Strona 1 z 1

Jedzenie w pojemniku próżniowym

: 10 lis 2014, 14:34
autor: Slip
Witam,
Ze względu na czasochłonną pracę kupiłem pojemniki próżniowe. Przygotowuje jedzenie w domu, pakuje do pojemników i przez następne 2-3 dni odgrzewam w mikrofali w pracy. Praktykuje ktoś coś w tym stylu? Macie jakieś przepisy na potrawy nadające się do pakowania i odgrzewania?

Re: Jedzenie w pojemniku próżniowym

: 10 lis 2014, 19:24
autor: Konraaad
Polecam pulpeciki w sosie pomidorowym, pieczarkowym lub jakimkolwiek innym jaki lubisz :D
Po ugotowaniu, jeszcze gorące pulpeciki wkłada się do słoików i natychmiast zakręca się pokrywkę. Pod wpływem temperatury słoik sam się zamyka (nie trzeba pasteryzować). Tak 'zapakowane' pulpeciki można przechowywać w lodówce nawet kilka tygodni :wink:
Nie wiem jak zachowywałyby się w pojemnikach próżniowych, ale w słoikach jest im bardzo dobrze :mrgreen:
Podgrzewane w mikrofali smakują bardzo dobrze, jednak ja preferuję odgrzewanie w rondelku :P
Życzę smacznego :gotowanie:

Re: Jedzenie w pojemniku próżniowym

: 10 lis 2014, 20:09
autor: Maatylda
ja polecam kaszę jaglaną na miliard sposobów- słodko, słono, pikantnie, z warzywami, mięskiem, owocami, ziołami -jak kto woli. pyszunia.

Re: Jedzenie w pojemniku próżniowym

: 10 lis 2014, 20:42
autor: Slip
Klopsy robiłem, w sumie tylko na parze, więc może pomyśle nad sosem.
Co do kaszy to muszę się do niej trochę mobilizować. Wiem, że jest zdrowa, ale w smaku daleko jej do chociażby ryżu.

Re: Jedzenie w pojemniku próżniowym

: 10 lis 2014, 22:08
autor: Maatylda
Slip,
jeśli ją podprazysz i przepłuczesz przed gotowaniem to powinna być super. oczywiście plus jakieś przyprawy ;)

tu masz krótką instrukcję jak ją dobrze ugotować:
http://smakoterapia.blogspot.com/p/z-kasza-jaglana.html

i z całego serca polecam bloga tej pani, robi najpyszniejsze cuda :nalesniki:

Re: Jedzenie w pojemniku próżniowym

: 11 lis 2014, 01:23
autor: Konraaad
Gdy pierwszy raz w życiu ugotowałem kaszę jaglaną to wyszła mi naprawdę beznadziejna :cry: Z wielkim trudem, ale udało mi się ją zjeść :P
Oczywiście nie przekreśliłem jej... Naczytałem się, że jest zdrowa itp. więc zacząłem eksperymentować :roll:
Dziś, gdy wiem, jak ją przygotowywać, jest 100 razy lepsza niż tego pierwszego dnia... :D
Oczywiście nigdy nie zastąpi ryżu, ale jak najbardziej ją polecam :wink:

Re: Jedzenie w pojemniku próżniowym

: 11 lis 2014, 09:23
autor: kalka_96
Kaszę jaglana uwielbiam :serce:
Zakochałam się od pierwszej łyżeczki :wink: wolę na słono niż na słodko :-)

Re: Jedzenie w pojemniku próżniowym

: 11 lis 2014, 12:16
autor: CUdodatni
kasze wszelakie, lecza zagęszczane - same albo na kasze polane. Ryży też jest wiele rodzajów - nie mówię o kolorach, ale o rodzajach białych odmian.
Kasza zalana wazówką zupy...