Strona 1 z 2

Ciemne pieczywo

: 18 wrz 2009, 10:25
autor: pistols30
Od jakiegos czasu pieke sobie sam chleby.Rozne,rozniste-z dodatkiem miodu,slonecznika itp.Smakowo o niebo przewyzszaja te chleby z piekarni.Ostatnio zasmakowalo mi pieczywo ciemne wiec upieklem chleb orkiszowy i zytnio orkiszowy.Po tygodniu jedzenia tego chleba dostalem boli brzucha i lekkiego zaostrzenia.Ciekaw jestem czy Wy jadacie ciemne pieczywo(razowe,graham itp) i czy macie po nim jakies problemy? Teraz wrocilem do pieczenia chlebow pszennych i jelita powoli zaczynaja sie uspokajac.....A szkoda,bo chleb orkiszowy "pierwsza klasa" :neutral:

Re: Ciemne pieczywo

: 18 wrz 2009, 10:31
autor: Misia
treść wpisu została usunięta na prośbę użytkownika

Re: Ciemne pieczywo

: 18 wrz 2009, 10:41
autor: pistols30
Ale tez pieczesz sama,czy kupujesz?Ja teraz robie tylko pszenny ale nastepnym razem sprobuje dodac tez maki zytniej :roll:

Re: Ciemne pieczywo

: 18 wrz 2009, 10:44
autor: Misia
treść wpisu została usunięta na prośbę użytkownika

Re: Ciemne pieczywo

: 19 wrz 2009, 11:14
autor: Piciu
Próbowałem nie raz chlebów ciemnych , lecz zazwyczaj kończyło to się bólami i krwią w stolcu, ogólnie zaostrzeniem, obecnie tylko jadam pieczywo pszenne.

Re: Ciemne pieczywo

: 29 wrz 2009, 12:37
autor: Horadoopka
...od 2 tyg wiem, że podejrzewaja u mnie CU, a od lat jadłam tylko ciemne pieczywo - im bardziej ziarniste - tym lepiej.. no super.. nie wiedziałam i mysląc, że jem zdrowo - szkodziłam sobie tylko..... :smutny:

Re: Ciemne pieczywo

: 29 wrz 2009, 12:49
autor: Misia
treść wpisu została usunięta na prośbę użytkownika

Re: Ciemne pieczywo

: 29 wrz 2009, 12:52
autor: Olimpijka
[cytat usunięty na prośbę użytkownika]

Ja jadam rozne ciemne pieczywo, musli na mleku i jogurtach i jest w porzadku ;)

Re: Ciemne pieczywo

: 02 paź 2009, 11:59
autor: Horadoopka
dzięki.. potrzebuje czasu, żeby w tym wszystkim sie jakos odnaleźć..

Re: Ciemne pieczywo

: 02 paź 2009, 12:16
autor: maggie0278
Jak moja Klaudusia miała biegunki krwotoczne ( przy diagnozie CU ) to uciekaliśmy od ciemnego chleba i wszystkiego co podrażnia jelitka i dieta była ubogoresztkowa .

A odkąd przy Crohnie towarzyszą jej zaparcia to bardzo przydaje się ciemne pieczywo, surowe owoce, maślanka i jogurty bo jestem zwolennikiem "naturalnego regulowania " :roll:

Dzieci niezbyt chętnie jedzą ciemny chleb ( bo np.do ukochanej nutelli, na którą czasami pozwalam, pasuje zdecydowanie jasne pieczywko ) , także przeplatam w posiłkach - raz ciemne raz jasne.
Oczywiście zdarzają się sytuację , w których zmuszona jestem podać jej ( jak lekarz sugeruje ) np. forlax gdy nie działa już nic...

Re: Ciemne pieczywo

: 07 paź 2009, 15:51
autor: Horadoopka
Musze sie jeszcze poobserwowac, ale chyba jednak ciemne pieczywo zaostrza mi chorobę. Sulfe biorę dopiero 1,5 tyg, dośc szybko mi pomogła i krwawienie bardzo zmalało. Jednoczesnie przerzuciłam sie na jasne pieczywo. Po tygodniu zmniejszyłam dawke Sulfy z 6 do 4 tabletek dziennie i jednoczesnie pozwoliłam sobie na ciemne przepyszne pieczywko.. i znów krwawienie.. Myslałam, że to od zmniejszenia dawki leku, ale gdy znów zrezygnowałam z ciemnego - sytuacja sie uspokaja.. Moze za mało czasu by to stwierdzić jednoznacznie - czas obserwacji - zaledwie 1,5 tyg, ale może coś w tym jest. Bardzo żałuje, bo uwielbiam ciemny ziarnisty chlebek :)

Re: Ciemne pieczywo

: 07 paź 2009, 17:24
autor: Misia
treść wpisu została usunięta na prośbę użytkownika

Re: Ciemne pieczywo

: 08 paź 2009, 11:12
autor: Miska Ryżu
mi ciemny chlebek bardzo smakuje, jednakże nie służy ;)

Re: Ciemne pieczywo

: 09 paź 2009, 20:48
autor: Iluizjana
Horadoopka :roll: pieczywo z ziarenkami ,orzechy, panierka bardzo mi szkodziły.

Re: Ciemne pieczywo

: 22 gru 2009, 17:19
autor: Lemoni
Ja od daaawna jadam głównie ciemne pieczywo, głównie graham (nie jest jakimś mechaniczno-ziarenkowym hardkorem, więc powinno być spoko). Ostatnio niestety miewam jakieś gastrofazy, zjadam znacznie więcej pieczywa, i to białego. I mam okropne boleści. Kłuje mnie, skręca, mam okropne gazy...