Witajcie, dawno mnie tu nie było, bo trochę mi się wszystko pokomplikowało i byłam nieco odcięta przez jakiś czas od świata
W 28 tygodniu ciąży pękły mi błony płodowe i zaczął się poród. Lekarzom udało się wyhamować akcje porodową. Przez trzy tygodnie leżałam przykuta do łóżka pod ciągłym wlewem fenoterolu i magnezu, nawet do toalety nie mogłam wstawać, a czy muszę Wam mówić co to znaczy kiedy ma się zaostrzenie?

Permanentne leżenie i leki podtrzymujące ciążę bardzo źle wpłynęły na mojego flaka i mimo dużych dawek sterydów nie było dobrze... Przez te trzy tygodnie jeszcze trzy razy następowała akcja porodowa, i dopiero tej ostatniej, w 31 tc. nie udało się wyhamować i urodziły się moje maluchy

Biedne malutkie kruszynki, wylądowały pod respiratorem w inkubatorach na oddziale intensywnej opieki noworodka a ja na OIOMie. Ja doszłam do siebie dość szybko, po tygodniu byłam już w domu, Maluchy zabraliśmy do domu po 1,5 miesiąca. Wszystko już teraz z nimi ok, rosną jak na drożdżach i są zdrowe
Ja od porodu ciągle na encortonie i pentasie, było lepiej, ale jak zaczęłam schodzić ze sterydu pogorszyło się i nie chciało już polepszyć. Po rozważeniu wszystkich za i przeciw z moją gastro i neonatologiem dzieci postanowiłam po 3 miesiącach zakończyć karmienie piersią i od wczoraj biorę Metypred 16 mg, Azathioprine 50 mg i Pentasę 3 g. Na wrzesień jestem umówiona na enterografię i jeśli potwierdzi się CD moja gastro chce mnie kwalifikować do leczenia biologicznego...
Nie wiem co o tym wszystkim myśleć, czy to dobrze czy źle...boje się tych wszystkich leków, ale z drugiej strony co zrobić?? Staram się o tym za wiele nie myśleć, łykać i zapominać... Na szczęście zajęcia mi teraz nie brakuje, więc jestem czym zająć głowę
pozdrawiam wszystkich

CU rozpoznana w 1998 roku. 2 lata ciągłego zaostrzenia bez reakcji na leki.
Styczeń 2000 r. - Kolektomia odtwórcza, czasowa stomia.
Maj 2000 r. - Zamknięcie stomii. 14 lat życia w totalnym zdrowiu bez leków z j-pouchem.
2014 r. - Ciąża i objawy jak przy zaostrzeniu CU. Rozpoznanie: CD. Pentasa i encorton.
Od sierpnia 2014 Metypred, Azathioprine i Pentasa