie całkowitej liczby limfocytów (CLL) w 1 mm3 krwi obwodowej i którą oblicza się wg wzoru:

% limfocytów x L (liczba leukocytów)
CLL = —————————————————————
100

Przykład: badanie krwi obwodowej wykazał o 25% limfocytów i leukocytozę 6200 w 1 mm3

25 x 6200 155000
CLL = —————— = —————— = 1550
100 100

WYKRES - Ocena wskaźników

Obrazek


źródło: http://www.nutriciamedyczna.pl/page,45, ... istow.html

Misia

Re: IBS a przejście na wegetarianizm.

Post autor: Misia » 09 sty 2011, 20:29

treść wpisu została usunięta na prośbę użytkownika

gregtech

Re: IBS a przejście na wegetarianizm.

Post autor: gregtech » 09 sty 2011, 21:32

[cytat usunięty na prośbę użytkownika]

W takim razie czekamy :)

Zablokowany

Wróć do „Dietetyczne Rozmówki”