Strona 25 z 28

Re: Co dziś na obiad v.2.

: 06 lut 2015, 19:13
autor: cebann
A tak oto wyglądał mój kurczak z ryżem i sosem jogutrowo-ketchupowym heh

[img]http://speedy.sh/rd4Qx/20150114-143908.jpg[/img]

Re: Co dziś na obiad v.2.

: 06 lut 2015, 19:35
autor: kalka_96
http://zapodaj.net/87bb744a7ce23.jpg.html

u mnie dziś obiad wyglądał tak :mrgreen:
kaszka ryżowa na wodzie. dobrze, że malinowa :eat:

brzuch szleje. :smutny:

Re: Co dziś na obiad v.2.

: 06 lut 2015, 19:43
autor: cebann
Ja osobiście kaszki jem codziennie przynajmniej 2 razy ..

Re: Co dziś na obiad v.2.

: 06 lut 2015, 19:51
autor: kaskaaa1502
u mnie dziś na obiad był wczorajszy sosik :) wczoraj z ziemniaczkami, a dzis z ryżem :) jutro brat obiad gotuje i pewnie będzie "ognisty". Czyli jutro bede głodna :P

Re: Co dziś na obiad v.2.

: 06 lut 2015, 19:57
autor: Maatylda
kalka_96, PRAWIDŁOWO :super:

Re: Co dziś na obiad v.2.

: 08 lut 2015, 19:27
autor: Maatylda
znalazłam coś idealnego dla tych w remisji i tych do niej dążących:

http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/zi ... marchewka/

Przygotowane w ten sposób ziemniaczki smakują bardzo dobrze nie tylko zaraz po przyrządzeniu ale również na drugi dzień, przyrumienione w piekarniku.
:slinienie:

Re: Co dziś na obiad v.2.

: 08 lut 2015, 19:56
autor: patkaas
Maatylda pisze:znalazłam coś idealnego dla tych w remisji i tych do niej dążących:

http://zdrowienatalerzu.p...ki-z-marchewka/
Fajna propozycja, wypróbuję. Po zdjęciu myślałam, że ryż tam też jest :P Osobiście dołożę sobie do tego tradycyjnie dobrego chickena :gotowanie:

Re: Co dziś na obiad v.2.

: 08 lut 2015, 20:21
autor: Maatylda
patkaas, no pewka. tutaj fantazja jest bez kagańca, byle się elegancko formowało :)

Re: Co dziś na obiad v.2.

: 08 lut 2015, 21:24
autor: chrzanovy
A u nas po japońsku dzisiaj pierwszy raz zrobiliśmy domowe sushi, wyszło przepyszne, 4 smaki i aż zostało na jutro tyle tego wyszło z 2 woreczków ryżu. Czyli zestaw wypoczynkowy dla początkujących kandydatów na japończyków:

ryż do sushi 200g - gotujemy i zostawiamy az wystygnie
ocet ryżowy - 2-3 łyzki mieszamy z 1,5 łyżki cukru, jak ryż ostygnie to mieszamy razem
ogórek - kroimy w paski
papryka - kroimy w paski
szczypiorek - kroimy drobno
paluszki krabowe surimi
łosoś wędzony
serek typu Philadelhia
avokado - kroimy w paseczki
sezam
liście Nori - (glony morskie)
sos sojowy

Nori kroimy na połowe, nakładamy ryż i dodatki j/w w wyboru i fantazji, kroimy na 6 kawałków. maczamy w sosie i zajadamy. Pyszota wyszły jak w restauracji a to nasz 1 raz.
A tutaj foto :) yummy

Obrazek

Re: Co dziś na obiad v.2.

: 08 lut 2015, 21:34
autor: Maatylda
chrzanovy, zaadoptuj mnięę :malpka:

Re: Co dziś na obiad v.2.

: 08 lut 2015, 21:35
autor: patkaas
wow chrzanovy, ale czad! jak na Wasz pierwszy japoński raz, to gratulacje :) ja osobiście jakoś za specjalnie nie przepadam za sushi. być może zraziła mnie za duża ilość wasabi przy pierwszej degustacji(ostry smak wyszedł aż nosem:)) i sos sojowy mi nie smakuje za bardzo.

Re: Co dziś na obiad v.2.

: 08 lut 2015, 22:03
autor: chrzanovy
Maatylda pisze:chrzanovy, zaadoptuj mnięę
pomyslimy :roll:
patkaas pisze:wow chrzanovy, ale czad! jak na Wasz pierwszy japoński raz, to gratulacje :) ja osobiście jakoś za specjalnie nie przepadam za sushi. być może zraziła mnie za duża ilość wasabi przy pierwszej degustacji(ostry smak wyszedł aż nosem:)) i sos sojowy mi nie smakuje za bardzo.
:) dzięki, zapodałem przepis bo to raczej dla nas bardzo zdrowe. Ja bardzo lubie, no tak zapomialem o imbirze i wasabi, ja tez zabardzo nie lubie, tak kosmetycznie tylko na zmiane smaku drobinke tego jadlem. Generalnie fajny temat i mało zmyvania co tez jest pozytywem

Re: Co dziś na obiad v.2.

: 08 lut 2015, 23:05
autor: Konraaad
chrzanovy, gratulacje :brawo:

To ja się pochwalę, że wczoraj zakupiłem wypaśny parowar i od razu wypróbowałem czy działa :D
Na dziewiczy obiad przygotowałem klasykę, czyli pierś kurczaka z marchewką :P Wyszło przesmaczne :P
W związku z powyższym garnek, durszlak i pokrywka idą w odstawkę :]

Dzisiaj był kurczak w sosie śmietanowo-koperkowym :)

A jutro przy dobrych wiatrach rybka na parze :eat:

Re: Co dziś na obiad v.2.

: 08 lut 2015, 23:19
autor: Maatylda
Konraaad,

witam Cię zatem w świecie pary i zachowanych składników odżywczych :drunk:

Re: Co dziś na obiad v.2.

: 13 lut 2015, 15:19
autor: kalka_96
kurczak pieczony bez tłuszczu w ziołach + surowa marchewka + kuskus + szklanka zielonej herbaty.

to na ''przeprosiny'' za niezdrowe śniadanie :oops: :p