Strona 1 z 1

Sernik wiedeński

: 11 lut 2007, 15:24
autor: Alishia
Właśnie dziś piekę poraz czwarty w życiu sernik wiedeński:)Poprzednie w smaku były wyśmienite..ale niestety było to bardziej breja o smaku sernika:)Czego mam dodać do ciasta by je trochę zagęścić i zbić w qpę?:)

Re: Sernik wiedeński

: 12 lut 2007, 19:16
autor: Anna
Może budyń śmietankowy :?: :roll: Oczywiście mam na myśli zsgęszczenie masy serowej. :razz: (zjadłoby się)

Re: Sernik wiedeński

: 13 lut 2007, 17:10
autor: Anna
Dziś w pracy koleżanki podpowiedziały mi , że sernik wiedeński zagęszcza się kaszą manną.

Re: Sernik wiedeński

: 15 lut 2007, 18:39
autor: doem76
Trochę OT, ale też a propos sernika...
Przypomniała mi sytuacja z czekoladowo-limonkowym sernikiem wg programu "Nigella bites", widzieliście? Zastosowałam się co do joty do Jej wskazówek, a wyszła.... lepiej nie mówić :wc: Odniosłam wrażenie, że Amerykanki zjedzą wszysko, nawet jeśli ciasto jest surowe w środku i nie wygląda zachęcająco. Brrr, nigdy więcej!!!

Re: Sernik wiedeński

: 16 lut 2007, 09:13
autor: doem76
Zenobius, dziękuję za poprawkę co do narodowości pani Nigelli, ale to i tak nie zmienia moich stereotypów na temat amerykańskiej i angielskiej kuchni :-)
Pozdrawiam wszystkich kochających serniczki :lol:

Re: Sernik wiedeński

: 16 lut 2007, 23:35
autor: funia
taaaa
ja raz sluchalam pascala i dokladnie ze wskazowkami robilam ciasto, chociaz moj instykt kucharski mowil ze nei wyjdzie

i nie wyszlo oczywiscie, zamiast polewy czekoladowej i ciasta gruszkowego wyszla breja

Re: Sernik wiedeński

: 19 lut 2007, 22:58
autor: Maciek
Pascal jest beeeeeeee
On nie ma pojęcia o gotowaniu...

Re: Sernik wiedeński

: 20 lut 2007, 18:11
autor: Alishia
Za Pascalem też nie przepadam:)
A sernik za każdym razem coraz lepszy:D
Mój Tomcio zje wszystko i zawsze będzie chwalił,nawet zakalca jak i murzynka dla diabetyków(zapomniałam dodać cukru;p)

Re: Sernik wiedeński

: 07 lis 2012, 07:47
autor: minia78
Dla zaspokojenia żądz smakowych Lemoni :wink:

1 kg sera bialego
1 szklanka cukru
1 cukier wanilinowy
6 jaj
1/3 kostki tłuszczu
3-4 ugotowane ziemniaki
1-2 łyzki mąki

zmiksować cukry, jaja, dodać roztopiony, schłodzony tłuszcz, mąkę. Ser i ziemniaki przepuscic prez maszynke- drobne sitko ( chyba, ze masz ser "z wiaderka" -polecam z lidolowskiego Pilosa albo już przemielony) .Rozetrzec ser, stopniowo wlewac (zeby nie powstaly grudki) masę wczesniej przygotowaną.Wymieszać,utrzeć dokladnie (mozna użyć miksera). Wylać na przygotowana forme, piec okolo 1h. Można dodac do masy sparzone i moczone w rumie rodzynki :oops: , skorke pomaranczowa, cytrynowa, inne bakalie- w zaleznosci od upodobań.

Inny sernik, który lubię robić:
SERNIK Z JABŁKAMI I BRZOSKWINIAMI

składniki

ciasto
-------
1,5 szklanki maki
1/2 szklanki cukru pudru
7,5 dkg margaryny
2 żóltka
2 lyzki kakao
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia

masa serowa
------------------
40 dkg sera bialego smietankowego (w wiaderku)
20 dkg brzoskwin lub innych owocow konserwowych
10 dkg cukru
4 jaja
2 jablka
cukier wanilinowy
2 łyzki maki pszennej
1 opakowanie budyniu smietankowego bez cukru
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia

----------
beza
-----------
1/3 szklanki cukru
2 bialka
ok 2 lyzki platkow migdalowych


sposob przyrzadzania

ciasto
-------
make polaczyc z kakao, proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, dodac margaryne, posiekac, dodac zoltka, zagniesc ciasto, schlodzic. rozwalkowac i przelozyc to okraglej, wysmarowanej tluszczem/wylozonej papierem do pieczenia/ okraglej formy ( srednica 21 cm) - jak będzie się trudno zarabiało można dodać jogurt naturalny - ile zabierze.

masa serowa
----------------
owoce konserwowe odsaczyc, pokroic je i obrane jablka w kostke. Bialka oddzielic od zoltek. zoltka utrzec z cukrami, dodac ser i utrzec do jednolitej masy. make polaczyc z budyniem i proszkiem dodac do masy serowej i wymieszac, bialka ubic na sztywna piane, dodac do masy wraz z owocami i dokladnie wymieszac.

beza
---------
bialka ubic na sztywna piane, dodad pod sam koniec ubijania cukier

calosc
---------
na ciasto wylac mase serowa i wlozyc do nagrzanego piekarnika ( 160-180). piec ok 35 min - az bedzie mialo zarumieniona gore.
Nastepnie wyciagnac, nalozyc beze, posypac platkami migdalow rownomiernie. Wlozyc do piekarnika i piec okolo 20 min.


Smacznego :roll:

Re: Sernik wiedeński

: 07 lis 2012, 19:09
autor: Lemoni
super! bardzo mi się podobają przepisy, mało tłuszczu, na pewno zrobię :)!