Strona 2 z 4

Re: Garnek do gotowania na parze

: 01 lut 2007, 08:15
autor: milkusia11
tez mam parowar tefala mozna zrobic tez omlet ciasto normalnie jak na omlet wlewamy do tej miski co jej dodatkowana ryz i juz:)robilam tez placki ziemniaczane ale nieprzypieczone nie sa tak dobre nim ze z sosem do tego;)

Re: Garnek do gotowania na parze

: 01 lut 2007, 12:53
autor: Blue
milkusia11 pisze:tej miski co jej dodatkowana ryz
No niestety zwykły gar na gaz tej miski nie posiada :maruda:

Re: Garnek do gotowania na parze

: 06 lut 2007, 11:44
autor: Blue
Patryśka jak tam przepis :?: :mrgreen:

Re: Garnek do gotowania na parze

: 17 mar 2007, 12:53
autor: niunia
ja niestety nie posiadam takiego garnka a mam zamiar zacząć jeść tylko gotowane na parze dania czy ma może ktoś jakiś pomysł jak to zrobić bez takiego garnka?

Kluski na parze to sobie zrobię bo mam garnek i do niego odpowiedniej wielkości "garnek z dziurkami" (cedzak czy jakoś tak) ale nie wiem czy można to jakoś inaczej wykorzystać!!

Od razu zaznaczam, że dopiero od 3 miesięcy sama gotuję więc jestem w tych sprawach zupełnie zielona, a nie będę codziennie do mamy dzwonić nie? :lol:

Re: Garnek do gotowania na parze

: 17 mar 2007, 12:59
autor: Adam
ja od jakiegos czasu posiadam taki ze jest jeden i sie wklada 2 ktory zamiast dolu ma dziurki i szczerze mowiac duzej roznicy jesli w ogole jaka jest miedzy gotowaniem w wodzie a na parze to nie widze..

Re: Garnek do gotowania na parze

: 17 mar 2007, 15:14
autor: funia
taki cedzak to sie nadaje do robienia ryby na parze

zobacz przepisy powyzej

mi sie wydaje, ze o tyle lepiej na parze a nie w wodzie, ze mniej substancji wartosciowych ucieka do tej wody

i np ryby sie tak nei rozwalaja jak w wodzie

Re: Garnek do gotowania na parze

: 17 mar 2007, 15:19
autor: niunia
no dobrz wiedzieć tylko, że ja nie lubię ryb, pod żadną postacią a szkoda :(

Re: Garnek do gotowania na parze

: 17 mar 2007, 17:11
autor: Adam
mi sie nic nie rozwala..

Re: Garnek do gotowania na parze

: 18 mar 2007, 08:23
autor: Adam
ja tam wszystko musze gotowac sam.. najlepiej i najlatwiej to dac malo wody, jakies jarzyny z mrozonki, pogotowac z 5 min, dodac rybe i gotowac z 10 min i sprawdzac potem az bedzie miekka i do jedzenia, nie rozwala sie jak sie sprawdza i wyjmie zanim sie zacznie rozpadac az..

Re: Garnek do gotowania na parze

: 19 mar 2007, 10:30
autor: niunia
no tylko że ja chyba na sam zapach ryb jestem uczulona, przynajmniej jak byłam mała i mama na wigilię robiła rybę i ja od samego zapachu wymiotywałam :( ale może na jakąś gotowaną rybkę inaczej zareaguję, tylko że nie mam żadnych przepisów i nie wiem jakie rybki są dobre ale takie bez ości!! Może macie jakiś fajny przepis??

I tak mało potraw jem a witaminy by mi się przydały a wiem że w rybach jest ich duuużo

Re: Garnek do gotowania na parze

: 19 mar 2007, 11:15
autor: tom-as
niunia pisze:nie wiem jakie rybki są dobre ale takie bez ości!!
bez ości jest panga w postaci filetu. do kupienia praktycznie w każdym większym super/hipermarkecie np tesco

Re: Garnek do gotowania na parze

: 20 mar 2007, 11:17
autor: niunia
W takim razie chyba spróbuję pangę, ale poczekam aż będzie na nie promocja w tesco bo dość często jest :) (hhihi wiem bo pracowałam w tym supermarkecie). hmmm... a może mamę poproszę żeby mi przygotowała coś takiego jak wrócę do domku :D
Dzięki za informacje!!

Re: Garnek do gotowania na parze

: 28 cze 2008, 10:45
autor: PSC
Przepis na roladki z indyka z serem feta i szpinakiem:

Składniki: pierś indyka, ser feta, szpinak mrożony

Pierś indyka pokroić w pasy, natrzeć przyprawami i najlepiej odstawić na parę godzin do lodówki żeby się dobrze przyprawiły. Ser feta pokroić w kostki i wymieszać ze szpinakiem, - nie trzeba solić bo feta jest wystarczająco słony. Następnie każdy kawałek indyka posmarować masą szpinaczaną, zawinąć, spiąć wykałaczką i ok 25 minut gotować na parze.

Jak na moje możliwości kulinarne przepis jest dość pracochłonny ale na specjalne okazje w sam raz!

Re: Garnek do gotowania na parze

: 28 cze 2008, 19:05
autor: lady-d
Ja na parze gotuję najczęściej pierś kurczaka w sosie sojowym, marchew oraz ziemniaki...i niczego nie solę. Wszystko posypuję czosnkiem w kostce..ziemniaczki pycha :) Często też zamaist kurczaka wybieram rybę, a ostatnio zorbiłam fasolkę szparagową i też było pysznie :)

Re: Garnek do gotowania na parze

: 20 sty 2009, 09:46
autor: paula316
Pomidor umyj, sparz, zdejmij skórkę i pokrój w plasterki. Jajo wybij do kubeczka, dodaj mleko, posól. Patelnię umieść na rondlu z wrząca wodą, włóż odrobinę masła. Gdy tłuszcz się roztopi, włóż pomidory, nakryj i duś kilka minut. Kiedy pomidory będą miękkie, wlej jajo, mieszaj. Posyp koperkiem.