Strona 5 z 6

Re: CUKIER- tak czy nie?

: 06 wrz 2009, 20:05
autor: beast
rajan pisze:Jeżeli chodzi o cukier to ja słodzę wszystko jak leci zwykłym cukrem. Tu raczej chodzi o słodycze i tego typu niezdrowe przekąski. Całkowita rezygnacja ze słodzenia zwykłym cukrem herbaty itp. to moim skromnym zdaniem przesada. :)

no wlasnie mi lekarz w peirwszym etapie leczenia zabronil cukru. w sumie nie przeszkadza mi to bardzo herbate moge slodzic slodzikiem albo postaram sie pic gorzka, moze sie odzwyczaje od slodzenia. ale chyba cukier w malych ilosciach w napojach albo w herbatnikach nie powinien zaszkodzic.

Re: CUKIER- tak czy nie?

: 06 wrz 2009, 20:51
autor: Miska Ryżu
ja słodze wszystko jak leci normlanym białym cukrem i nic mi się nie dzieje. Czekolade i wszystko co wokół niej równiez pochłaniam i bardzo dobrze się z tym czuję.

Re: CUKIER- tak czy nie?

: 06 wrz 2009, 21:28
autor: Misia
treść wpisu została usunięta na prośbę użytkownika

Re: CUKIER- tak czy nie?

: 06 wrz 2009, 21:48
autor: beast
[cytat usunięty na prośbę użytkownika]


o inulinie czytalem, watek o cukrze jest ale moje pytania sa z deka inne.

Re: CUKIER- tak czy nie?

: 06 wrz 2009, 21:52
autor: exa
beast pisze:o inulinie czytalem, watek o cukrze jest ale moje pytania sa z deka inne.
a odpowiedzi wyczerpujące...się nie opychać słodyczami a jak po słodzeniu kawy czy herbaty się czujesz - obserwować...wszystko w końcu jest dla ludzi....ludzie różnie różne rzeczy tolerują...

Re: CUKIER- tak czy nie?

: 06 wrz 2009, 22:08
autor: Misia
treść wpisu została usunięta na prośbę użytkownika

Re: CUKIER- tak czy nie?

: 06 wrz 2009, 23:33
autor: Natalka
Też słodzę zwykłym cukrem, ale nie słodzę dużo.
beast pisze:watek o cukrze jest ale moje pytania sa z deka inne
no myślę, że jednak nie ma sensu dublować tematów :wink:

scalone do kupy

Re: CUKIER- tak czy nie?

: 07 wrz 2009, 11:11
autor: maggie0278
a ja polecam cukier brzozowy, jest trochę drogi ale bardzo wydajny i staram się go używać (wiadomo, że jak go w domu zbraknie to stosuję zwykły) ale jak już moja córa ma zaostrzenie to staram się słodzić właśnie nim

cyt.

"Ksylitol jest tak zwanym alkoholem cukrowym, uzyskiwanym najczęściej z drzewa brzozy.
W jego cząsteczce jest 5 atomów węgla. W przeciwieństwie do cukrów 6-cio i 12-sto węglowych takich jak: glukoza, fruktoza, sacharoza i laktoza nie fermentuje w przewodzie pokarmowym.
Ksylitol jest powoli przetwarzany w organizmie z minimalnym udziałem insuliny, wskutek czego posiada ponad 14-krotnie niższy indeks glikemiczny od cukru. Dzięki temu jest bardzo bezpieczny dla diabetyków. Utrzymując niski poziom insuliny, przeciwdziała procesom przedwczesnego starzenia.

Cukier brzozowy (ksylitol):

* zawiera prawie 2-razy mniej kalorii niż cukier!
* zalecany jest dla osób zagrożonych i dotkniętych osteoporozą, gdyż zwiększa przyswajanie wapnia, przywracając w ten sposób właściwą konsystencję kości.
* dzięki antybakteryjnemu działaniu podnosi odporność organizmu.
* potrafi likwidować drobne ubytki próchnicze oraz zapalenie dziąseł i ozębnej poprzez przywracanie właściwego pH śliny (dlatego przed przełknięciem zalecane jest przepłukiwanie rozpuszczonym w ślinie ksylitolem jamy ustnej - nawet już po umyciu zębów).
* stosowanie ksylitolowego aerozlu do nosa ma zdolność zatrzymywania rozwoju bakterii powodujących zapalenie ucha środkowego oraz zmniejsza występowanie alergii, astmy i infekcji zatok.
* jest skutecznym środkiem przeciwko szkodliwym bakteriom jelit- np. Helicobacter pylori której przypisuje się między innymi owrzodzenie żołądka.
* ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków (np. Candida albicans) w przewodzie pokarmowym.
* zmniejsza łaknienie organizmu na cukier.
* może zastąpić cukier do przyrządzania różnych produktów kulinarnych.
* jest bardzo wskazany dla osób pragnących odchudzać się (bez ascetycznego odmawiania sobie słodyczy) ze względu na to, iż poza bezspornymi zaletami (zmniejszenie zapotrzebowania na insulinę i własnościami bakteriobójczymi) dostarcza on organizmowi o 40% mniej kalorii niż cukier, a jest (w 100%) równie słodki.
* ułatwia mineralizację (przyswajanie minerałów przez organizm) np. przyswajanie wapnia przez kości, a więc działa wspomagająco przy osteoporozie.
* jest białą, krystaliczną substancją, która wygląda i smakuje jak cukier. Tym różni się od innych substancji słodzących takich jak sorbitol, fruktoza czy glukoza, że w molekule ma 5 zamiast 6 atomów węgla, w efekcie daje odczyn zasadowy w organizmie, a nie kwasowy jak cukier (niszczy bakterie a nie powoduje ich rozwój)."

Re: CUKIER- tak czy nie?

: 16 paź 2010, 11:12
autor: izo.sim
maggie0278 pisze:a ja polecam cukier brzozowy
No właśnie, ktoś jeszcze używa ksylitol? Przed chwilą czytałam o nim peany pochwalne. A jak właściwie z nim jest? Ktoś ma sprawdzone informacje? Podobno może między innymi zapobiegać osteoporozie, a sporo CUDaków stosuje sterydy, które... sami wiecie :razz:

Re: CUKIER- tak czy nie?

: 22 sty 2011, 00:45
autor: Golfi
myślę, że wypróbuję cukier brzozowy ;) już i tak powoli odstawiam zwykłą cukierniczkę do zera... więc mały eksperyment nie zaszkodzi :)

Re: CUKIER- tak czy nie?

: 22 sty 2011, 08:52
autor: izo.sim
Jak już będziesz używać ze 2 tygodnie, daj znać co i jak.

Re: CUKIER- tak czy nie?

: 23 sty 2011, 10:34
autor: Golfi
dam znać , ale pewnie trochę to potrwa zanim mi go dostarczą :)

Re: CUKIER- tak czy nie?

: 23 sty 2011, 12:47
autor: Alutka86
też chętnie spróbuję.. gdzie można kupić taki cukier?

Re: CUKIER- tak czy nie?

: 23 sty 2011, 13:56
autor: Golfi
martita pisze: prawie w każdym sklepie nawet u mnie na wsi go mają :wink:
aa to spoko , wobec tego najprzód polatam po sklepach :D myślałem że jedyną drogą jest zamówienie za pośrednictwem strony przedstawionej powyzej.

Re: CUKIER- tak czy nie?

: 25 sty 2011, 15:50
autor: dariah4
Ja używam zwykłego cukru i mi nie szkodzi:). Całe szczęście bo nie cierpie gorzkiej herbaty.